Ligler ertelendi, futbolcular evde ne yapacak?

19.03.2020 - 18:07 | Son Güncellenme: 19.03.2020 - 18:09

Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye'de liglerin ertelendiğini açıkladı. Peki futbolcular evde ne yapacak, ne yapmalı? İşte detaylar...

Ligler ertelendi, futbolcular evde ne yapacak?

Koronovirüs (Covid-19) dünya çapında hayatı felce uğratırken bundan en çok etkilenen sporların başında futbol geliyor. Dünyanın en ilgi çeken spor dalında, tüm organizasyonlar erteleniyor. Avrupa'nın tüm ligleri şimdilik Nisan ayı başına kadar ertelenirken Türkiye'de yaşanan tartışmalar sonrası ligler ertelendi. Süresi daha sonra açıklanacak.

Hüseyin Özkök

Ancak virüsün yayılmasının henüz durdurulamamış olması ve bazı takımlarda sporcuların testlerinin pozitif çıkması, o oyuncu ve takımlarının karantina altına alınması nedeniyle liglerin Nisan ayı başında başlaması gerçekçi bir hedef gibi gözükmüyor. UEFA'nın Euro 2020'yi ertelemesi sonrası elleri biraz olsun rahatlayan ülke ligleri ve federasyonların Mayıs ayından önce lige başlama kararı alabilme ihtimalleri çok düşük.
Bunun nedeni ise sadece virüs salgının başlangıcı geciktirmesi değil.

Futbolcular fit kalabilmek ve yüksek performans sergilemek için ağır idmanlar yapan sporcular. Dayanıklılık, atletik performans ve kondisyon gibi değerler ağır idmanlar sonucunda elde edilebiliyor. Oysa liglerin ertelenmesiyle evlerine hapsolan futbolcular her ne kadar kulüpleri tarafından kendilerine verilen programlar doğrultusunda fit kalmaya çalışsalar da maçlar oynanırken sahip oldukları değerlerin aynı kalması insanın doğası gereği mümkün değil.

Atalanta'nın Alman futbolcusu Robin Gosens, ZDF Televizyonuna verdiği röportajda “maçların ne zaman devam edeceğini bilmediğimiz için ancak kendimizi fit tutmak adına evde çalışmalar yapıyoruz. Kulüpten evde yapabileceğimiz bir antrenman programı verildi. Evde bir şeyler yapacak şansa sahibim. Evin bir bölümünü geçici olarak jimnastik salonu haline getirdim. Ama uzun vadede bu da çözüm değil” açıklamasıyla idmanın önemini dile getirdi. 

Bayern Münih Kulübü de oyuncuları evlerinde mümkün olduğu kadar fit tutmak için telekonferans sistemiyle antrenman yapıyor. Bayern Münih tesislerinden tüm oyunculara aynı anda bağlanan Teknik Direktör Hansi Flick, oyuncularına tabletlerinden yapacakları hareketleri gösterirken yapılan antrenmana göre idman süresi 75 ila 90 dakika arasında değişiyor. Futbolcuların kollarındaki akıllı saatler de oyuncuların tüm antrenman verilerini Bayern Münih'in tesislerine iletiyor. 

Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Teknik Direktör Engin İpekoğlu da futbolcuların 10 gün idman yapmaması durumunda sahip oldukları kas yapısının geriye gitmeye başladığını, dayanıklılığın azalacağını, atletik performanslarının da süratle geriye giderken ve kondisyon problemi yaşayacaklarını belirtti.

İpekoğlu, oyuncuların normalde yaz sezonu öncesinde olduğu gibi 5-6 haftalık bir kampa alınmaları gerekeceğini ama sıra dışı şartlardan dolayı en azından 2-3 haftalık bir kamp döneminin mutlaka olması gerektiğinin altını çiziyor. Deneyimli teknik direktör, futbolcuların ne kadar erken sahaya çıkarlarsa sakatlık riskinin de o derece artacağını idmanların dozunun da yine sakatlık risklerini azaltmak adına yavaş yavaş arttırılması gerektiğinin önemine vurgu yapıyor.

Hollanda Eredivisie ekiplerinden Fortuna Sittard'ın sahibi ve başkanı Işıtan Gün de Ajansspor'a benzer görüşleri ifade etti. Takımın teknik ekibinin kendisine üç haftalık bir aradan sonra en azından iki hafta kampa girmeleri gerektiğini söylediklerini ifade eden Gün, sürenin uzaması halinde idman döneminin daha uzun sürmesi gerektiğinin gerekliliğinin altını çizdi.

Senin için hazırladığımız haberler