LeBron James kendisini Michael Jordan'dan nasıl ayırabilir?

23.05.2020 - 14:35 | Son Güncellenme: 23.05.2020 - 14:56

LeBron James kendisini Michael Jordan'dan nasıl ayırabilir?

Türkiye'de Netflix'te yayınlanan The Last Dance belgeselinin bitmesinin ardından tüm dünyada tekrardan bir "Tüm Zamanların En İyi Oyuncusu" (GOAT) tartışması açıldı. Son dönemde karşılaştırılan LeBron James ve Michael Jordan tekrardan kafa kafaya getirildi. Bana göre bu anlamsız tartışmaya CBS Sports yazarı Michael Kaskey-Blomain, çok güzel bir bakış açısı getirdi.

EREN TUNCAY / ÇEVİRİ

Dürüst olalım. Birçok kişinin gözünde LeBron James -veya herhangi bir oyuncu- ne yaparsa yapsın, kariyerinin geri kalanında 'Tüm Zamanların En İyi Oyuncusu' konusunda Michael Jordan'ı asla geçemeyecektir. Jordan'ın başarısı, mistik yapısı ve hayranlık uyandıran karakteri tekrar edilmeyecektir. Zamanlaması, pazarlanabilirliği ve kapitalizmden yararlanma yeteneği; bunların hepsi 'kusursuz' bir süper yıldız yaratmak için birlikte çalıştı. Jordan'ın döneminde sosyal medyanın olmamasının da bunda etkisi büyük. Buna ek olarak Jordan'ın kariyeri, güçlü bir şey olan 'nostalji merceğinden' görülüyor.

LeBron James, Michael Jordan'ı idolleştirdiğini ve ondan dolayı 23 numaralı formayı giydiğini söylemekten asla çekinmedi. LeBron aynı zamanda Jordan'ın modern NBA süper yıldızlarının önünü açtığının ve NBA'i küresel hâle getiren kişi olduğunun farkında.

LeBron James, Aralık 2018'de verdiği bir röportajda şunları söylemişti: "Michael Jordan oyunu kürselleştirdi. Jordan pazarlanabilirliği, oyunu oynayış şekli ve karakterinden dolayı, dünyadaki tüm insanların basketbol izlemeyi istemelerini sağladı. Jordan, 1984 yılında lige girdiğinde, oradan itibaren tüm yaptıklarıyla NBA'i küresel bir hâle getirdi. Ayrıca 1992 Olimpiyatları'nda Dream Team ile yaptıklarından dolayı  yeryüzündeki en iyi sporcu olduğunu pekiştirmiş oldu. Michael Jordan ve NBA Başkanı David Stern'ün birlikte yaptıkları, ligi şu anki hâline getirdi. Şimdi ben ve Adam Silver da bunu devam ettirmeye çalışıyoruz."

Miras açısından baktığımızda LeBron James, yaşayan bir efsaneye karşı rekabet ediyor. Hatta bir yarı tanrıya karşı. Bu gerçek göz önüne alındığında LeBron James oldukça iyi bir iş çıkardı. LeBron şimdiden Jordan'a göre normal sezonda daha fazla sayı attı, daha fazla ribaundu, asisti ve bloğu var. Daha fazla kez All-Star oldu, All-NBA takımlarına seçildi. LeBron ayrıca Jordan'a göre playofflarda daha fazla sayı attı. İstatistiksel olarak belki de tarihin en etkileyici oyuncusu olarak görülecek.

Bu noktada LeBron James ve Michael Jordan arasında en göze çarpan fark -aynı zamanda LeBron karşıtı/Jordan yanlısı argümanların en önemli kısmı- LeBron James'in Michael Jordan'ın NBA finallerindeki kusursuz rekorunu karşılayamamasıdır. Michael Jordan 6 kere çıktığı NBA finallerinin hepsini kazanıp şampiyonluğa ulaştığı için mükemmeliyeti bir standart olarak belirledi ve bu yüzden kendisi nihai bir 'kazanan' olarak görülüyor. LeBron James'in ise 9 kere çıktığı NBA Finallerinde sadece 3 şampiyonluk yaşaması ve 6 kez kaybetmesi, bu kadar etkileyici gelmiyor. (Ancak bağlamına baktığımızda etkileyici olduğu söylenebilir: LeBron James'in henüz 22 yaşındayken Cleveland Cavaliers organizasyonunu tek başına ilk kez NBA finallerine taşıması, 2011-2018 yılları arasında üst üste 8 kez NBA finaline çıkabilmesi veya 2015 yılında, takımın en iyi ikinci ve üçüncü oyuncuları olan Kyrie Irving ve Kevin Love'ın sakatlıkları sebebiyle oynamamalarına rağmen NBA şampiyonluğunu neredeyse tek başına kazanabilecek performans göstermesi). Sadece üçünü kazansa bile bu kadar çok final oynayabilmesinden kesin olarak bahsedilir.

LeBron James eğer 4 şampiyonluk daha kazanıp toplamda 7 şampiyonlukla Jordan'ı sayısal anlamda geçse bile -gerçekçi olmasa da imkansız değil- kariyerinin bu noktasında, kaybettiği 6 şampiyonluk her zaman kendisine gösterilecek. Bu konuya tarafsız bakan birine göre, LeBron James, üçüncü bir takım ile şampiyonluk kazanarak kendisini Michael Jordan'dan ayırabilir ve Jordan ölçeğinde hemen hemen aynı ağırlıkta bir miras bırakabilir.

LeBron James birden fazla takımla şampiyonluk kazandı. Jordan bunu yapmadı. Michael Jordan, 6 şampiyonluğu tek bir takımla, tek bir takım sahibiyle, tek bir genel menajerle, tek bir koç ile ve tek bir 'ana' yardımcıyla kazandı. Jordan bütün şampiyonluklarını, Bulls ve Lakers takımlarıyla toplamda kazandığı 11 şampiyonluk sayesinde tarihin en iyi koçu olarak gösterilen Phil Jackson ile kazanırken, LeBron James ise Miami Heat'te o zamanlar çok tanınmayan bir koç olan Erik Spoelstra ile kazandı. Phil Jackson, Michael Jordan'dan sonra 5 şampiyonluk daha kazanmışken, Spoelstra ise LeBron James, Miami Heat'ten ayrıldıktan sonra benzer herhangi bir başarı kazanamadı. Cleveland'dayken LeBron James toplamdaki üçüncü şampiyonluğunu, kariyerinde ilk kez koç olan ve LeBron takımdan ayrıldıktan kısa bir süre sonra kovulan Tyronn Lue yönetiminde kazandı.

Bu karşılaştırmalar, Michael Jordan'ın başka bir takımda, başka bir koç altında benzer başarılar kazanamayacağı anlamına gelmez fakat bunlar gerçekler. Michael Jordan, Phil Jackson kendisinin koçu olmadan önce veya sonrasında en yüksek seviyede kazanamadı. Tek bir takımda, tek bir koçun altında tek bir sistemle başarılı oldu. Jordan, 2001-2003 yılları arasında formasını giydiği Washington Wizards ile iki sezonda da playoffların dışında kalmıştı.

Öte yandan LeBron James, başarıyı birden fazla takımla, birden fazla koç yönetimi altında birden fazla sistem ile kazandı. 9 kez NBA finaline gitmesi ve playoff performanslarında gösterdiği gibi LeBron James, var olduğu her takımı 'şampiyonluk seviyesi'ne çıkardı. Eğer LeBron James, üç farklı takımla şampiyonluk yaşayabilirse, kendisini farklı bir tipte nihai kazanan olarak kanıtlayabilir. 'Nereye giderse gitsin başarı götüren bir tip'

NBA tarihinde şampiyonluk takımlarında yer alan çok az 'en iyi veya ikinci en iyi' oyuncu birden fazla takımla şampiyonluk kazanmıştır. LeBron James de o listede. Onun dışında Sixers ve Lakers ile şampiyon olan Wilt Chamberlain, Bucks ve Lakers ile şampiyon olan Kareem Abdul-Jabbar, Blazers ve Celtics ile şampiyon olan Bill Walton, Lakers ve Miami Heat ile şampiyon olan Shaquille O'Neal var.

(Yazar eklememiş ama Spurs ve Raptors ile şampiyon olan Kawhi Leonard da bu listeye eklenebilir)

Eğer LeBron James, henüz hâlâ güçlerinin zirvesindeyken üçüncü takımla bir şampiyonluk kazanırsa, NBA tarihinde bunu başardığı takımların hepsinde 'en iyi' oyuncu olan tek isim olacak. Bu farklı bir miras türü. Tabii ki de aynı takımla 6 kez şampiyonluk kazanan mirasla eşit sayılabilecek bir miras.

Senin için hazırladığımız haberler