"Kobe Alfa olmak için iki büyük kurtla savaştı"

02.02.2020 - 14:19 | Son Güncellenme: 02.02.2020 - 14:19

Geçtiğimiz hafta yaşanan helikopter kazası sonucunda aramızdan ayrılan 41 yaşındaki basketbol efsanesi Kobe Bryant, tüm spor dünyasını yasa boğdu. Peki, Kobe’nin cenazesi tespit edildi mi? Cenaze töreni ne zaman ve nerede düzenlenecek?

Aralarında 1996-2016 yılları arasında NBA’de Los Angeles Lakers formasıyla 5 kez şampiyonluk yaşamış, ABD Milli Takımı ile 2 kez Olimpiyatlar’da altın madalya kazanmış efsane basketbolcu Kobe Bryant ve 13 yaşındaki kızı Gianna Maria ile birlikte 9 kişi, Kaliforniya Eyaleti’nde meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybetti. 

Sevenleri, Kobe’nin vefatından sonra, Los Angeles Lakers’a ev sahipliği yapan Staples Center’ın önünde bir anma alanı oluşturdu. Efsane basketbolcunun hayranları, Kobe ve kızı Gianna Maria’nın fotoğrafının yer aldığı bölgenin çevresine çiçekler, mumlar ve formalarını bıraktı.

Cenaze töreni ne zaman ve nerede?

Helikopter kazası sonrasında yapılan arama çalışmalarında Kobe Bryant’ın naaşı tespit edildi.

Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti ve merhum basketbolcunun eşi Vanessa Bryant, geçtiğimiz günlerde, düzenlenecek cenaze töreni ile ilgili görüşmüştü. Eric Garcetti, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, cenaze ve anma töreni için yer ve zamanı ayarladıklarını söylemişti.

Staples Center'da olmayacak

TMZ’nin haberine göre, Kobe Bryant ve kızı Gianna Maria için düzenlenecek cenaze töreninin yerinin, Lakers’a ev sahipliği yapan Staples Center yerine, NFL takımlarından Los Angeles Rams’e ev sahipliği yapan 93 bin 607 kişi kapasiteli Los Angeles Memorial Coliseum’da yapılabilir. Çünkü 20 bin kişi kapasiteli Staples Center’ın, cenazeye gelecek kişi sayısı için yeterli olmayacağı da haberde belirtiliyor. Törenin ne zaman yapılacağı ile ilgili ise henüz resmi bir tarih açıklanmadı.

Murat Murathanoğlu: “NBA’in en büyük meyvesiydi”

Türk basketbolunun duayen isimlerinden Murat Murathanoğlu, merhum basketbol efsanesi Kobe Byrant hakkındaki görüşlerini Ajansspor’a özel açıkladı.

Kobe’nin kişiliğinde, oyunculuğunda evrimini geliştiren biri olduğunu söyleyen Murat Murathanoğlu, “O 17-18 yaşlarında, NBA’e geldiğinde kendini ispat etmek ve alfa olduğunu kabul ettirmek için Phil Jackosn ve Shaq ile kavga etti. Ne zaman Robin olarak değil de Batman olarak 2 şampiyonluk kazandı; bu onun olgunlaşmasına katkı sağladı. Kobe, NBA’de Magic Johnson ile başlayan, Michael Jordan ile yukarıya çıkan bir ortamda, çok daha iyi insan olmasıyla birlikte bir ikon oldu. David Stern’ün vizyonunda NBA’in en büyük meyvesi, sosyal medya ortamında globalleşmesiyle birlikte Kobe oldu. Son yıllarda Kyrie Irving’den Giannis Antetokounmpo’ya, Devin Booker’dan Trae Young’a kadar tüm genç yıldız adaylara destek olmasıyla, yol göstermesiyle imajının çok olumlu gelişmesini sağladı.” şeklinde konuştu.

“Ailelerinden biri gibiydi”

Kobe Byrant’ın aynı zamanda bir dünya insanı olduğunu da belirten Murathanoğlu, “Gittiği ülkenin vatandaşı gibiydi. Babasının kariyerinden dolayı İtalyanca’yı ve İspanyolca’yı ana dili gibi biliyordu. Çin’de büyük bir pazarı olduğu için Çince öğrendi. Luka Doncic’e saha kenarında laf atacak kadar Balkan dillerine hakimdi. Almanca öğreniyordu. Türkiye’de Soma faciası sonrasında, “Yanınızdayım. Dualarım sizinle.” diyerek, Türk insanının kalbinde özel bir yer edindi. Sosyal medyanın, kişiliğindeki gelişimi ve uzun yıllar üst seviyede oynamasının birleşimiyle birlikte insanlar, Kobe’in ölümüne sanki ailesinden birini kaybetmiş gibi üzüldü.” ifadelerini kullandı.

Philadelphia onun için çok özel bir yer olmadı. Babası Joe “Jellybean” Bryant’ın Philadelphia 76ers’taki kariyerini gördükten sonra, “Ben babam gibi olmayacağım.” demesi, onun basketboldaki en büyük oyunculardan biri olmasında bir simge; kendisini motive eden bir şehir oldu. Liseden sonra da Philadelphia’da herhangi bir takımda hiç oynamadı. Ancak Kobe, Philadelphia Eagles’ın Super Bowl’da şampiyon olmasından sonra gözyaşlarını tutamayacak kadar da Philadelphia’yı seviyordu.

“Gigi'yi WNBA'in Kobe'si yapmak istiyordu”

Kobe Bryant, 2003-2004 sezonunda, Colorado’daki bir tatil yerinde çalışan 19 yaşındaki kadına tecavüz skandalıyla gündeme gelmişti.

Tecavüz olayının o sezon dışında Kobe’nin basketbolunu etkilediğini düşünmediğini söyleyen Murat Murathanoğlu, “Sponsorlar açısından etkisi büyük oldu. Bu olaydan sonra birçok sponsor, Kobe ile olan sözleşmelerini feshetmişti. Ama kişisel olarak geçirdiği evrimi, çok ciddi bir feminist olmasını sağladı. Eşi Vanessa ve kızlarına daha bağımlı olup ailenin önemini anladı. WNBA’e sahip çıktı. Kızı Gigi’yi (Kobe’nin kazada hayatını kaybeden kızı Gianna Maria) WNBA’in Kobe’si yapmak en büyük hedefiydi. NCAA’de istikbalini parlak gördüğü oyunculara hep destek verdi. Hatalarından ders çıkaran insanlar büyümeye hep devam eder. Kobe, hem basketbolcu kişiliğiyle, hem özel kişiliğiyle örnek olmuş bir insandı.” dedi.

Bertan Erman

Senin için hazırladığımız haberler