Kıtaya dönüş: Formula 1, 1993’ten sonra yeniden Afrika’da

Orhan Gülek
09.04.2025 - 16:50 | Son Güncellenme: 09.04.2025 - 17:00

Güney Afrika, Formula 1’e dönüş için geri sayıma geçti. Cape Town’un nefes kesen sahil hattında planlanan 5.7 km’lik yeni cadde pisti, 2010 Dünya Kupası mirasını yeniden canlandırarak Afrika kıtasına F1’i geri getirmeye hazırlanıyor.

Kıtaya dönüş: Formula 1, 1993’ten sonra yeniden Afrika’da

AJANSSPOR - HABER

Formula 1’in 33 yıllık aradan sonra yeniden Afrika kıtasına dönmesi için heyecan verici gelişmeler yaşanıyor. Güney Afrika hükümeti, F1 takvimine geri dönmek isteyen iki güçlü adaydan birini desteklemeye hazırlanıyor: ikonik Kyalami Pisti mi yoksa nefes kesici Cape Town cadde yarışı mı?

Table Mountain eteklerinde F1 heyecanı

Kyalami, Formula 1 tarihinde köklü bir yer edinse de (en son 1993’te ev sahipliği yaptı), bu kez gözler Cape Town’un cesur ve turistik değeri yüksek projesine çevrilmiş durumda. Green Point limanı çevresinde tasarlanan 5.7 kilometrelik pist, dünyaca ünlü pist mimarı Hermann Tilke imzası taşıyor. Proje, 2010 FIFA Dünya Kupası için inşa edilen DHL Stadyumu’nun da dahil olduğu mevcut altyapıyı akıllıca kullanarak dikkat çekiyor.

"Bu sadece bir yarış değil"

Cape Town GP CEO’su Igshaan Amlay, şehrin sunduğu olanakları şöyle özetliyor: “Pistimiz sahil şeridinde, arka planda Table Mountain ve Robben Adası gibi ikonik manzaralar var. Havalimanına 20 dakika mesafedeyiz. Oteller, hastaneler, turistik cazibe merkezleri yürüyüş mesafesinde. Bu sadece bir yarış değil; aynı zamanda bir destinasyon deneyimi.”

İlgini Çekebilir
Sergio Perez, Formula 1'e geri dönüyor!
Habere Git

Green Point’te sınırları zorlayacak bir Formula 1 rüyası!

Başlangıçta stadyumun içinden geçmesi planlanan pistin son hali, lojistik engeller nedeniyle çevresinden dolanacak şekilde güncellendi. Stadyum ise padok, medya merkezi ve VIP alanları olarak değerlendirilecek. Ayrıca tarihi Green Point Atletizm Stadı, pist rotasına entegre edilmeye devam edilecek.

250.000 kişilik taraftar yeri

Cape Town’un, 250.000 kişilik izleyici kapasitesiyle yarışları daha erişilebilir kılmayı hedeflediğini belirten Amlay, projelerinin hem turizm hem de şehir planlaması açısından uzun vadeli faydalar sunduğunu vurguluyor.

Ancak rekabet sadece ulusal düzeyde değil. Tayland, Ruanda ve Güney Kore gibi ülkeler de 2028 sonrası takvimde yer almak istiyor. Bu nedenle Güney Afrika’nın, Formula 1 yönetimini hem lojistik hem de finansal anlamda ikna etmesi gerekiyor.

Formula 1’in yeni nabzı Afrika’da atacak

Hükümetin hangi projeyi destekleyeceği nisan sonunda netleşecek. Kararın ardından potansiyel sponsorların da masaya oturması bekleniyor. Her şey yolunda giderse, Afrika kıtası 33 yıl sonra yeniden motorların yankısıyla titreyecek.

Senin için hazırladığımız haberler