Katar para verdi, UltrAslan'dan eğitim almayı reddetti: Bordo tişörtlüler!

03.12.2022 - 10:21 | Son Güncellenme: 03.12.2022 - 17:12

Dünya Kupası'ndaki bordo tişörtlü gençlerin sırrı ortaya çıktı. İşte Lübnan'dan Katar'a uzanan Galatasaray taraftar grubu UltrAslan'ın da dahil olduğu bir öykü...

Katar para verdi, UltrAslan'dan eğitim almayı reddetti: Bordo tişörtlüler!

AJANSSPOR HABER

Katar'da yapılan Dünya Kupası'nde en çok merak edilen konulardan biri tribünlerin nasıl dolacağıydı. Futbol kültürünün olmadığı ülkede Al Sadd ve Al Rayyan gibi takımların seyircileri genellikle binler yerine yüzlerle ifade ediliyordu. Organizatörler, Katar oynadığında stadyumları kimin dolduracağını merak ediyordu. 

Bordo tişörtlüler tribünde

Ancak Dünya Kupası başlayınca bu endişelerin yersiz olduğu görüldü. Katar -Ekvador maçında bordo tişört giymiş 1500'e yakın kişi, tribünleri yönlendiriyor ve coşkulu tezahürat yapılmasını sağlıyordu. 

UltrAslan detayı

New York Times gazetesi, bu bordo tişörtlülerle ilgili gerçeği ortaya çıkardı.  Lübnan, Mısır, Cezayir ve Suriyelili gençlerden oluşan bu grup, Katar hükümetinden para almışlardı. Üstelik UltrAslan'dan bir grup bu taraftaları eğitmek için Lübnan'a gitmişti. 

İlgini Çekebilir
Dünya Kupası'nda Süper Lig... 19 gitti, 5 kaldı!
Habere Git

"Bir işaretle davul sesi kesildi"

New York Times'ın konuyla ilgili haberi şöyle: Katar'ın Dünya Kupası'nda Senegal'e karşı oynadığı maçın ikinci yarısının ortalarında, şapkalı ve güneş gözlüklü bir adamın ayağa kalkıp sessizlik istemesiyle davul sesi kesildi.

Garip bir sessizlik

Birkaç dakika önce kalabalığın bir bölümü - binden fazla kişi, neredeyse tamamı erkek, hepsinin üzerinde İngilizce ve Arapça "Katar" yazan aynı bordo tişörtler vardı - dört taraftar liderinin yönlendirmesiyle hep bir ağızdan tezahürat yapıyordu. Bu kişiler ne beklendiğini anlamıştı ve emre uyarak Al Thumama Stadyumu'nun içinde maç gürültüsü etraflarında dönerken garip bir sessizliğe gömüldüler.

Zemin sallanıyordu

Sonra bir işaret verildi. Ve kalabalık yeniden canlandı. Katar Milli Takımı'nın lakabına bir gönderme olarak Arapça "Oyna, Bordo!" diye bağırmaya başladı. Erkekler, kollarını birleştirdi ve aşağı yukarı zıpladı. Zemin sallanıyordu.

İlgini Çekebilir
İşte Dünya Kupası'nda Son 16 eşleşmeleri...
Habere Git

Dövmeler ele verdi

Ancak bu taraftarların üzerindeki dövmeler onları ele veriyordu. Körfez toplumunda son derece nadir görülen ve hoş karşılanmayan dövmeler, taraftarların Katarlı olmadığını gösteriyordu. Peki kimdi bunlar? Ve nereden gelmişlerdi?

2022'nin başında plan oluşturuldu

Plan, 2022 yılının başında, Dünya Kupası yaklaşırken oluşturuldu. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da ultralar siyasi olarak etkiliydi. Mısırlı ultralar, 2011'de  Hüsnü Mübarek devrilirken Arap Baharı'nda kilit bir rol oynadı.  Hatta, Mısır'da yönetime gelen  Sisi, ultraları yasaklandı. 

Lübnan'da nisan ayında etkinlik

Tunus, Cezayir, Fas ve Lübnan'da tribünlerde bestelenen şarkılar hükümet karşıtı protestoların da müziği oldu. Bu nedenle Katar, nisan ayında Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir etkinlik düzenlemeye karar verdi.

İlgini Çekebilir
İlk kez düdük çaldı, Dünya Kupası tarihine geçti!
Habere Git

Lübnanlı taraftarlar atmosfer yarattı

Yüzlerce Lübnanlı öğrenci, bazı taraftarlar Camille Chamoun Sports City Stadyumu'nda  tribün atmosferi yaratması için işe alındı. Ve bu videoya çekildi. 

UltrAslan üyeleri eğitim vermeye geldi

Katar, taraftarlara yön vermesi için Galatasaray'ın taraftar grubu UltrAslan'dan tribün liderlerini Lübnan'a getirdi. Ancak Lübnanlılar eğitim almaya ihtiyaçları olmadığını belirterek UltrAslan'ı reddeti. 

UltrAslan Katar yolcusu olabilirdi

Lübnanlı bir ultra, "Onlara gösterdik! Bir taraftar grubunun nasıl organize edileceğini bize öğretemezlerdi. Türk UltAslan grubu Katar'a gidecekti ama bizi görünce şaşırdılar. Biz bu işi uzun zamandır yapıyoruz" dedi.

İlgini Çekebilir
One Love yasaksa NO var!
Habere Git

Lübnanlı gençlere teklif

Lübnan'da çekilen video Doha'daki doğru kişileri etkiledi. Kulaktan kulağa yayılan bilgilerle Lübnanlı genç taraftarlara olağanüstü bir teklif yapıldı: Katar'daki Dünya Kupası maçlarına tribün kültürü getirme karşılığı ücretsiz uçuş, konaklama, maç biletleri ve yemek. Ayrıca küçük bir maaş. 

Katar Milli Marşı'nı öğrendiler

Taraftarlar, Katar Milli Marşı'nı öğrenmek, koreografisini yaptıkları hareketleri prova etmek ve yeni tezahüratlar için Ekim ayı ortasında Katar'a gitti. 

Ekonomik krizde hayaldi, gerçek oldu

Dünya Kupası'na gitmek Arap dünyasındaki taraftarların çoğunun ulaşamayacağı bir deneyim. Örneğin Lübnan derin bir ekonomik kriz içinde. Dünya Bankası'na göre genç işsizliği yüzde 30 seviyesinde. Binlerce vatandaş ülkeden kaçıyor. Katar'ın yardımı olmasaydı, bordo tişört giyen gençlerin Dünya Kupası'na gitme ihtimali yoktu. 

İlgini Çekebilir
Katar'da sosyal medya fenomenin başı dertte! Hapse girebilir
Habere Git

Sadece Lübnanlılar değil

Tribünlerde sadece  Lübnanlılar yoktu.  Yaklaşık 1500 kişilik taraftar grubunda Mısır, Cezayir ve birkaç Suriyeli de vardı. Bir taraftarın söylediğine göre  tek motive edici faktör para değildi.  

"Aynı elin parmaklarıyız"

Bir ultra, "Bir Arap ülkesini desteklemek bizim görevimiz. Aynı dili paylaşıyoruz. Aynı kültürü paylaşıyoruz. Aynı elin parmaklarıyız. Dünyaya özel bir şey göstermek istiyoruz. Özel bir şey göreceksiniz" diyordu.

Lübnan'a döndüler

1500 kişilik bordo tişörtlülerle sadece grup aşaması için anlaşma sağlanmıştı. Katar'ın Dünya Kupası'ndan elenmesiyle Lübnan'a döndüler.

Senin için hazırladığımız haberler