'Kangrenli bacağı keseriz!' Tokyo 2020'de Belaruslu koşucuya şok tehdit

03.08.2021 - 15:51 | Son Güncellenme: 03.08.2021 - 16:01

Tokyo'da düzenlenen 2020 Olimpiyatları'nda ülkesi Belarus'un yetkilileri tarafından kaçırılmaya çalışılan Krystsina Tsimanouskaya'yı tehdit eden koçlarının, konuşma kaydı sızdırıldı.

'Kangrenli bacağı keseriz!'  Tokyo 2020'de Belaruslu koşucuya şok tehdit

AJANSSPOR - HABER

2020 Tokyo Olimpiyatları'nda Belaruslu sprinter Krystsina Tsimanouskaya, ülkesi Belarus'un yetkilileri tarafından kaçırılmaya çalışılan Krystsina Tsimanouskaya'yı tehdit eden koçlarının, konuşma kaydı sızdırıldı. Ülkesinin basını tarafından da korkunç hakaretlere maruz kalan sporcunun yaşadığı tüyler ürpertici diyaloglar dünya gündemini salladı.

Milliyet'in haberine göre geçtiğimiz aylarda muhalif bir gazeteciyi gözaltına almak uğruna, ticari bir uçuşa sahte bomba ihbarı yaptığı ortaya çıkan Belarus yönetimi, takım antrenörlerini ve Belarus Olimpiyat Komitesini eleştiren genç atlet Krystsina Tsimanouskaya'yı, ‘psikolojisi bozulduğu’ gerekçesiyle 'kaçırarak' ülkeye döndürmek istedi.

Uçağa binmeyi reddetti

Sosyal medyaya yüklenen videoda, kadın koşucu Tsimanouskaya’nın, takım koçlarını eleştirdiği görülmüştü. Videoda “Baskı altına alındım ve rızam olmadan beni ülkeme geri göndermeye çalışıyorlar” diyen Tsimanouskaya, Tokyo’daki Haneda Havalimanı’ndan kalkacak uçağa binmeyi reddederek yerel emniyet güçlerinden koruma talep etti.

Pazar günü krizin başlamasından bu yana yaptığı ilk röportajda Tsimanouskaya, Tribuna.com'a Belarus'a dönmek zorunda kalması durumunda güvenliğinden endişe duyduğunu söyledi.

Tsimanouskaya, "Belarus'ta beni hapse atmalarından korkuyorum. Milli takımdan atılmaktan değil, güvenliğim için endişeleniyorum. Ve şu anda Belarus'un benim için güvenli olmadığını düşünüyorum" dedi.

Belarus basını: "Ülkesinin yüz karası"

Belarus'ta devlete ait medya, Instagram paylaşımının ardından Tsimanouskaya'nın kaçış haberlerinin ardından hakkında 'çürümüş köpek' ve 'ülkesinin yüz karası' gibi hakaretler savurdu.

Devlete ait ONT yayıncısının sunucusu şöyle 'uyardı': "Bu olay Tsimanouskaya'nın sadece sporcu olarak değil, insan olarak sonunun gelmesine sebep olacak."

Şok ses kaydı sızdırıldı

Bu arada, Tsimanouskaya'ya 'tepeden gelen bir emirden' sonra eve döneceğinin söylendiği konuşmanın ses kaydı sızdırıldı. Gün yüzüne çıkan diyaloglar dünya gündemini sarstı.

Lukashenko'ya muhalif olan Belarus Telegram kanalı 'Nick and Mike' tarafından yayınlanan ses kaydı, iddiaya göre Tsimanouskaya'nın Belarus atletizm baş antrenörü Yuri Moisevich ve ülkenin atletizm eğitim akademisi müdür yardımcısı Artur Shumak ile konuşmasını belgeliyor.

Kasette, Shumak olduğuna inanılan adam ona eve gitmesi için 'bir emir alındığını', topluma gerekçe olarak bir spor sakatlığı yalanının söyleneceğini anlatıyor.

"Hiç hoş olmayan şeyler yaşanacak"

Moisevich olduğu düşünülen adam daha sonra sporcuya açıkça 'susmasını' ve 'itaat etmesini' ve Tokyo'da kalmaya karar verirse 'hiç hoş olmayan şeyler yaşanacağı' konusunda uyarıyor.

Ancak Tsimanouskaya direniyor ve Shumak, sporcuyu onu 'ağa yakalanmış bir sineğe' benzeterek şu tehdidi savuruyor: "Sinek bir ağa takıldığında, ne kadar çok hareket ederse, o kadar çok dolanır. Hayat böyle işliyor. Hayatta bezen aptalca şeyler yapıyoruz, sen de aptalca bir şey yaptın. Umarım bir an önce bunu anlarsın."

"Eğer direneceksen, bacağınla kal ve öl"

Moisevich daha sonra şunu ekliyor: "Eğer itaat etmezsen, o zaman kaçış yolumuz yok. Biliyorsun, kangren varsa bacağın yarısını keserler, yoksa tüm vücudu kaybedersin. Evet, bacak için üzgünüm. Eğer direneceksen, bacağınla kal ve öl".

Videonun yayınlanmasınTsimanouskaya onu eve gitmesini emrederek 'kendisini kurtarmaya çalışmakla' suçladığında, Moisevich sporcuyu 'akıllı' olmaya ve direnmemeye teşvik ediyor ve "İnan bana, derdim kurtarmak değil" diyor.ın ardından koçluk personelinin Pazar günü odasına geldiğini ve eve dönmesi için toplanmasını söylediğini iddia etti.

Sesin nasıl kaydedildiği veya sızdırıldığı belli değil ancak konuşmanın Tsimanouskaya havaalanına götürülmeden önce yapıldığı anlaşılıyor.

Gözler Belarus yönetimine çevrildi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Sözcüsü Mark Adams ise, Tsimanouskaya’nın geceyi Haneda yakınlarında bir otelde geçirdiğini ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile yerel emniyet güçlerinin irtibat halinde olduğunu söyledi.

Olaya yönelik Belarus Ulusal Olimpik Komitesi’nden açıklama beklediklerini söyleyen Adams, “IOC ve Tokyo 2020, gelecek günlerde atılacak sonraki adıma karar vermek üzere Japon otoriteleriyle iletişim kurmayı sürdürecek” dedi. Belarus komite başkanlığını, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun oğlu Viktor Lukaşenko’nun yürüttüğü biliniyor.

Lukaşenko’nun, Litvanya’da yaşayan siyasi rakiplerinden Sviatlana Tsikhanouskaya ise Twitter’dan, Tsimanouskaya’ya destek verdi. Japon otoritelerinden, Belaruslu sporcunun güvenliğinin sağlanmasını talep eden Tsikhanouskaya, Belarus Ulusal Olimpik Komitesi’ne soruşturma açılması için IOC’ye çağrıda bulundu.

Polonya'dan acil vize

Gelişmelerin ardından Polonya, Belaruslu atlet Krystina Tsimanouskaya’ya “insani durum” vizesi verdi. Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Marcin Przydacz, Tsimanouskaya’nın olimpiyatların sürdüğü Tokyo’daki Polonyalı diplomatlarla temas halinde olduğunu söyledi.

Bakan yardımcısı Przydacz, “Polonya, Tsimanouskaya’nın sportif kariyerini sürdürmesine yardımcı olmak için gereken her şeyi yapacaktır” ifadelerini kullandı

Senin için hazırladığımız haberler