Kamerun 6. İslami Dayanışma Oyunlarını düzenlemekten vaz mı geçti?

18.08.2022 - 21:33 | Son Güncellenme: 19.08.2022 - 00:16

Bu yıl Türkiye'de yapılan İslami Dayanışma Oyunları 2025'te Kamerun'da yapılacaktı. Ancak Kamerun'un artan maliyet nedeniyle oyunları düzenlemekten vazgeçtiği konuşuluyor

Kamerun 6. İslami Dayanışma Oyunlarını düzenlemekten vaz mı geçti?

AJANSSPOR HABER ÖZEL

Beşincisi Türkiye’de Konya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen İslami Dayanışma Oyunları’nın kapanış akşamında oyunlar bayrağının 2025’te oyunları düzenlemesi planlanan Kamerun yerine İslami Dayanışma Spor Federasyonu ISSF’ye devredilmişti. (Islamic Solidarity Sports Federation) Ancak sonrasında federasyonun internet sitesinde 2025 oyunları logosu olarak ISSF logosunun yer alması bir gerçeği ortaya çıkarttı. 

Kamerun kararını mı değiştirdi?

Kamerun'un Konya’daki oyunlar henüz tamamlanmadan daha önce düzenlemeyi kabul ettiği 2025 oyunlarını yapmaktan vazgeçtiği öğrenildi. Kamerunlu yetkililer bu konuda henüz resmi bir açıklama yapmazken gelen haberler Kamerun’un Konya’da Türkiye’nin organizasyon yeteneğine karşın yaşanan ciddi organizasyon bozukluklarının kendi başlarına gelebileceği. Ayrıca Kamerun'un oyunların uluslararası geçerliliği olmaması ve maliyetinin 3 yıl içinde daha da katlanacağı beklentisi nedeniyle vazgeçtiği yönünde. 

Kamerun Başbakanı büyük vaatlerde bulunmuştu

Kamerun Başbakanı Joseph Dion Ngute, mayıs ayında Yaounde şehrindeki tesisleri denetlemeye gelen ISSF teftiş komitesini kabul ederek ülkelerinde yapılacak oyunlara hükümet olarak tam destek vereceklerini açıklamıştı. Kamerun Başbakanı ayrıca oyunların yapılacağı tesis ve mekanlar için yeni bir hazırlık planı yapacaklarını, üye ülkelerden gelecek tüm yarışmacı ile delegasyonları bu yeni tesislerde ağırlayacaklarını da ifade etmişti. 

İlki Mekke'de düzenlendi

İslami Dayanışma Oyunları’nın ilki Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde düzenlenmişti. Daha sonra 2010’da İran’da yapılması planlanan oyunlar iptal edilirken 2013 yılında ev sahibi Endonezya’nın Palembang kenti oldu. 2017’de Bakü’de gerçekleştirilen oyunların ardından 2021’de Konya’da yapılması gereken oyunlar pandemi nedeniyle 2022 yılına ertelenmişti.

Oyunlar tarihinde bir ilk olabilir

Eğer Kamerun Yaounde şehrinde İslami Dayanışma Oyunlarını düzenlerse şehrin müslüman nüfusu azınlıkta bulunuyor. Şehrin yüzde 70'i hristiyan. Eğer İslami Dayanışma Oyunlarını burda düzenlenirse müslümanlar azınlıkta hristiyanlar iste çoğunlukta olacak. Bu da oyunlar tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçecek. 

Senin için hazırladığımız haberler