UEFA Kadın futbolundaki yeni sistemini açıkladı 

03.11.2022 - 19:35 | Son Güncellenme: 03.11.2022 - 19:40

UEFA kadın futboluna getirdiği yenilikleri açıkladı. Kadınlar EURO ve FIFA Kadınlar Dünya Kupası elemeleri için yeni müsabaka sistemini duyurdu. 

UEFA Kadın futbolundaki yeni sistemini açıkladı 

Ulusal federasyon temsilcilerinden oluşan milli takım müsabakaları çalışma grubu tarafından yürütülen kapsamlı çalışmalarla  ve UEFA Kadın Futbol Komitesi'nin tavsiyesi ile kadın futbolunda yeni bir dönem başladı. 

2023’te başlayacak 

Yeni sistem, 2023 sonbaharında başlayacak UEFA Kadınlar EURO 2025'ten önce ilk kez uygulanacak. 2027 FIFA Kadınlar Dünya Kupası için de uygulanacak. Şampiyonanın  formatı, Nisan 2023'te yapılacak olan etkinliğin çekilişinden önce duyurulacak.

 

Nasıl oynanacak?

Etkinlik, birbirine bağlı iki aşamayı, Uluslar Ligi ve Avrupa Elemeleri'ni içerecek. Her aşama bir lig formatında oynanacak ve milli takımlar üç "seviyeye" (Lig A, B, C) bölünecek. Her seviyede, milli takımlar dörtlü (veya üçlü) gruplar halinde mücadele edecek ve her takım kendi grubundaki diğer takımlara karşı bir iç saha ve bir deplasman maçı oynayacak. UEFA EURO 2025 organizatörleri maçlara katılacak. Her aşamanın sonunda yükselecek veya küme düşecek takımlar belirlenecek. Milletler Ligi aşamasının sonunda, A Ligi gruplarının dört lideri Milletler Ligi finallerinde yarışacak.

 

3 kademeden oluşacak 

UEFA Uluslar Ligi 2023 sonbaharında başlayacak ve bir lig aşaması, yükselme ve düşme maçları ve iki yarı final, bir üçüncülük maçı ve bir final olmak üzere finallerden oluşacak. İlk aşamada takımlar, mevcut UEFA Kadınlar milli takım sıralamasına göre üç kademeye ayrılacak.

 

UEFA Başkanı Ceferin duyurmuştu

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin yeni format hakkında şunları söyledi “Bu yaz kadın futboluna yatırım yapmaya devam edeceğimizi söyledim ve yapıyoruz. Tarihi bir UEFA Kadınlar EURO'sunun arkasından, şimdi kadın milli takım futbolunu daha da geliştirmenin zamanı geldi. Avrupa spor modelinin gerçek bir yansıması olan, her maçın önemli olacağı açık, rekabetçi ve sürekli bir sistem kurduk. Bu formatın tüm Avrupa ulusal derneklerine yardımcı olacağına ve kadın futbolcuların büyük bir uluslararası turnuvaya katılma hayalini canlı tutacağına inanıyorum.” dedi. 

Senin için hazırladığımız haberler