İtalya GP'de McLaren, Ricciardo'yla 9 yıl sonra zafere koştu!

12.09.2021 - 16:53 | Son Güncellenme: 12.09.2021 - 17:52

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 14. ayağı İtalya Grand Prix'sinde Lewis Hamilton ile Max Verstappen çarpıştı.

İtalya GP'de McLaren, Ricciardo'yla 9 yıl sonra zafere koştu!

Orhan GÜLEK - AJANSSPOR

2021 Formula 1 sezonunun 14. yarışı olan İtalya Grand Prix'sini McLaren pilotu Daniel Ricciardo kazandı.

Bir diğer McLaren pilotu Norris ise Verstappen ve Hamilton'ın yarış dışı kalmasıyla beraber ikinci sıraya çıktı ve güvenlik aracı sonrası Ricciardo'ya baskı yaptı. Ancak Ricciardo hata yapmadı ve Norris arkasından gelen baskıya rağmen yerini koruyarak ikinci oldu.

Bu sonuçla F1'in köklü takımı McLaren, 2012'den sonra ilk yarışını kazandı, 2010'dan sonra ilk dublesini Monza'da yaptı.

Perez, cezadan dolayı üçüncülüğü Bottas'a kaptırdı

Red Bull pilotu Perez de yarışı üçüncü sırada noktalasa da, Leclerc'i geçerken pist dışına taştığı ve avantaj kazandığı gerekçesiyle beş saniye zaman cezası aldı. Bunun üzerine üçüncülük Mercedes pilotu Bottas'a gitti.

İşte 2021 İtalya Grand Prix'si sonucu

  1. Ricciardo  - McLaren
  2. Norris - McLaren
  3.  Bottas  - Mercedes
  4. Leclerc  - Ferrari
  5. Perez - Red Bull
  6. Sainz  - Ferrari
  7. Stroll  - Aston Martin
  8. Alonso  - Alpine
  9. Russell  - Williams
  10. Ocon - Alpine

Hamilton - Verstappen kazası yarışa damga vurdu

İtalya GP'de pole pozisyonunda başlayan ancak 26. turda yavaş bir pit stop yaparak 10. sıraya gerileyen Red Bull pilotu Max Verstappen, pit çıkış Mercedes pilotu Lewis Hamilton ile yan yanda geldi.

Verstappen, aracıyla Hamilton'ın üzerine çıktı

Verstappen'in Hamilton'ı geçmek için yoğun çabası sonuçsuz kalınca ikili arasında kaza kaçınılmaz oldu.  Çarpışmanın sonucunda Red Bull pilotu Max Verstappen, aracıyla Hamilton'ın üzerine çıktı ve iki pilot yarış dışı kaldı

Kaza sonrası Hollandalı pilot Max Verstappen, takıma "Lewis Hamilton bana boşluk bırakmadı!" ifadelerini kullandı. 

Güvenlik aracı piste girdi

Yaşananların ardından güvenlik aracı piste girdi. Yaşananların yarışın ardından inceleneceği duyuruldu.

Halo sistemi Hamilton'ın hayatını kurtardı

Kaza anında Verstappen'in aracıyla Hamilton'ın üstüne çıkması korku dolu anlara sahne oldu.Verstappen'in sağ arka tekerleği, Hamilton'ın kokpitin üstüne çıkması, kazanın büyük yaralanma veya can kaybına sebep olabilmesine yol açabilirdi.

Peki Halo sistemi nedir?

Yunanca daire ya da halka anlamına gelen "Halo",  İngilizcede de kullanılıyor. Pilotların bulunduğu kokpiti daire olarak saran "Halo", yarış anında dış etkenlerden koruyor. 

Halo’ya ihtiyaç esasen 2015 yılının ortasında eski F1 pilotu Justin Wilson’un Indycar’da geçirdiği kaza sonrası ortaya çıktı. O kaza sırasında öndeki araçtan kopan ön kanat parçası Wilson’ın başına çarparak ölümüne neden oldu. Bir diğer kaza da Formula 2 pilotu Henry Surtees’in ölümüne neden olmuştu. Bu kazada da F1’de hep korktuğumuz lastik kopması durumu oluştu, önde kaza yapan pilotun kopan lastiği Surtees’in başına çarptı ve İngiliz pilot hayatını kaybetti.

Senin için hazırladığımız haberler