İşte UEFA'nın İstanbul kararı

31.05.2020 - 16:12 | Son Güncellenme: 31.05.2020 - 16:24

İşte UEFA'nın İstanbul kararı

İşte UEFA'nın İstanbul kararı

HÜSEYİN ÖZKÖK

Bugün 31 Mayıs 2020. Aslında bugün bu yazımın İstanbul'da dün akşam oynanması gereken ve benim de tribünde yerimi almayı planladığım Şampiyonlar Ligi finali izlenimlerimi içermesi gerekiyordu. Muhtemelen sizlere birebir yaşadığım finalin görkeminden, çok sayıda güzellikten, futboldan, tribünlerdeki coşkudan bahsedecektim. Ama bugün bu yazıyı bambaşka bir amaçla satırlara döküyorum. Çünkü bir gök taşının düşme hızıyla hayatımıza giren Covid-19 salgınının futbolu oynanamaz hale getirmesi İstanbul'daki finalin de gerçekleştirilmesinin önüne geçti.

Aradan geçen sürede salgının etkisini azaltmasıyla birlikte futbola yeniden dönüş çabaları başladı. Büyük ligler içinde ilk olarak Almanya Bundesliga 16 Mayısta ilk santra vuruşunu gerçekleştirdi ve bu hafta sonu itibarıyla dördüncü maçlar geride kalıyor. Fransa hariç, diğer ligler de sırayla yeniden başlayacakları tarihleri açıklıyorlar.

Kaldığı yerden devam etmesi amaçlanan iki organizasyon ise UEFA'nın düzenlediği Şampiyonlar Ligi ile Avrupa Ligi. Avrupa futbolunun çatı örgütü, Ağustosun ilk haftasından itibaren kendi organizasyonlarını kaldığı yerden devam ettirerek 30 Ağustostaki Şampiyonlar Ligi finali ile 2019/20 sezonunu noktalamak amacında.

Peki bunun organizasyonu nasıl olacak? Şampiyonlar Ligi Finali planlandığı gibi İstanbul'da yapılacak mı? Bu konu ile iki turnuvanın kalan maçlarıyla ilgili pek çok soru işareti ve masa üzerinde bulunan çok sayıda alternatif plan var.

Normal olarak UEFA 27 Mayıs günü bir icra kurulu toplantısı yapmayı planlamış ve bu toplantıda Avrupa kupalarının organizasyonuna son şeklini vermeyi düşünmüştü. Ancak bu toplantı aniden 17 Haziran Çarşamba gününe ertelendi. Bu erteleme, UEFA'nın zamana oynadığının net bir işareti. Ceferin ve ekibi öncelikle liglerin durumunu tam olarak görmek arzusunda. Çünkü karar verirken belirsizliklerin ortadan kalkmış olmasını istiyorlar. Başkan Ceferin beIN Sports'a yaptığı açıklamada bir fikirlerinin olduğunu ve her şey planlandığı gibi giderse kupaları Ağustos ayı sonuna kadar bitirmeyi istediklerini söylemişti. Ceferin, liglerin durumunun Haziran ortasına kadar belli olacağını ve UEFA'nın 17 Haziranda kendi organizasyonlarının planını açıklayabileceğini düşünüyor.

Ancak UEFA'nın işi hiç kolay değil. Şu anda her iki organizasyonda toplam 12 ülkeden 24 takım bulunuyor. Pandeminin yol açtığı seyahat kısıtlamalarının ne zaman kalkacağı henüz belli değil. Fransa'da 31 Ağustos'a kadar seyircisiz de olsa futbol yasak. Dolayısıyla PSG ve Lyon'un maçlarını başka bir ülkede oynaması gerekiyor. UEFA bu bağlamda kulüplerin tamamıyla ortak bir yol bulmak durumunda.

Final İstanbul'dan alınacak mı?

Bütün bu sorulara cevap aranırken önceki gün Amerikan gazetesi New York Times 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi'nin planlandığı gibi İstanbul'da oynanmayacağını iddia etti. Haberini UEFA içinden bir kaynağına dayandıran gazete, çok sayıda opsiyonun bulunduğunu ve son kararın 17 Hazirandaki toplantıda verileceğini okuyucularına duyurdu.

Bu haberler üzerine ben de yaptığım araştırmalarda aynı sonuca ulaştım. Evet final İstanbul'dan büyük ihtimalle alınacak. UEFA merkezinde masanın üzerinde çok sayıda plan bulunuyor. Ancak ağır basan kalan maçları final dahil tek bir ülkede oynatma fikri. Diğer yandan yine edindiğim bilgilere göre TFF de seyircisiz bir Şampiyonlar Ligi finalini organize etmektense bu hakkını daha sonra seyircili olarak kullanmanın iyi olacağı düşüncesinde. Bence yerinde bir düşünce. Ancak onların isteği finali gelecek yıl düzenlemek. Bu isteğin yerine gelmesi çok kolay değil.

Çünkü önümüzdeki üç yılın final şehirleri belli.

2021 St. Petersburg
2022 Münih
2023 Londra

İstanbul'un finali gelecek yıl düzenleyebilmesi için bu üç şehrin birer yıl kaydırmayı kabul etmesi gerekiyor. TFF eğer üç şehri razı ederse gelecek yıl İstanbul'da seyircili bir final izlenebilir. Yine de İstanbul'un final hakkının baki olduğunu söylemek gerek. Daha önce New York'ta oynanması gündeme gelen 2024 finali İstanbul'a verilebilir.

Kalan maçlar tek şehirde olabilir!

Amerikan, Alman, İspanyol basınında yer alan haberlere baktığımızda 2019/20 sezonundan kalan UEFA maçlarının tek şehirde oynanma ihtimali giderek artıyor. İspanyollara göre Şampiyonlar Ligi için alternatif şehirlerden biri Lizbon. Ancak futbola herkes tarafından çok takdir edilen bir konseptle dönüşü sağlayan Almanya'da Bundesliga'nın hazırladığı bu konseptin mimarı olan Alman Milli Takımı Doktoru Tim Meyer, aynı zamanda UEFA Sağlık Kurulu Başkanı. Bu bağlamda kalan maçlar için, güvenli başarılı bir şekilde Bundesliga 1 ve 2'yi sürdüren, 3. Lig ve Kadınlar Bundesliga'ya bu hafta sonu başlayan Almanya'nın bir şehrinde oynanma ihtimali oldukça yüksek.

Bild gazetesinin UEFA'dan edindiği bilgilere göre tek şehirde oynanacak maçların formatı şu şekilde olacak.

Kalan maçlar tek maç eleme usulü ile oynanacak
Turnuva 10 gün içinde sonlandırılacak
Maç programı iki gün çeyrek finaller, iki gün ara, iki gün yarı finaller iki gün ara ve final şeklinde olacak.
Maçların tamamı seyircisiz oynanacak.

UEFA'da Avrupa Ligi için de planlar yapılıyor. Bu yılki finalin oynanması gereken Polonya'nın Gdansk şehrinden alınıp alınmayacağı henüz kesinlik kazanmazken kalan maçların tamamının Covid-19 salgınını 23.686 vaka ile hafif şekilde atlattığı gözüken Polonya'da yapılması kararı şaşırtıcı olmaz.

EURO 2020 ne olacak?

UEFA'nın diğer yandan 17 Haziranda yapılacak toplantıda gelecek yıla ertelenen Euro 2020 için de bazı kararlar alması beklenebilir.

Aslına baktığınızda Euro 2020 organizasyonu plan aşamasında birçok kez değişikliğe uğradı. Bu değişikliklerin ana unsurlarından biri de Türkiye idi.

Yapılan değişiklikleri şöyle sıralayabiliriz.

Türkiye Euro 2016'yı 1 oyla Fransa'ya kaybettikten sonra Michel Platini Türkiye'ye Euro 2020 sizin ama tek şartla 2020 Olimpiyat organizasyonundan vazgeçeceksiniz dedi.

Türkiye bunu kabul etmedi. Michel Platini bunun üzerine Avrupa Şampiyonası'nın 60. Yılı bahanesiyle turnuvayı 13 ülkede yapma fikrini ortaya attı ve Türkiye'ye ev sahipliği yanında yarı final ve final paketini verdi.

Türkiye daha sonra “Euro 2024'e konsantre olacağız” söylemi ile turnuvanın ev sahiplerinden biri olmaktan vazgeçti. Böylece A Milli Takım birçok maçını içeride oynama şansını kaybetti.

13 ülke arasında bulunan Belçika da stat sorunu nedeniyle hakkından vazgeçti ve ülke sayısı 12'ye indi.

Covid-19 salgını nedeniyle Euro 2020, 2021'e ertelendi. Bütün bunların ardından hem pandemi nedeniyle hem de bazı şehirlerdeki aynı tarihlerde yapılması planlanan başka organizasyonlar nedeniyle şu anda 12 olan şehir sayısının azaltılması ve hakların diğer ev sahiplerine paylaştırılması söz konusu.

Senin için hazırladığımız haberler