İsrail futboldan ihraç edilecek mi? FIFA Konseyi kararını Ekim ayında açıklayacak

02.09.2024 - 16:44 | Son Güncellenme: 02.09.2024 - 16:45

Filistin Futbol Federasyonu, FIFA Kongresinde İsrail Futbol Federasyonu ve kulüplerinin futboldan ihracı için FIFA’ya bir başvuru yapmıştı. Peki İsrail futboldan ihraç edilecek mi? İşte detaylar.

İsrail futboldan ihraç edilecek mi? FIFA Konseyi kararını Ekim ayında açıklayacak

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

İsrail’in Gazze’de sivilleri gözetmeden yaptığı saldırılar tam anlamıyla toplu katliama dönüşmüş durumda. Bu durum başta futbol olmak üzere sporu da ciddi anlamda etkiliyor. Bu bağlamda Filistin Futbol Federasyonu, mayıs ayında Bangkok’ta yapılan FIFA Kongresinde İsrail Futbol Federasyonu ve kulüplerinin futboldan ihracı için FIFA’ya bir başvuru yapmıştı. 

Filistin Futbol Federasyonu, ihraç talebinin gerekçelerinde Gazze’de yapılan katliamın yanında Filistinli sporculara karşı "ırkçılık ve ayrımcılık" ve maçları düzenleyen İsrail Futbol Federasyonu’nun "toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini de belirtti. Bunun yanında yapılan yasa dışı yerleşimler de Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın hukuki görüşüyle desteklendiği ifade edildi. Başvuruda BM'nin en yüksek mahkemesinin, İsrail'in Filistin topraklarını işgalinin hukuka aykırı olduğuna hükmettiği İsrail'in işgal altındaki topraklardaki yerleşim politikasının da uluslararası hukuku ihlal ettiği kaydedildi ve İsrail ilhakla suçlandı.

FIFA bu başvuruyu Kongre’de gündeme almadı ve temmuz ayında Paris Olimpiyat Oyunları öncesinde konunun FIFA Konseyi’nde görüşüleceği bildirildi. Ancak 20 Temmuz günü yapılan toplantıdan bir karar çıkmadı ve FIFA tarafından yapılan açıklamada her iki tarafın da 31 Ağustos’a kadar süre istediği bu sürecin gereken özen ve eksik taraf bırakmadan tamamlanabilmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğu bildirilirken İsrailli futbolculara da Olimpiyat yolu açılmış oldu. FIFA bağımsız bir kurulun hazırladığı raporun FIFA’ya sunulmasından sonra karar alınacağını da duyurdu. 

Konuyla ilgili olarak 30 Ağustos günü FIFA’nın X hesabından yeni bir açıklama yapılarak şu sözlere yer verildi. 

“FIFA, Filistin Futbol Federasyonu'nun İsrail Futbol Federasyonu'na yönelik tekliflerinin bağımsız hukuki değerlendirmesini aldı. Bu değerlendirme, konunun ekim ayında gerçekleşecek bir sonraki toplantısında görüşülmek üzere incelenmesi için FIFA Konseyi'ne gönderilecek. FIFA, devam eden destekleri ve iş birlikleri için her iki üye federasyona da teşekkür eder.”

Diğer yandan FIFA Konseyi’nin alacağı karar Beşiktaş’ı da yakından ilgilendiriyor. Siyah beyazlıların Avrupa Ligi’ndeki 8 rakibinden biri İsrail ekibi Maccabi Tel Aviv. Temsilcimizin rakibi ile 28 Kasım günü ligin 5. Haftasında İstanbul’da karşılaşması gerekiyor.

Ancak geçen sezon basketbolda Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes’in Maccabi Tel Aviv ile İstanbul’da oynaması gereken karşılaşmalar güvenlik gerekçesiyle Euroleague Yönetimi tarafından Litvanya’ya alınmıştı. Bu bağlamda UEFA’nın nasıl bir karar alacağı henüz belirsiz. UEFA öncelikle FIFA Konseyi’nin kararını bekleyecektir. FIFA’dan bir ihraç kararı çıkmazsa maçla ilgili kararını muhtemelen kasım ayı içinde açıklayacaktır.

Senin için hazırladığımız haberler