2012'de 4. Lige Düşürülen Rangers 2022'de Avrupa Finaline Çıktı

06.05.2022 - 12:22 | Son Güncellenme: 06.05.2022 - 12:50

İskoçya, 18 milyon Pound'luk vergi nedeniyle Rangers'ı 4. lige düşürdü. Yani en büyük markası Celtic-Rangers derbisini bir kalemde sildi. Ama bugün o Rangers Avrupa'da finalde. İskoçlar Türkiye'ye de ders verdi!

2012'de 4. Lige Düşürülen Rangers 2022'de Avrupa Finaline Çıktı

AJANSSPOR - HABER

Dünya futbolunun en büyük üç derbisi arasında gösteriliyordu Glasgow Rangers-Celtic kapışması. 'Old firm' olarak bilinen bu eski derbiyi özel kılan sadece sahadaki mücadele değildi. Aynı zamanda İskoçya ve İngiltere arasındaki siyasi birliğin de iki tarafıydı. Rangers, İngiliz Kraliçesi'ne sadık, Celtic ise bağımsızlık yanlısı... Ve dini bir ayrışma da bu derbiye damga vuruyordu: Bir yanda protestan Rangers diğer yanda katolik Celtic...

Premier Lig'den 4. lige düşürüldü

28 Mayıs 1888 yılında başlayan Rangers-Celtic derbisi 2012'de bitti! 124 yıllık tarihi rekabet Rangers'ın küme düşürülmesiyle bitti veya büyük kesintiye uğradı. Rangers sadece bir de değil, tam 4 küme birden düşürüldü. İskoç hükümeti, viskisi ve gaydasının yanı sıra bir diğer belki de en büyük uluslararası markasını gözünü kırpmadan sonlandırdı. Bizim bu topraklardan bakıldığında inanılmaz bir durumdu. Akla dahi gelmez, adeta teklif bile edilemez bir olayla karşı karşıya kalınmıştı.

18 milyon Poundluk vergi kaçırdı

1872 yılında kurulan Glasgow Rangers'a büyük bir mali soruşturma başlatıldı. Ortaya çıkan belgelere göre kulüp 2001 yılından 2009'ye kadar vergi kaçırmıştı. Vergi dairesinin incelemesine göre 8 yıl boyunca futbolcularla personel giderlerinde vergi kaçırılmıştı. Buna karşın kulübün borcu günden güne artmış ve 2012'de 135 milyon Pound'a çıkmıştı. Devlet 8 yıllık süreçte kaçırılan 18 milyon Pound'luk verginin ödenmesini talep ediyordu.

Ezeli rakip Celtic, "Düşürmeyin" dedi

İskoçya Kulüpler Birliği, Glasgow Rangers'ı masaya yatırdı. Küme düşürülmesini oylamaya sundu. 30 oydan 25'i "Rangers düşürülsün", 5'i ise "Rangers düşürülmesin" şeklinde kullanıldı. Ezeli rakibi Celtic oylamada Rangers'ın düşürülmesine karşı çıktı. Çünkü o da biliyordu ki Rangers'sız bir rekabetin pek bir anlamı yoktu. Zaten zayıf olan ve zaman zaman İngiliz Premier Lig'e ilhak etmeye tartışan bir ülkede Rangers da olmazsa Celtic ne yapardı. Zaten Rangers'sız yıllarda Celtic için İskoç ligi bir antrenman ligine dönüştü iyice.

Celtic'in muhalefetine rağmen Glasgow Rangers, İskoç 4. ligine düşürüldü. Bütün malvarlığı satıldı. Kulüp iflas etti. Rangers FC olarak yola devam edildi. Taraftarlar kulüplerinin bir daha iflas etmemesi ve namerde muhtaç olmaması için birleşerek hissedar oldu.

Celtic'e 10'da 10 yaptırmadı

Rangers, 4. kümeden hızla geri döndü, ait olduğu yere. Kulüp 2016-17 sezonundan itibaren tekrar İskoçya Premier Ligi'nde mücadele etmeye başladı. 2018 yılında Liverpool efsanesi Steven Gerard, kulübün teknik direktörlüğünü üstlendi. Ve 2020-21 sezonunda Rangers'ı şampiyon yaptı. Bu şampiyonlukla birlikte Celtic'in üst üste 10. şampiyonluğu da engelleniyordu.

Soyunma odasında kraliçenin fotoğrafı

Vergi kaçırmakla suçlanıp 4. lige düşürülen İskoç futbolunun iki büyüğünden biri olan Rangers, İngiltere Kraliçesi'ne bağlılığını da ilan etmiş bir kulüp. Öyle ki soyunma odasında Kraliçe Elizabeth'in tahta ilk çıktığında çektirdiği fotoğrafı duvarda asılıdır. Rangers, bu fotoğraf önünde galibiyet yeminleri ederek sahaya çıkar. Vergi sorunu ortaya çıktığında Kraliçe'den yardım talep edilse de karşılık bulmamıştı.

Manşetler atıldı: Allah rahmet eylesin

Ne İskoçya en büyük markalarından olan Old Firm'in kesintiye uğramasına ses çıkartmış ne de İngiliz Kraliyet Ailesi kendisine sadık bu kulübün düşmesine mani oldu. Yani karışmadılar. Hal böyle olunca 2012'de Rangers 4. lige düşürüldü. O gün gazeteler şu manşetleri atıyordu: Allah rahmet eylesin Glasgow Rangers, Oyun Bitti, 140 yıllık Rangers'ın sonu 8 dakikada geldi, 1872'de doğdu, 2012'de öldü...

Eski topraktan yeni nesile geçit yok!

Ama bugün o manşetler yırtılıp atıldı. Çünkü Rangers, Anka kuşu misali küllerinden yeniden doğdu ve Perşembe akşamı UEFA Avrupa Ligi'nde adını finale yazdırdı. Hem de yere göğe sığdırılamayan büyük sponsorların sahip olduğu zengin yeni nesil Alman kulübü Leipzig'i eleyerek... Bir nevi eski nesil yeni nesile "Biz daha ölmedik" dedi. İkinci asrını idrak eden futbol kültürü yeniden galip gelmiş oldu.

Türkiye'de akla dahi gelmez!

Rangers'ın öyküsüne bakınca elbette bizim futbol ortamımız da akla geliyor. Bizim büyük kulüpler de yıllardır büyük borç içinde. Bir çok kez vergi borçları affedildi. Yıllarca vergi ödememek için çift mukaveleler yapıldı. Devlet bütün olan bitenin farkındaydı. Her defasında da cezalandırıcı değil kurtarıcı oldu. Taşıma suyla yola devam edildi. Nihayetinde yakın zamanda ağır yaptırımlar içeren bir yasa çıkartıldı.

Sorun yasa değil adalet

Ancak Türkiye'de sorun yasal boşluk değildi. Türkiye'de sorun yasaları adil şekilde ayrımsız uygulamaktı sorun. Herkes biliyor ki bizim büyük kulüpler Rangers ile benzer sorunu yaşadığında asla aynı yaptırımla karşı karşıya kalmayacak. Yani yasa uygulanmayacak. Siyaset de alabildiğine topa ayağına uzatacak, İskoçya ve İngiliz Kraliçesi'nin aksine! İskoçya futbolu Rangers üzerinden bize de çok büyük dersler veriyor.

İskoçya dünyaya ders verdi

Ve Rangers... Asırlık genetiği ve derin bir futbol kültürü olan kulüplerin para ve pulun varlığından bağımsız bir güç olduklarını gösterdi. Ne olursa olsun ayakta kalabileceklerini ve yeniden zirveye çıkabileceklerini; hatta eskisinden de daha güçlü dönüşler yapabileceklerini somut olarak gösterdi. Büyük iniş çıkışların onların büyüklüklerinden bir şey eksiltmeyeceklerini de ıspatladı Rangers... Ki 2012'de 4. lige düşürülen Rangers 2022'de UEFA Avrupa Finali'ne adını yazdırırken onun gibi acılar çekmeyen Celtic, onu TV'den izleyecek!

İskoçya futbolu prensipler, ilkeler ve adaletin her şeyin üstünde olduğunu gösterdi. Rangers'ın UEFA Avrupa Finali'ne yükselmesi de bunun fotoğrafı oldu.

Senin için hazırladığımız haberler