İranlı Sporcu Elnaz Rekabi Türbansız Yarışan İlk Kadın Oldu

18.10.2022 - 14:03 | Son Güncellenme: 18.10.2022 - 14:16

Şeriat yasalarına uymadığı iddiasıyla Mahsa Amini'in öldürülmesi sonrası eylemlere sahne olan İran'ın kadın tırmanış sporcusu Elnaz Rekabi, türbansız yarıştı.

İranlı Sporcu Elnaz Rekabi Türbansız Yarışan İlk Kadın Oldu

AJANSSPOR HABER

İran İslam Cumhuriyeti'nde şeriat kanunlarına uymadığı gerekçesiyle rejimin ahlak polisleri tarafından 22 yaşındaki kadın Mahsa Amini'nin öldürülmesi sonrası başlayan protestolara bir yenisi eklendi. Günlerce sokaklarda eylem yapan özgürlük yanlılarına bir destek de spordan geldi.  İranlı sporcu Elnaz Rekabi, türbansız özgürlük tırmanışı yaptı!

Türban dayatmasını delen ilk sporcu

Güney Kore'nin Başkenti Seul'de geçen hafta yapılan Asya Tırmanma Yarışmaları finalinde Rekabi, türbanı takmayarak tırmanışını yaptı. Rekabi, böylece İran'daki Molla rejiminin türban dayatmasına reddeden ilk sporcu oldu. Bu devrimci tutumu sonrası Rekabi'nin İran'a döndükten sonra devlet tarafından nasıl karşılanacağı merak ediliyor. Mollalar bu eylemi görmezden mi gelecek yoksa sporcuya emsal olmaması için ceza mı verecek, bu sorunun cevabı bekleniyor. 

Rekabi'nin güvenliğinden endişe ediliyor

Ancak BBC Dünya Servisi sunucularından Rana Rahimpour, attığı tweet'te "Güvenliği konusunda endişeler var" dedi. Iran Wire isimli internet sitesi de Rekabi'nin hakkında inceleme yapılmak üzere İran'ın Seul'deki büyükelçiliğine götürüldüğünü duyurdu. İran'ın Seul Büyükelçiliği ise Rekabi hakkındaki haberleri yalanladı.

Rekabi, "Eylem" değil dedi ama...

Haberin çıkmasının ardından bir süre bir paylaşım yapmayan Rekabi ise yaptığı son paylaşımda, "Öncelikle neden olduğum tüm endişeler için özür dilerim. Tırmanışa başlamanın zamanlaması ve ani çağrısı nedeniyle türbanım istemeden sorunlu hale geldi. Şu anda önceden planlandığı gibi takımla İran'a dönüş yolundayım" dedi. The Guardian gazetesi bu açıklamanın hangi koşullar altında yapıldığının ise kuşkulu olduğunu belirtti. 

İlgini Çekebilir
Galatasaray'dan Caner Erkin sürprizi
Habere Git

Kadın Boksör Sadaf iltica etmişti

Bu arada şampiyonada 4. olsa da Rekabi, geçen yıl, tırmanışta madalya kazanan ilk İranlı kadın sporcu olarak da tarihe geçmişti.


2019 yılında İranlı kadın boksör Sadaf Khadem hakkında türbansız ve kısa şortla ringe çıkması nedeniyle hakkında tutuklama kararı çıkartılmıştı. Khadem, maçtan sonra Fransa'ya iltica etmişti.

Kadınlar türbanı yakıp saçlarını kesti

İran'da dini kurallara uygun şekilde türbanını takmadığı gerekçesiyle gözaltında öldürülen Mahsa Amini, şüpheli bir şekilde ölmüştü. Bu olayın ardından ülkede kadınlar türbanlarını yakıp, saçlarını da keserek eylemlere başladı. "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganıyla başlayan protestolar esnasındabir başkan kadın; 20 yaşındaki Hadis Najafi de polis tarafından öldürüldü. 

Eylemler ülke çapında yayıldı

Güney Azerbaycan'da başlayan protesto eylemleri İran'daki Fars, Kürt ve Arap şehirlerine de sıçradı. Ortaokullara kadar yansıyan eylemleri İran rejim polisleri şiddet kullanarak bastırıyor. İran'da kadınların mücadelesine dünya çapında da insanlar saçlarını keserek destek verdi.

Senin için hazırladığımız haberler