İngiltere'de Katar-Arabistan futbol savaşı!

26.04.2020 - 17:06 | Son Güncellenme: 26.04.2020 - 17:12

İngiltere'de Katar-Arabistan futbol savaşı!

Hüseyin Özkök

1881 yılında kurulan İngiltere'nin köklü kulüplerinden Newcastle United, futbolsuz koronavirüs günlerinde bir anda adından en çok bahsettiren kulüp oldu. Bunun nedeni ise kulübün satış haberinin bir anda “patlamasıyla” adeta Arap Yarımadası'ndaki yeni bir “Körfez krizine” dönüşmesi.

Olayın Katar ile Suudi Arabistan'ı karşı karşıya getiren ve Premier Lig'i de zor durumda bırakan perde arkasına ışık tutmadan önce Newcastle United'ın sahibi Mike Ashley'nin kim olduğuna bakalım.

18 yaşında şirket sahibi

Daha 18 yaşındayken spor malzemeleri ticareti yapan Sports Direct firmasını kuran 54 yaşındaki İngiliz, bugün Büyük Britanya'da 400'den fazla şubesi olan bir imparatorluğu yönetiyor. Ayrıca perakende zinciri House of Fraser'ın da sahibi olan Ashley, alışveriş merkezleri devi Debenhams'a da ortak. Forbes, Mike Ashley'nin servetinin 2,6 Milyar Euro civarında olduğunu tahmin ediyor.

Ancak İngiliz milyarder bütün işlerinde başarıyla yol alırken, yan iş olarak gördüğü futbolda çok fazla başarı sağlayamıyor. 2007 yılında 134 Milyon Pound ödeyerek o zaman 126 yıllık olan Newcastle United kulübünü satın alan iş insanının, daha sonra takımı çalıştıran menajerlerden birine “neden bir futbol kulübü satın aldım bilmiyorum” dediğini Telegraph gazetesi ortaya çıkartmıştı ki zaten başka hiçbir kimse de o dönem bunun nedenini anlayamamıştı.

Mike Ashley, 2017 yılından bu yana kulübü 400 Milyon Pound bir bedelle satmaya çalışıyor. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Bloomberg'de çıkan bir habere göre Ashley kulüple ilgilenen üç taraf ile görüşmeleri kestiğini ifade etmişti. Nedeni ise kulübün Deloitte'nin gelir sıralamasında 19. Sırada yer almasına karşın istediği 400 Milyon Pound bedeli kimsenin ödemeye yanaşmaması. Diğer yandan hatırı sayılır bir taraftar kitlesine sahip Newcastle United'da taraftarlar Ashley'i elde edilen yüksek gelirlere karşın yaptığı vasat transferler nedeniyle zirveye oynatamamakla suçluyor. Taraftarlarla sürekli problem yaşayan Ashley de bir an önce kulübü elden çıkartmak istiyor.

Newcastle kulübü ve Ashley, koronavirüs salgını döneminde satış haberinden kısa bir süre önce de adından söz ettirmeyi başardı. Kulübün çalışanlarını zorunlu izne çıkartan Ashley'nin kombinesi olan taraftarlardan henüz bu sezonun kaderi belirlenmemişken gelecek sezon için şimdiden para tahsil ettiği ortaya çıktı.

Korona günlerinde satış

Mike Ashley ve Newcastle'ın hikayesi koronovirüs günlerine kadar bu şekilde gelmişken, Ashley'nin kulübü satma çabasının aslında devam ettiği geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı. Kulüp görünürde İngiliz işkadını Amanda Staveley'in yönettiği bir konsorsiyum tarafından alınıyor gözükse de bu konsorsiyumun % 80'i Public Investment Fund adlı bir yatırım fonuna ait. Bir Suudi Arabistan Devlet fonu olan ve Suudi Arabistan Prensi Muhammed Bin Selman kontrolündeki Public Investment Fund'un (kamu yatırım fonu) Newcastle
United kulübünü 300 Milyon Pound bedelle satın alınmak üzere olduğu ve son detaylar üzerinde konuşulduğu Guradian gazetesi tarafından duyuruldu. Aynı fon yine bir İngiliz Kulübü olan Sheffield United'ın da sahibi.

Ancak bu satış haberi ortaya çıkar çıkmaz ciddi anlamda bir skandala dönüşme yolunda ilerliyor. Premier Lig adeta bir “körfez savaşının” eşiğine gelmiş durumda. Nedeni ise 2017'den beri aralarında çok büyük bir düşmanlık söz konusu olan iki ülke Suudi Arabistan ve Katar'ın İngiltere'de karşı karşıya gelmesi.

Türkiye Süper Lig'in yayıncısı ve Digiturk'ün sahibi Katarlı beIN Media Group, Premier Lig'in Arap dünyasındaki yayın haklarına da sahip. Premier Lig Yönetimi ve 20 kulübe bir mektup gönderen beIN Media Group, Suudi Arabistan'a ait fonun aynı zamanda içinde Premier Lig'in de dahil olduğu yayınlarının korsan yayınlar yapan BeoutQ tarafından üç yıldır çaldığını ve bunun halen sürdüğünü belirterek böyle bir firmanın kendi yayın haklarını çalan illegal bir oluşuma satılamayacağını ve buna engel olunmasını talep etti. Diğer
yandan yayın hakları beIN Sports'a ait Bundesliga, FIFA ve UEFA'ya ait organizasyonların da BeoutQ tarafından çalındığı bu kurumlar tarafından yaptırılan araştırmalarda ortaya çıkmış durumda.

Satış nasıl olacak?

Premier Lig'de bir kulübün satılabilmesi için lig yönetiminin satışa onay vermesi gerekiyor. Bunun yanında sahipler ve yöneticiler bazı testlerden geçmek zorunda. Ancak daha önce Sheffield United'ı alan Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'nun Newcastle konusunda normalde güçlük yaşamayacağı düşünülse de Premier Lig yönetiminin uluslararası medya partneri beIN Media Group'un başvurusuna kayıtsız kalamayacağı da konuşuluyor. Uzun süredir Ashley'den kurtulmak isteyen Newcastle taraftarının ise satışa karşı olmadığı belirtiliyor. Çünkü artık onlar da zirveye oynayan bir takıma sahip olmak istiyorlar.

Af Örgütü de devrede

Diğer yandan Uluslararası Af Örgütü de (Amnesty International) ağır insan hakları ihlalleri nedeniyle uzun süredir suçladığı Suudi Arabistan'ın Newcatle'ı alması konusunda Premier Lig yönetimini bir mektupla uyardı. Prens Muhammed Bin Selman'ın ülkesinin imajını düzeltmek ve şirin gözükmek adına (Sportwashing) bu alımları yaptığını belirten Af Örgütü, ligin imaj için kullanılan bir figür haline gelmesinin önüne geçilmesini istedi.

Suudi Arabistan Prensi Prens Muhammed Bin Selman ismi Türkiye'de 2018 yılı Ekim ayında Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda katledilen Cemal Kaşıkçı cinayetinde de gündeme gelmiş, ilk önce suçlamalara sessiz kalan Prens daha sonra Eylül 2019'da Amerikan PBS kanalına konuşarak olayın kendi sorumluluğunda olduğunu ancak cinayetten haberi olmadığını iddia etmişti.

Körfez krizi nedir?

Körfez Krizi 2017 yılından bu yana süren politik bir kriz. Suudi Arabistan 2017 yazında yanına diğer Körfez ülkeleri Bahreyn, BAE ve Umman'ı da alarak sınırlarını kapatıp Katar'a yaptırım ve blokaj uygulamaya başladı. Öyle ki spora da yansıyan bu blokajda 2019 Ocak ayında Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen Asya Kupası finallerine katılarak şampiyon olan Katar'ın sadece takım olarak ülkeye girmesine izin verilirken, taraftarlar ve gazeteciler kabul edilmedi.

Katar'ı en büyük düşman İran ile ilişki içine girmek ve terörist gruplara destek olmakla suçlayan Suudi Arabistan ve diğer ülkeler, Katar'a 13 maddelik bir ültimatom gönderseler de bu ve tüm suçlamalar Katar tarafından reddedildi. Üçüncü yılı dolan kriz hala aşılmış değil.

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler