İhtilafı nasıl çözecek? Oğulcan'ın yol haritası...

24.06.2020 - 09:44 | Son Güncellenme: 24.06.2020 - 11:47

Çaykur Rizespor forması giyen Oğulcan Çağlayan'ın sözleşmesindeki opsiyon devreye girdi. Oğulcan Çağlayan, Galatasaray'a transfer olacak mı? Rizespor ile ihtilaf yaşıyor mu?

İhtilafı nasıl çözecek? Oğulcan'ın yol haritası...

EMRAH KARALİNÇ - AJANSSPOR

Süper Lig ekiplerinden Çaykur Rizespor, takımın önemli silahlarından biri olan Oğulcan Çağlayan'ın sezon sonu itibarıyla sona erecek sözleşmesindeki opsiyonu 1 yıl uzattı. Ancak; takımdan ayrılmak isteyen ve Galatasaray'ın transfer gündemine gelen Oğulcan, karşı hamle olarak hukuki yoldan hakkını arayacak. Oğulcan, nereye başvurabilecek? Sözleşme uzatılmasına karşın futbolcu tek taraflı fesih yaparsa ne olacak? İşte yanıtı...

Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, tek yetkili değil

Futbolun paydaşlarının sorunlarını kısa sürede çözmesiyle bilinen Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, daha önceden tek yetkili kurumdu. Fakat; UÇK'nın, Anayasa Mahkemesi’nin bir kararıyla tek yetkili olma durumu ortadan kalktı.

Futbolcuların adresi yerel mahkemeler olacak...

Şu anda kurul görevine devam ediyor olsa da münhasır yetkili değil, ihtiyari yetkili olarak devam ediyor. İşin özeti; eğer bu kurula teknik adam ya da bir futbolcu başvurmuşsa, davalı taraf kurulun yetkisini tanıyorsa kurul dosyaya bakıyor. Aksi takdirde ise yerel mahkemelerin görev alanına giriyor. Bu da mahkemelerin yoğunluğu düşünüldüğünde sürecin uzaması anlamına geliyor.

UÇK pasifize edilmişti

Normalde UÇK’ya yapılan bir başvuru 3-4 ay gibi makul bir sürede olumlu ya da olumsuz sonuçlanıyordu. Tahkim’den de denetim kararı çıkınca sonuç kesinleşmiş oluyordu. Süreç şu anda ise 2-3 yılı bulabilecek durumda.

Futbolcular için de sıkıntılı süreç

Bu durumda, böyle problemlerle karşılaşan futbolcular, haklarını yerel mahkemede aramak durumunda. Tabii bu durum, kulüpler UÇK'yı yetkili kabul etmezse söz konusu. Kulüplerin yetkilileri, genel anlamda bakıldığında UÇK’yı yetkili görmüyor! O açıdan, kulüpleriyle ihtilaf yaşayan futbolcuların adresi artık yerel mahkemeler.

Oğulcan, tek taraflı fesih yaparsa bu iş nereye varır?

Spor Hukuku Uzmanı Avukat Alpay Köse, Oğulcan Çağlayan'ın tek taraflı fesih yapması halinde neler olacağını anlattı. Köse ayrıca, futbolcunun tek taraflı fesih yaptıktan sonra Galatasaray'da oynayıp oynayamayacağı, sarı-kırmızılılara ceza gelip gelmeyeceği sorusuna da yanıt verdi. Köse, futbolcunun tek taraflı fesih yapması durumunda hem kendisi hem de transfer olacağı kulüp için problemler oluşabileceğine dikkati çekti. 

"Haksız fesih tespit edilirse oyuncuya ve transfer olduğu kulübe ceza gelir"

Alpay Köse, "Opsiyon kullanımlarında sözleşme hükümlerine göre iki seçenek olabilir. Ya iki taraf da onaylar ama genellikle kulübe tek taraflı kullanma yetkisi tanınır ve bu durum hukuki olarak geçerlidir. Böyle durumda kulüp bu yetkisini kullanarak sözleşmeyi uzatır ve oyuncu buna rağmen fesih yaparsa hem oyuncu hem de transferi yapan kulüp açısından cezai durumlar oluşturabilir. Oyuncunun haksız fesih yaptığı tespit edilirse futboldan 6 ay süre ile men edilebilir. Transferi yapan kulüp de transfer yasağı ile karşı karşıya kalabilir" ifadelerini kullandı. 

Kruse ayrılığıyla yapılan kıyaslamalar üzerine...

Spor Hukuku Uzmanı Köse, kıyaslama yapılan Max Kruse ayrılığı ile bu durumun benzerliği olup olmadığına ise "Kruse ile durum farklı. Zira orda kulüp yapması gereken ödemeleri zamanında yapamadığı için oyuncu haklı nedenle fesih gerçekleştirmişti" görüşünü paylaştı.

Oğulcan Çağlayan bu sezon kaç maçta oynadı?

Oğulcan Çağlayan bu sezon Çaykur Rizespor'da 24 maçta 1491 dakika süre aldı ve 4 gol 2 asistlik performans sergiledi.

Senin için hazırladığımız haberler