İğne orucu bozar mı?

22.04.2021 - 18:05 | Son Güncellenme: 22.04.2021 - 18:09

Mübarek Ramazan ayında hastalıklardan ötürü iğne yaptırmak zorunda kalan bireyler, "İğne orucu bozar mı?" diye arama yapıyor. Diyanet'e göre iğne olmanın hükmü nedir?

İğne orucu bozar mı?

İlkbahara doğru nezle olan veya hastalanan bireyler, bir an önce sağlığına kavuşabilmek için iğne yaptırmaktadır. İğnenin içerisinde katkı maddeleri yer aldığı için bunun oruç üzerindeki olası etkileri de bir hayli düşünülüyor. İğne orucu bozar mı sorusu bu nedenle son dönemin en sık araştırılan konu başlıklarından biri haline geldi. Zorunluluktan yapılan iğne orucu bozar mı? Diyanet'e göre iğne yaptırmak orucu bozar mı?

İğne yapmak orucu bozar mı?

İğne yapmak orucu bozmaz. Diyanet'e göre orucu bozan şeyler 3 farklı konu altında değerlendirmeye açıktır. Bunlar, cinsel ilişki; yeme ve içme. Bunlar dışında orucu bozan şeyler bir elin beş parmağını geçmeyecek kadar azdır. Bu nedenle iğne yapmanın orucu bozmayacağı düşünülür. Ancak, iğne yapacak kadar hasta olan bireylerin; oruç tutmaya dair ruhsat almaları gerekiyor.

Diyanet - İğne yapmak orucu bozar mı?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar.

 

Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

İftardan sonra iğne yaptırılması...

Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

Senin için hazırladığımız haberler