Holografik antrenman partneri ister misiniz?

07.01.2021 - 16:13 | Son Güncellenme: 07.01.2021 - 16:15

Bir teknoloji şirketi “Hologram Koşu Partneri” yazılımı geliştirdi. İşte detaylar...hol

Holografik antrenman partneri ister misiniz?

Hakan DEMİRAY

Daha neler mi göreceğiz?

Şundan eminim ki bu daha başlangıç.

Düşünün…

Koşuya çıktınız. Sahilde ya da ormanda koşuyorsunuz. Genelde böyle bir durumda antrenman partneri ya da koşu partneri önemlidir. Çünkü koşu temponuzdan dolayı konuşamasanız bile yan yana koşuyor olmanız birbirinize güç verir. Sanki sessiz bir motivasyon süreci hüküm sürer. Dolayısıyla, yapılan aktivite daha keyifli olur ve sonuç alırsınız. Bırakmak üzere olduğunuz zamanlar yanınızdaki partnerinizin devamlılığı sizi motive eder tam bırakacakken yeniden başlarsınız. Bu ve benzeri davranışlar da başarıyı beraberinde getirir. Hedeflerinize daha kolay ulaşırsınız. Ancak bu durum elbette ki her zaman olumlu sonuç vermez. Çoğu kişi birçok nedenden dolayı koşularını yalnız başına yapar. Ya zamanı başkasıyla uyuşmaz, ya koşulan tempolar farklı olur ya da o bölgede kendisinden başka koşan kişi yoktur.

Koşu sporunda yaşanan bu durumu bir fırsata çeviren bir teknoloji şirketi “Hologram Koşu Partneri” yazılımı geliştirdi. Koşu yapanlar için “işte bu” dedirten yazılım, hem günümüz hem de yakın gelecek için spor sektöründe olacakların adeta habercisi.

Yazılım şu şekilde çalışıyor;

Bir gözlük takıyorsunuz -ki bu gözlük koşu yapanların performanslarına uygun ve görsel olarak da oldukça havalı-. Bu gözlük ile telefonunuza yüklediğiniz yazılım entegre çalışıyor ve koşarken sizden birkaç adım önünüzde bir hologram koşucu görüyorsunuz. Şimdilik bu hologram basit bir imaj olarak görüntüleniyor ancak eklem hareketleri ve koşu dinamizmi adına doğru bir görsellikle algılanıyor.

Ürün bu şekilde ilgi çekiyor ama acaba kullanıldığında nasıl bir sonuç veriyor?

Ancak eminim ki önemli olan bir yerden başlamak. Sonrası Wright kardeşlerin ilk uçağı yapmalarından bu yana 100 yılda geldiğimiz nokta gibi katlanarak gelişecektir. Sağ olsunlar madem böyle bir yazılım geliştirmişler, o zaman hadi bakalım biz de yazılımı buradan alıp birlikte biraz beyin fırtınası yaparak geliştirelim. Yazılımın sonraki sürümlerini biz kurgulayalım.

Nereden başlayalım? Mesela şunu düşünelim mi?

Hologram olarak yanımızda koşan kişinin yüz hatlarını biz belirleyebilelim. Cinsiyetini, saçlarının şeklini, üzerine giyeceği kıyafeti, renklerini, markasını her şeyini bir galeriden seçelim. Ne dersiniz ilginç olmaz mı? Hayal kurmaktan çekinmeyin, çünkü bu projelerin hepsi bir hayalle başlıyor. İnsan düşünüyor ve sonra ona nasıl ulaşırım diye plan yapıyor.

O zaman devam edelim…

Şimdi de bizimle konuşması için biraz kafa yoralım. Hangi konulardan konuşmak istiyorsak o konulara ait bilgileri ona yükleyelim. Spor konuşacaksak sporun hangi dalı olacaksa sistem ona gerekli olan tüm veriyi yüklesin, biz de onunla koşarken hoşumuza giden konu hakkında konuşalım. Tüketici olarak bunun talep edileceğini düşünüyorsanız; üzerine zaman, emek ve para harcarsınız değil mi? İşte tam olarak şu an biz de sizinle bunu yapıyoruz. Düşünsenize sizin istediğiniz gibi görünen, konuşan, giyinen biri var yanınızda. Hologram (şimdilik) ama olsun.

Tamam o zaman koşu karakterinin cinsiyetini, yüzünün neye benzeyeceğini, ses tonunu, konuşacağımız konuyu belirledik. Şimdi baya baya yanımızda bizim hoşlandığımız konulardan konuşmayı seven, bizim koşu tempomuza ayak uyduran sevdiğimiz bir koşu partnerimiz oldu. O zaman bir sonraki sürüm için düşünelim. Yani üçüncü sürümde neler olsun, bunun hakkında biraz beyin fırtınası yapalım.

Bu kez yapay zekayı biraz daha etkin şekilde kullanmaya çalışalım. Yanımızdaki bu holografik koşu partnerimiz bizim sağlık verilerimizi okuyabilsin.  Örneğin, nabzımız yükseldiğinde “tempoyu düşürelim mi?” diye bir soru sorsun ve siz “evet” dediğinizde sizin için en uygun tempoyu ayarlasın. Hatta arada birkaç motivasyon cümlesi de söylerse fena olmaz J. Vücudunuzdaki dehidrasyon (susuzluk seviyesi) ölçümlemesini anlık olarak kontrol ettiği için doğru zamanda “su içmen gerek” diyerek bedenin için en uygun zamanda senin su içmene yardımcı olmak adına seni uyarsın.

Buraya kadar harika bir yazılım oldu. O zaman geliştirmeye devam edelim ve bir adım daha öteye gidelim. Yazılımda bir versiyon sonrası dördüncü sürümde şunlar olsun mu?

Holografik koşu partnerimiz daha önceden sizin sisteme yüklediğiniz ve size ait olan genetik bilgilerinizi kontrol ederek size diyor ki; “Bugün için koşuyu 1.200 metre sonra sonlandıracağız.  Çünkü; ayak, bacak ve kalça bölümlerindeki eklemlerinde hassasiyet başlayacak”. Ardından size nabzınızın normale dönmesi için yürüme ve soğuma egzersizlerinizi yaptırıyor. Son olarak da diyor ki; şu anda kan değerlerinde magnezyum ile ilgili hassasiyet var. Bunun için şu miktarda besin takviyesi almalısın.

Ne düşünüyorsunuz? Olmaz mı diyorsunuz, sanırım demezsiniz…

Yakın zamanda nereden nereye geldiğimize bakarsanız, burada konuştuklarımızın an meselesi olduğunu fark edeceksiniz. Hatta bizler bu yazıyı okurken dünyanın farklı yerlerinde yazılım firmaları ve vizyoner girişimciler çok daha fazlasına ulaşmak için gece gündüz durmadan çalışıyorlar.

Bu durumda bize düşen teknolojinin bize sunacaklarını gözlemlemek ve kendimiz için uyarlamak. Buna göre taleplerimizi belirlemek. Sonra bu süreç nerelere mi gider?

Onu da sonra konuşalım!

Senin için hazırladığımız haberler