Hırvatistan Milli Takımı, Faşist Müzik Grubu Thompson İle Motive Oldu

13.12.2022 - 20:50 | Son Güncellenme: 13.12.2022 - 21:06

2022 Dünya Kupası'nda Arjantin ile yarı final mücadelesi yapan Hırvatistanlı futbolcular, Neo-Nazi grup Thompson'un şarkılarıyla motive oldu. İşte detaylar.

Hırvatistan Milli Takımı, Faşist Müzik Grubu Thompson İle Motive Oldu

AJANSSPOR HABER

Katar'da sonu yaklaşmakta olan 2022 Dünya Kupası'nda yarı finalde Arjantin ile karşılaşacak Hırvatistan Milli Takımı, neo-faşist olarak bilinen Thompson grubunun şarkılarını söyleyerek maça motive oluyor. Futbolcuların söz konusu sanatçının şarkısını söylerken çekilen video sosyal medyada paylaşıldı.

Savaş suçlularını öven grubun şarkısı

Thompson grubunun şarkıları, Yugoslavya'nın dağılma sürecinde Hırvatlar'ın 1992'de kurduğu ama 1996'da dağılan Herceg Bosnia'nın insanlığa karşı işlenmiş suçlardan ötürü hüküm giymiş üst düzey yöneticilerine atıflar içeriyor. Hırvat futbolcuların neo-faşist şarkıcının şarkılarını koro halinde söylemesine dair görüntüler sosyal medyada anti-faşist tutuma sahip kişilerce tepkiyle karşılandı.

Toplama kampları, tecavüz, işkence

Videoyu ilk paylaşan sosyal medya hesaplarından BiHFootball, "Thompson'un şarkısında atıfta bulunulan Herceg Bosnia, Boşnak halkı için şunları simgeler: Toplama kampları, tecavüzler, işkence, köle çalıştırma, zulüm ve cinayetler..." BiHFootball, Hırvatistan Futbol Federasyonu'na da çağrıda bulunarak, "Bu çok üzücü" dedi.

İlgini Çekebilir
Dünyaları kurtardı dev kulübün listesine girdi!
Habere Git

Bu çürüme, bu cesaret kırıcı, çirkin

"Açlık ve Öfke: Balkanlarda Demokrasi" krizi isimli kitabın yazarı siyaset bilimci Jasmin Mujanovic, Hırvat futbolcuların videosunu paylaşıp, bu durumun çağdışı bir çürüme olduğunu söyledi. Hırvat Milli Takımı'nın Katar'daki başarısının Bosna Hersek'te her kesim tarafından destek gördüğünü hatırlatan Mujanovic, "Bu ise, çağdaş Hırvat toplumunda etno-sekter çürümenin ne kadar derin olduğunu gösteren cesaret kırıcı bir hatırlatma. Çirkin, çirkin sahneler" dedi.

Thompson'u Neo-Nazi Marko Perkovic kurdu

Thompson grubunu Hırvat faşist şarkıcı Marko Perkovic kurdu. Thompson adı da aynı ismi taşıyan silahtan geliyor. Perkovic, birçok klibinde askeri kıyafetler giyip silahla görüntü verdi. Şarkılarında Boşnak ve Sırplar'a karşı ırkçı söylemleri eksik olmayan 57 yaşındaki Perkovic, Neo-Nazi olarak tanımlanıyor. Perkovic, Ustaşa olarak bilinen Hırvat faşist müfrezelerinin üyesi olmakla da itham ediliyor.

İlgini Çekebilir
Modric'ten Messi itirafı: "Onu durdurmakta zorlanacağız!"
Habere Git

Yugoslavya parçalandı trajediler doğdu

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra sosyalist bloğun kendisini bağlantısızlar olarak tanımlayan en önemli ülkelerinden olan Yugoslavya da iç savaşa sürüklendi. Tito önderliğinde kurulan ve farklı toplumların kendi kimliklerini koruyarak, sanattan spora kadar bir arada yaşamanın ve mücadele etmenin en güzel projesi olarak gösterilen Yugoslavya'nın dağılış süreci büyük trajedilere sahne oldu.

Bosna'daki büyük utanç: Srebrenisa katliamı

Dağılmayla sonuçlanan savaşta en büyük acıları uğradıkları soykırımla Boşnaklar yaşadı. Bosna Hersek'in özellikle Müslaman nüfusu hem Sırplar'ın hem Hırvatlar'ın kıyımına uğradı. 1992'den 1995'e kadar süren savaşta 100 binden fazla insan öldürüldü. Savaş nedeniyle 2 milyonu aşkın insan da ana yurdundan göç etmek zorunda kaldı. Savaşın en kanlı sayfasıysa kuşkusuz Srebrenitsa katliamı oldu. 11-12 Temmuz 1995'te Sırp askerlerinin gerçekleştirdiği katliamda 8 bin 373 sivil öldürüldü.

Luka Modric de bir savaş mağduru

Hırvat Milli Takımı, Katar'da faşist bir grubun Boşnaklar'ın acısını deşen şarkılarını söylemesi başka bir yanıyla da trajik. Çünkü Hırvatlar'ın halihazırdaki kaptanı Luka Modric de bir savaş mağduru. Ballon d'Or sahibi 37 yaşındaki yıldız futbolcu savaş nedeniyle küçük yaşta mülteci oldu. Sırplar dedesini öldürdüğü için hayatını Zadar'daki mülteci kampında geçirdi ve futbola da burada başladı. Modric'in kaptanlığını yaptığı takımın faşist şarkılar söylemesi en hafif tabirle çok büyük talihsizlik.

Senin için hazırladığımız haberler