Henüz başladı! Fan Token daha çok kazandıracak! Alex Dreyfus, Altuğ Öztürk...

08.11.2021 - 15:01 | Son Güncellenme: 09.11.2021 - 00:28

Fan Token haberleri... Socios.com CEO’su Alex Dreyfus ile Türkiye Direktörü Altuğ Öztürk, Fan Token’ların kulüplere çok büyük gelir kapısı olacağını söyledi.

AJANSSPOR-RÖPORTAJ

Futbolun saha dışındaki rekabeti günümüzde saha içindeki rekabetin bile ötesine geçmiş durumda. Gelişen ve değişen kullanıcı deneyimleri, dijital alışkanlıklarla birlikte kulüp-taraftar etkileşimi adına yeni bir yarışı da beraberinde getirdi futbol ekosistemine; Fan Token’lar. Fan Token’ların yaratıcısı Socios.com’un kurucusu ve CEO’su Alex Dreyfus ile Türkiye Direktörü Altuğ Öztürk ile Fan Token’ları, futbol kulüpleri için ne kadar gelir yarattıklarını ve taraftarlara ne vaat ettiklerini konuştuk. 

150 ülke ve 1.4 milyonu aşkın kullanıcı


Sayın Dreyfus, öncelikle dünyanın en büyük taraftar etkileşim platformu Socios.com’u kurma ve Fan Token yaratma fikri nasıl oluştu? 


Dreyfus: Her şey, spor kulüplerinin küresel ölçekte taraftar etkileşimi kurma biçimini geliştirmek için teknolojiden yararlanma fikriyle başladı. Bu fikir geçmişte Global Poker Ligi'ndeki zamanlarıma kadar uzanıyor. Ölçeklenebilir ve tüm spor dallarında yaygınlaştırılabilir bir model aracılığıyla dijital taraftar etkileşimini geliştirmek ve demokratikleştirmek için büyük bir fırsat olduğunu gördük.


Bu noktada blockchain teknolojisini seçmemizin nedeni kesinlikle şeffaflıktı. Hem kulüp hem de taraftarlar arasındaki karşılıklı iletişim Fan Token’ların kalbinde yer almakta. Bu karşılıklı iletişim sporun geleceği için de çok önemli. Chiliz blok zincirinde basılan tahsil edilebilir dijital varlıklar olan Fan Token’lerin hikâyesi böyle başladı. Kasım 2019'da hayata geçen Socios.com uygulamasının bugün 150'den fazla ülkede yaklaşık 1,4 milyon kullanıcısı var. Bu sayılara gelecekte daha da artacak.

80 partnere ulaşıldı, hedef 100


Peki ilk olarak hangi kulüplerin Fan Token’ları çıkartıldı? 


Dreyfus: Juventus, Paris Saint-Germain, Atletico Madrid, Roma ve Galatasaray kulüpleri Socios.com ekosistemine ilk dahil olan futbol kulüpleridir. Dijital dünyada ilkleri yapabilmek, önemli olduğu kadar gelebilecek eleştirilere de açık olabilmek anlamına geliyor. Bu futbol kulüplerimizi vizyoner bakış açısı ile projeye inanarak ilk partnerlerimiz oldukları için de ayrıca tebrik etmek istiyorum. 


Bugün geldiğimiz noktada, sadece bu sezon UEFA’da mücadele eden 30 futbol kulübünün resmi Fan Token partneriyiz. İspanya, Fransa, İtalya, İngiltere, İsviçre, Hırvatistan ve Türkiye bu partner ülkelerden sadece bazıları. Globaldeki iş ortağı sayımız ise 80’i geride bıraktı. 2022 yılında Socios.com ekosistemindeki partner sayısı 100’ü geçecektir. 

Galatasaray ilk 5’e girdi ve 200 milyon lira kazandı


Sayın Öztürk, ilk 5 futbol takımın içinde Türkiye’den bir temsilci; Galatasaray yer alıyor. Türkiye’de bugün kaç takımın Fan Token’ı var? En çok hangi kulüp ne kadar gelir elde etti? Bilgi verebilir misiniz? 


Öztürk: Evet. Türkiye’de ilk olarak Eylül 2019 tarihinde Galatasaray Spor Kulübü ile anlaştık. Ardından Trabzonspor, Medipol Başakşehir FK, Göztepe ve Aytemiz Alanyaspor ile Fan Token partneri olduk. Socios.com ailesine en son katılan temsilcilerimiz ise Yılport Samsunspor ve Gaziantep FK oldu. İlk partnerimiz Galatasaray, bugüne kadar en fazla gelir elde eden kulüp oldu. FTO dediğimiz Fan Token Arzı sırasında 1 TL olan 1 GAL Fan Token şu an 80 TL’ye yaklaşmış durumda... Galatasaray, bugüne kadar Fan Token sahibi taraftarların desteği ile 200 milyon TL gelir elde etti. 

Socious’un Token’larının farkı söz hakkı ve deneyim


Tekrar size dönmek istiyorum sayın Dreyfus… Piyasada sizden sonra oluşan ve ‘Fan Token’ olarak sunulan işbirlikleri de var. Socios.com’un Fan Token’ları bu diğer işbirliklerinden hangi noktada ayrılıyor? 


Dreyfus: Socios.com’un dijital dünyada yer alan ve Fan Token olarak anılan ürünlerden en büyük farkı merkezinde ’taraftar deneyimi’nin yer alıyor olması... Bizim dışımızdaki işbirliklerinde taraftarlara sunulan bir ayrıcalık, söz söyleme veya oylama hakkı yer almıyor. Tabii ki ödüllendirme de… Diğer projeler doğrudan yatırım amaçlı projeler. Oysa Socios.com olarak biz uygulamamızı indirerek Fan Token alan taraftarlara ilk olarak destekledikleri takımlarla karşılıklı iletişim kurma fırsatını veriyoruz. Bunu yaparken de deneyime dayalı ödüllendirmeleri tercih ediyoruz. Örneğin, Barcelona’nın stadı Camp Nou’da 11’e 11 maç yapma hakkı… Böyle bir deneyimi hangi Barcelona taraftarı istemez ki… 

Fiyatı transfer de etkiliyor, sponsorluk da


Sayın Öztürk, Fan Token’ların fiyatlarındaki artış/azalış hareketliliğini belirleyen faktörler nelerdir? 


Öztürk: Fan Token fiyat hareketliliği doğrundan arz ve taleple alakalı bir durum. Bunun dışında takımların sportif performansı, yatırım ve marka işbirlikleri, yeni sponsorluklar veya yeni transferler, UEFA Avrupa Ligi veya UEFA Şampiyonlar Ligi’ndeki başarı gibi birçok farklı dinamik de bu değişimde etken diyebiliriz. Yakın zamanlı bir örnek verelim. Ronaldo’nun Manchester City’e transfer olacağı söylentileri City Token fiyatlarını pozitif yönde etkilemişti. Yine, Messi’nin Paris Saint-Germain’e transferi örnek verilebilir. Kısacası futbol takımını saha içi veya saha dışında doğrudan etkileyen birçok farklı faktör Fan Token piyasasına da yansıyabilmekte… 

Türk kulüpleri kısa sürede 300 milyon kazandı


Sayın Dreyfus, geçen yıl bu zamanlarda yapılan bir röportajınızda “Türk takımlarına 100 milyon TL’lik bir gelir kazandırmayı hedefliyoruz” demiştiniz. Bir yılda Türk kulüpleri ne kadar gelir elde etti? Gelecek için öngörünüz nedir? 


Dreyfus: Türkiye’deki futbol kulüpleri bugüne kadar 300 milyon TL’ye yakın bir gelir elde etti. Bu sadece yolun başındaki rakam. Dijital alışkanlıklar ve dijital varlıkların sunduğu ayrıcalıklar daha çok bilinmeye ve fark edilmeye başlandıkça kulüpler bu ekosistemden çok daha fazlasını kazanacaklar. 


Öztürk: Bir ekleme yapmak istiyorum. 300 milyon TL’lik gelir sadece 1,5 yılda elde edildi. Socios.com uygulamasını indirerek takımların Fan Token’larını alan taraftarlar artıkça kulüplerin kazançları çok daha yukarılara çıkacak. Hem taraftarın hem de kulüplerin kazandığı Fan Token projesi, spor ekonomisinin geleceğinde çok daha önemli bir yerde konumlanacak. Tek bir uygulama ile dünyanın her yerinden istediğini bir zamanda kulübünüzle, kendi desteklediğiniz takıma gönül verenlerle ve hatta rakip kulüplerin taraftarları ile etkileşime geçebiliyorsunuz. Dijital dünyanın zaman ve mekân tanımadan sağladığı bu kolaylık, spor ekonomisine büyük ve kesinlikle sürdürülebilir bir katma değer sağlayacak. 

Önümüzdeki günlerde NFT’leri daha çok konuşacağız


Sayın Öztürk, Türkiye’deki futbolseverler için ileride ne gibi projeleriniz olacak? Şu aralar NFT en çok konuşulan konulardan birisi. Neler söylemek istersiniz? 


Öztürk: Evet, son dönemde sıkça gündem olan NFT'ler Socios ekosistemine dahil olan kulüplerimiz içinde ilk olarak AC Milan ile başladı. Piyasada hali hazırda çıkan projelere nazaran bizim modelimizdeki farkımız, NFT'lerin taraftar Token sahiplerine özel olarak sunulması ve etkileşim sonucu ödül olarak dağıtılması üzerine. Bu sayede bu dijital varlıklar taraftar Token ekosistemine katkı sağlayacak ve uzun vadeli sürdürülebilir bir etkileşim fırsatı yaratacak.

Senin için hazırladığımız haberler