Milli Takım Dünya Kupası vizesi için sahada! Gözümüz Karadağ’da, kulağımız Hollanda’da…

16.11.2021 - 09:46 | Son Güncellenme: 16.11.2021 - 21:20

A Milli Futbol Takımımız Dünya Kupası Elemeleri G Grubu'ndaki 10. ve son maçında Karadağ deplasmanına çıkıyor. Millilerin, Dünya Kupası yolundaki kaderi bu akşam belli olacak.

Milli Takım Dünya Kupası vizesi için sahada! Gözümüz Karadağ’da, kulağımız Hollanda’da…

İki maç aynı saatte

2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu onuncu ve son hafta maçında A Milli Takımımız Karadağ'a konuk olacak. Millilerimizin Karadağ mücadelesi ile aynı saatte başlayacak olan Hollanda-Norveç karşılaşması sonrasında grubumuzdan Dünya Kupası’na lider olarak doğrudan katılacak takım ile play-off oynayacak takım belli olacak.

Canlı yayın bilgileri

Podgorica Şehir Stadı'nda oynanacak mücadele, TSİ 22.45'te başlayacak ve TRT 1'den naklen yayımlanacak.

Alman hakem triosu yönetecek

Müsabakada, Almanya Futbol Federasyonundan hakem Daniel Siebert düdük çalacak. Siebert'in yardımcılıklarını aynı ülkeden Jan Seidel ve Christian Gittelmann yapacak. Karşılaşmanın dördüncü hakemi ise Tobias Reichel olacak.

Mert Müldür cezalı

A Milli Takımımız'da daha önceden kadrodan çıkarılan Cengiz Ünder bu maçta da olmayacak. Sakatlığı bulunan Abdülkadir Ömür ve Ozan Tufan'ın durumu maç saatinde netlik kazanacak. Öte yandan kart cezalısı Mert Müldür kadroda yer alamayacak.

11'ler belli oldu

Karadağ: Sarkic, Vesovic, Savic, Vujacic, Radunovic, Jovovic, Jankovic, Haksabonevic, Tomasevic, Becriaj, Osmanjic.

Türkiye: Uğurcan, Zeki, Çağlar, Merih, Caner, Berat, Abdülkadir, Halil, Hakan, Kerem, Burak.

Grupta averajla ikinci sıradayız

Tüm futbolseverlerin heyecanla beklediği maçlar öncesi Hollanda 20 puanla lider, Türkiye 18 puan ve +1 gol averaj farkıyla ikinci, aynı puana sahip Norveç 3. sırada.

Millilerin gruptan lider çıkma olasılığı

A Milli Takımımızın gruptan lider olarak çıkabilmesi için Karadağ maçını kazanması, Hollanda'nın ise Norveç'e yenilmesi gerekiyor. Norveç ile puanlar eşit olduğu için Ay-yıldızlılar, averaj üstünlüğünü korursa grup lideri olarak Katar'a gidecek. 

Averaj hesabı

Milliler son maçta Karadağ'ı deplasmanda yenerse Norveç'in Hollanda ile oynayacağı maçın sonucunu bekleyecek. Bu durumda Norveç, Hollanda'yı yense bile averaj hesabına bakılacak ve genel averajda önde olan takım grubu daha önde bitirecek.

Norveç'ten bir averaj önde olan ay yıldızlılar, atılan gol sayısında da rakibinden avantajlı. Türkiye'nin tek farkla kazanması halinde Norveç'in liderlik için Hollanda'yı en az 3 farklı yenmesi gerekecek.

Beraberlik ihtimali

Ay yıldızlılar, Karadağ ile berabere kalırsa, Hollanda-Norveç maçı da eşitlikle sonuçlanırsa ay-yıldızlılar, grubu ikinci bitirecek ve play-off'a kalacak. Hollanda ise Katar biletini alacak.
Türkiye, Karadağ'a yenilirse Norveç'in de Hollanda'ya kaybetmesini bekleyecek. Averajı iyi olan ekip, grubu ikinci bitirecek ve play-off oynayacak.

Play-off'te seri başı olmak önemli

A Milli Futbol Takımımız play-off'a kalırsa seri başı olması Katar bileti için büyük avantaj sağlayacak.

Dün gece Macaristan'ın Polonya'yı mağlup etmesinin ardından Milli Takımımızın play-off'ta seri başı olma şansı arttı.

A Milliler Karadağ'ı yenerek grubunu ikinci sırada bitirirse, Belçika'nın Galler'i yenmesi play-off'larda seri başı olmamızı sağlayacak. Ancak Karadağ maçını kazanamamız halinde grubu ikinci olarak tamamlamamız play-offta seri başı olmamız için yeterli olmayacak.

Milli Takım seri başı hakkını elde edemez ise play-Off'ta İtalya, ve Portekiz gibi rakiplerle eşleştiği takdirde karşılaşmayı deplasmanda oynamak zorunda kalacak.

 



Play-off sistemi değişti

2022 Katar Dünya Kupası Avrupa elemelerinde grup ikincilerini zorlu bir play off süreci ile karşılaşacak. 10 grup ikincisi ve Uluslar Ligi'nde gelecek iki takım, tek maç üzerinden oynanacak 2 turla Katar'a gitmek için mücadele edecek. Play-off mücadelesinin ardından 3 takım daha Dünya Kupası'nın yolunu tutacak.

Eşleşmelerin 26 Kasım'daki kura çekimiyle belirleneceği play-off maçları 24-25 ve 28-29 Mart 2022 tarihlerinde oynanacak.

Play-off oynayacak ülkeler

Katar'a gitmek için play-off oynaması kesinleşen ülkeler ise şöyle: Portekiz, İtalya, İsveç, İskoçya, Rusya, Polonya, Kuzey Makedonya

Dünya Kupası biletini alan ülkeler 

Öte yandan Dünya Kupası vizesi alan takımlar belli oldu. Katar, Almanya, Danimarka, Brezilya, Fransa, Belçika Dünya Kupası biletini cebine koydu.

4. kez rakip Karadağ

A Milli Futbol Takımı, 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu onuncu ve son maçında karşılaşacağı Karadağ ile tarihte 4. kez rakip olacak.

İki ülke A milli futbol takımları arasında ilki 2016'da olmak üzere geride kalan 3 maçtan 1'ini Türkiye kazanırken, 2 maç da berabere sona erdi. Karadağ'ın ise galibiyeti bulunmuyor.

Bu müsabakalarda Türkiye'nin 5 golüne, Karadağ 4 golle cevap verdi.

Son iki maç berabere

Ay-yıldızlı ekip, Karadağ ile oynadığı son iki maçtan beraberlikle ayrıldı.

İki ekip ilk kez, 29 Mayıs 2016'da hazırlık maçında Antalya'da karşı karşıya gelmişti. Türkiye, o maçı Mehmet Topal'ın 90+4. dakikada attığı kafa golüyle kazanmıştı.

Türkiye ile Karadağ arasında 27 Mart 2018'de deplasmanda oynanan özel karşılaşma ise 2-2 sona ermişti. Ay-yıldızlı ekibin golleri Cengiz Ünder ve Okay Yokuşlu'dan gelmişti.

Ay-yıldızlı ekip, rakibiyle son maçını ise 1 Eylül 2021'de oynadı. 2022 FIFA Dünya Kupası Elemeleri'nde İstanbul'da oynanan maç 2-2 sona erdi. Ay-yıldızlı ekip Cengiz Ünder ve Yusuf Yazıcı'nın golleriyle 2 farklı öne geçmesine rağmen bu üstünlüğünü koruyamadı.

Stefan Kuntz ile 4. maç

Türkiye, Alman teknik adam Stefan Kuntz yönetiminde 4. maçına Karadağ karşısında çıkacak.

Kuntz idaresinde oynadığı ilk maçta İstanbul'da Norveç ile 1-1 berabere kalan ay-yıldızlı ekip, ikinci müsabakasında deplasmanda Letonya'yı 2-1, son karşılaşmasında da sahasında Cebelitarık'ı 6-0 mağlup etti.

2021'deki 16. maç

Milliler, Karadağ mücadelesiyle 2021 yılındaki 16. maçına çıkacak.

Bu yıl oynadığı 15 maçta 7 galibiyet alan milli takım, 4 beraberlik ve 4 de yenilgi yaşadı. Bu karşılaşmalarda 30 gol atan ay-yıldızlı ekip, kalesinde de 24 gol gördü.

Milli takım, bu yılın ilk maçında 24 Mart'ta Hollanda ile karşı karşıya geldi. Ay-yıldızlı ekip, 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu ilk maçında İstanbul'da rakibini 4-2 yendi.

 

Grubun ikinci karşılaşmasını İspanya'da Norveç ile oynayan Türkiye, sahadan 3-0'lık galibiyetle ayrıldı. Milliler, gruptaki üçüncü maçında Letonya ile 3-3, dördüncü karşılaşmasında da Karadağ ile 2-2 berabere kaldı. Türkiye, gruptaki beşinci maçında ise Cebelitarık'ı deplasmanda 3-0 mağlup etti. Milli takım, gruptaki altıncı maçında deplasmanda Hollanda'ya 6-1 kaybetti, yedinci karşılaşmasında ise sahasında Norveç ile 1-1 berabere kaldı. Ay-yıldızlı ekip, sekizinci maçında deplasmanda Letonya'yı 2-1, dokuzuncu karşılaşmasında ise sahasında Cebelitarık'ı 6-0 mağlup etti.

 

Milliler, Azerbaycan ile Alanya'da oynadığı özel maçı 2-1 kazanırken, ay-yıldızlı ekibin Antalya'da Gine ile oynadığı özel karşılaşma 0-0 sona erdi. Milli takım, EURO 2020 öncesinde oynadığı son özel maçta ise Almanya'da Moldova'yı 2-0 yendi. Ay-yıldızlı ekip, EURO 2020'nin açılış karşılaşmasında İtalya'ya 3-0, ikinci maçında Galler'e 2-0 ve grubun son mücadelesinde de İsviçre'ye 3-1 kaybetti.

Türkiye 602. maçına çıkıyor

A Milli Futbol Takımı, Karadağ maçıyla tarihinde 602. kez sahaya çıkacak.

Ay-yıldızlılar, 98 yıllık tarihinde 325'i resmi, 276'sı özel 601 maç oynayıp, biri hükmen olmak üzere 229 galibiyet, 144 beraberlik ve 228 yenilgi yaşadı.

Milli takım, 256'sı deplasmanda, 262'si evinde, 83'ü de tarafsız sahada çıktığı maçlarda, 3'ü hükmen galibiyetten toplam 805 gol attı, kalesinde 861 gol gördü.

Bugüne kadar 90 farklı ülke milli takımıyla mücadele eden milliler, 601 karşılaşmanın 518'ini Avrupa, 33'ünü Asya, 23'ünü Amerika, 24'ünü Afrika, 3'ünü de Okyanusya temsilcileriyle yaptı.

Milliler, 601 maçta tek hükmen galibiyeti Yunanistan karşısında aldı. Türkiye ile Yunanistan arasında 17 Kasım 2015'te Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda yapılan özel müsabaka 0-0 sona erdi. Bu müsabakadan 6 ay sonra FIFA, Yunanistan'ın kural dışı futbolcu oynattığı gerekçesiyle karşılaşmayı Türkiye lehine 3-0 tescil etti.

Öte yandan, Türkiye'nin 21 Mayıs 2014'te deplasmanda Kosova ile yaptığı ve 6-1 kazandığı özel maç, söz konusu tarihte Kosova'nın UEFA ve FIFA üyesi olmaması nedeniyle değerlendirmeye alınmadı.

Senin için hazırladığımız haberler