Formula 1 Haberleri | Hamilton'a İtalya GP öncesi grid cezası

08.09.2022 - 16:27 | Son Güncellenme: 08.09.2022 - 17:00

Formula 1 takımlarından Mercedes'in Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton, güç ünitesindeki değişiklik nedeniyle İtalya Grand Prix'sinde 10 sıra grid cezası alması bekleniyor.

Formula 1 Haberleri | Hamilton'a İtalya GP öncesi grid cezası

Orhan GÜLEK - AJANSSPOR

2022 Formula 1 sezonu, bu hafta sonu gerçekleştirilecek olan 2022 İtalya Grand Prix'si ile devam ediyor. Bu sezon aracıyla büyük hayal kırıklığı yaşayan efsane pilot Lewis Hamilton, Belçika GP'sinde yaşadığı kazanın ardından hasar gören güç ünitesini değiştirme kararı aldı.

10 sıra grid cezası

Henüz Mercedes'ten konuyla ilgili resmi açıklama gelmezken, ulaşılan bilgilere göre güç ünitesi değişikliği nedeniyle Hamilton İtalya GP'de 10 sıra grid cezası alacak.

Peki Formula 1'de grid cezası nedir?

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda bu sezon pilotlar klasmanında Verstappen 109 puan farkla lider konumda bulunuyor. Şampiyonada, sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlılık gerekçeleriyle araçlarda bir sezonda en fazla üç kez güç ünitesi değişikliğine izin veriliyor. 

 

Sürücülerin yarıştan bir gün önce yaptıkları 3 aşamalı sıralama turu kapsamındaki bölümün sonrasında ortaya çıkan zaman turu sonucundaki sıralama yarış gridini oluşturuluyor. Sürücülerin yarışa kaçıncı sırada başlayacaklarını ifade eden grid bir bakıma sıralama anlamında kullanılıyor.

Yarışa katılan araçlar, ‘grid’ olarak adlandırılan her bir sırada, iki araç olmak üzere sıralanıyor. Her sıranın arasında 8 metre boşluk olması gerekiyor. Eğer pilot yarış öncesi kural hatası veya güç ünitesi değişikliği gibi durumları gerçekleştirirse grid cezası alıyor.

İlgini Çekebilir
Uçan Hollandalı ülkesinde birinciliğe uçtu!
Habere Git

Peki Formula 1 şampiyonasında sıralama nasıl?

Peki sezonun 16. yarışı olan İtalya GP öncesinde şampiyonada sıralama nasıl? Pilotlar Şampiyonası'nda Max Verstappen'in liderliği bulunuyor. Gerçekleştirilen son 3 yarışta zafere ulaşan Hollandalı pilot, son olarak kendi evinde kazanmasıyla birlikte puanını 310'a yükseltti. 

Verstappen'in arkasında Charles Leclerc ile Sergio Perez'in 201 puanı bulunuyor ve bu yarış öncesinde eşit puana sahipler. 

Markalar Şampiyonası'nda da Red Bull'un üstünlüğü söz konusu. 2013'ten bu yana ilk Markalar Şampiyonluğu'nu almak isteyen Avusturyalı ekip, 511 puanla lider. Onları 376 puanla Ferrari takip ediyor. İtalyan ekip, bu hafta sonu İtalya GP'ye özel bir renk tasarımı kullanacak.

Son 8 sezonun galibi Mercedes, 346 puanla üçüncü sırada. 

2022 Formula 1 İtalya GP ne zaman, saat kaçta, kanalda?

2022 Formula 1 İtalya GP, 9 Eylül Cuma günü TSİ 15.00'te gerçekleştirilecek 1. antrenman seansıyla başlayacak ve aynı gün TSİ 18.00'de 2. antrenman seansı ile devam edecek.  10 Eylül Cuma günü TSİ 14.00'de 3. antrenman seansı olacak ve bu seanstan hemen sonra, TSİ 17.00'de gözler pole pozisyonu mücadelesi için sıralama turlarına çevrilecek. 

11 Eylül Pazar günü ise TSİ 16.00'da Grand Prix gerçekleştirilecek. 

Formula 1 seansları; F1TV, S Sport Plus ve S Sport 2 üzerinden canlı yayınlanacak. 

Senin için hazırladığımız haberler