Halk yürüyüşe büyük katılım

15.11.2015 - 15:02 | Son Güncellenme: 15.11.2015 - 16:29

Vodafone 37. İstanbul Maratonu'nun halk yürüyüşü bölümü büyük katılımla gerçekleştirildi.

Startı Altunizade'den verilen ve Dolmabahçe'de sona eren 8 kilometrelik halk yürüyüşü organizasyonuna vatandaşların ilgisi yüksek oldu. Katılımın 100 bin kişiyle sınırlanmasına karşın, kayıtsız olarak bu etkinliğe dahil olan çok sayıda kişiyle birlikte rakam daha yukarılara çıktı.

Yürüyüşün özellikle Boğaziçi Köprüsü üzerindeki bölümünde katılımcılar renkli görüntüler sergiledi. Havanın da güzel olmasını fırsat bilen vatandaşlar, köprüde bol bol fotoğraf çektirdi. Köprü üzerinde kahvaltı yapan, tulum ve kemençe eşliğinde horon, davul zurna eşliğinde ise halay çeken vatandaşlar, etkinliği renkli hale getirdi.

Organizasyonu evlilik teklifi yapmak için fırsat bilen vatandaşlar olurken, doğum günü kutlamaları da yine Boğaziçi Köprüsü üzerinde gerçekleştirildi. Bazı vatandaşların evcil hayvanlarıyla katıldığı koşuya, bir kişinin de koyunuyla birlikte gelmesi dikkati çekti.

Etkinlikte yer alan çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve dernek ise sosyal mesajlar içeren pankartlar taşıyarak köprü üzerinden geçiş yaptı.

Bakanlar yürüyüşte yer aldı
Maratonun halk yürüyüşü bölümünün startını veren isimler arasında bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, etkinliğe de dahil oldu.

Her iki bakan da Boğaziçi Köprüsü üzerinde yürürken, kendileriyle fotoğraf çektirmek isteyen vatandaşları kırmadı.

Öte yandan, Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman da etkinliğin startına katıldı ve yürüyüşte yer aldı. 

Köprü mazgalına bacağı sıkıştı
Organizasyonda yer alan Fulya Ufuk isimli kadın, Boğaziçi Köprüsü'nün Anadolu yakası ayağı hizasında bulunan birleşme mazgalına bacağını sıkıştırarak zor anlar yaşadı.

Eşi, çocukları ve yakınlarıyla birlikte yer aldığı halk yürüyüşü bölümünde bacağını mazgala sıkıştıran Fulya Ufuk'un kurtarılması bir saati aşkın süre aldı.

Kadının kurtarılabilmesi için bacağına önce yağ dökülürken, bu çabadan sonuç alınamayınca devreye itfaiye ekipleri girdi. Mazgalın bulunduğu bölüme demir testeresi ve elektrikli makas ile yapılan müdahalelerin ardından Fulya Ufuk'un bacağı çıkarılabildi. Bir saat 10 dakika süren müdahalelerin ardından bacağı sıkıştığı yerden çıkarılan kadın, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Seyyar satıcıların yüzü güldü
Maratonun yapıldığı güzergah üzerinde yerlerini alan seyyar satıcıların yüzleri güldü.

Özellikle simit, su ve köfte ekmek satan satıcılara yürüyüşe katılan vatandaşların ilgisi yüksek olurken, zaman zaman zabıta ekipleri de bu satıcılara müdahalede bulundu.

Köprüye Fransa bayrağı asıldı
Paris'te yaşanan terör saldırılarıyla gündemde olan Fransa, Vodafone 37. İstanbul Maratonu'nda unutulmadı.

Maraton güzergahında bulunan Boğaziçi Köprüsü'ne, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayraklarıyla birlikte Fransa bayrağı asıldı. 

Köprü üzerinde güvenlik önlemleri alındı
Boğaziçi Köprüsü üzerinde vatandaşların yaşayabileceği olası tehlikelere karşı güvenlik önlemleri alındı.

Köprü üzerindeki yolun her iki yönünde denize bakan taraftaki birer şerit bariyerlerle kapatılarak, katılımcıların korkuluklara yaklaşmasına izin verilmedi.

Ayrıca, bariyerlerin arka bölümünde de güvenlik elemanları bulundurularak, buraya geçmek isteyen kişilere engel olundu.

"Yeni Meme, Yeni Beden, Yeni Hayat"
Vodafone 37. İstanbul Maratonu organizasyonu kapsamında düzenlenen halk yürüyüşüne Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği üyeleri de "Yeni Meme, Yeni Beden, Yeni Hayat" sloganıyla katıldı.

Dernek üyeleri şarkıcı Işın Karaca'nın da katılımıyla yürüyüşün ardından Feriye Lokantası'nda basın açıklaması yaptı.

Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Figen Özgür, geçen sene "Yeni meme, yeni hayat" sloganıyla yürüdüklerini anımsattı. Bu yıl etkinliğe "Yeni meme, yeni beden, yeni hayat" sloganıyla katıldıklarını belirten Özgür, kadına şiddet yapanların karşısında olduklarını vurguladı.

Son zamanlarda obezitenin de önemli bir sağlık problemi haline geldiğini dile getiren Özgür, obezite tedavisi ve ameliyatların ardından kadınların yeni vücutlarıyla hayatlarına devam etmelerinin psikolojileri açısından önemli olduğunu anlattı.

Meme kanseri için geçen ay farkındalık yürüyüşü yapıldığını ancak Ankara'da yaşanan terör saldırısı nedeniyle yeterince etkili olmadığını dile getiren Özgür, kadına şiddet, obezite ve meme kanserine karşı farkındalık oluşturmak için değişik etkinlikler gerçekleştireceklerini bildirdi.

 Figen Özgür, erken tanının meme kanserinin yanı sıra her türlü kanserde çok önemli olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"Erken tanı alamayan veya bir şekilde kanser olan kadınların tedavileri çok önemli. Kanser dolayısıyla memesi alınmış bir kadının hayata tutunabilmesi için yeni bir meme edinmesi lazım. Bunu da plastik cerrahlar başarılı bir şekilde yapıyor. Ondan sonra da daha mutlu bir hayatı olur kadının. Kilo veren kadının vücudunun daha güzel olması lazım ki, yeni vücuduna adapte olsun. Yoksa sarkan derileriyle yaşaması yine mutsuz edecektir. Bu yürüyüşlere devam edeceğiz."

Prof. Dr. Figen Özgür, obezite konusunda da farkındalık oluşturulması gerektiğini belirterek, bunun önüne geçilmesi için çocukların 4 yaşına kadar şekerle tanışmamasının önemli olduğunu aktardı.

"Kendimi tanıyarak yürüdüm"
Şarkıcı Işın Karaca ise kendisini, obezite konusunda bütün yolu aşmış bir kadın olarak gördüğünü söyledi.

Erken tanı konusunda herkesin bilinçlenmesi gerektiğini dile getiren Karaca, "Bilinçsiz bir toplum olarak yaşıyoruz. Her şey bittikten sonra 'Niye oldu' diye sorguluyoruz" dedi.

Işın Karaca, erken tanının sadece kanser ve obeziteyle alakalı olmadığını ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi:
"Erken tanı bir sürü hastalık için çok önemli. Benim için çok kıymetli. Ben çok ciddi kilo alıp veren bir kadın olarak yaşadım. Son olarak kendime çok daha fazla saygı duymam gerektiği için bir yola çıktım. Organizasyonumuzda erken tanı ve hayat kurtarmaya çalışıyoruz. Kurtarılan hayatlarda da bir kadının en önemli faktörü aynaya baktığında kendinde gördüğü kadındır. Uzun bir yolculuk benimki. Son 1,5 sene tüp mide ameliyatıyla başlayıp, çok ağır kilo verme ve spor programıyla devam etti. Bunun sonucunda kendi vücudumu tanıdım yeniden. Bizim için çok keyifli bir maraton oldu. Daha dik yürüdüm, kendimi tanıyarak yürüdüm. İnsanların bilinçlenmesini istiyoruz. Kendi kendimize yapacağımız iki dakikalık bir muayene 6 ay sonrasını kurtarabilir."

Senin için hazırladığımız haberler