Halil Umut Meler de 2017’de FIFA listesine talimata aykırı şekilde yazılmış

21.10.2024 - 00:52 | Son Güncellenme: 21.10.2024 - 00:55

Halil Umut Meler, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Merkez Hakem Kurulu (MHK) eliyle talimata aykırı şekilde FIFA listesinde kendine yer buldu. İşte detaylar...

Halil Umut Meler de 2017’de FIFA listesine talimata aykırı şekilde yazılmış

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK), geçtiğimiz günlerde MHK Talimatında yaptığı değişiklikle FIFA listesine yazılmak için gerekli olan ve FIFA tarafından da istenen “en az 2 sezon üst klasman hakem kadrosunda görev yapmış olmak” maddesini geçici bir madde ile dondurmuş ve yedi kişilik FIFA kadrosunu tamamlamak adına henüz bu koşulu sağlayamayan bazı genç hakemlere FIFA listesi yolunu açmıştı.

Hemen şu soruyu da soralım. TFF, FIFA’nın bütün dünya federasyonlarından istediği bu şartı nasıl değiştirebiliyor? Öncelikle FIFA kendisine bağlı dünyadaki 211 futbol federasyonunun gönderdiği hakem listelerini kontrol etmiyor. Çünkü FIFA karşılıklı güven ilişkisi kapsamında iş birliği yaptığı federasyonların kendisine beyan ettiği bilgileri doğru kabul ediyor. Dolayısıyla TFF, bunu çok iyi bildiği için FIFA’nın güvenini hukuki olmayan bu geçici talimatla resmen suistimal ediyor. Çünkü biliyorlar ki, FIFA’ya gönderdikleri liste FIFA tarafından doğru kabul edilerek kontrol edilmeyecek.

Şunu da belirtelim. FIFA kokartları bir tam yıl için verdiğinden tüm ülkelerden hakemlerin iki takvim yılı üst klasman hakemi olarak görev yapmış olmalarını istiyor. Yani MHK talimatında yazan iki sezon şartı da aslında FIFA’nın talimatına aykırı. Bunu da belirtmiş olalım.

Bu talimat değişikliği yapıldıktan sonra TFF’nin geçmişte de iki sezon şartını yerine getirmeyen bir hakemi FIFA listesine yazıp yazmadığını araştırdım. Karşıma bu konu ile ilgili gerçekten ilginç bir isim çıktı. Şu anda Türkiye’nin 1 numarası olan UEFA Elit hakemi Halil Umut Meler.

Meler, 2017 yılında Yıldırım Demirören’in TFF Başkanlığı sırasında o dönem başkanlığını Yusuf Namoğlu’nun yaptığı MHK tarafından iki tam sezon üst klasman hakemliği yapmış olma şartını henüz yerine getirmemiş olmasına karşın yedinci isim olarak FIFA listesine yazılmış. Hem de talimat değişikliğine dahi gerek duyulmadan.

Şu anda beIN Sports ve Fanatik Gazetesi yorumculuğu yapan Deniz Çoban, o dönemde 3 Ekim 2015’te ilk üst klasman maçını yöneten Halil Umut Meler’in ancak 2018 yılında FIFA kokardı alabilecekken MHK’nin içinde bulunulan ve daha ikinci sezon tamamlanmadan 2016/17 sezonunu sanki tamamlanmış kabul ederek kendisine 1,5 sezonda FIFA kokardı verdiğini ortaya çıkartmış ve bunu Fanatik gazetesinde yazmış. Bunun üzerine TFF 14 Aralık 2016’da internet sitesinden açıklama yaparak hem buna bahane bulmaya çalışmış hem de adeta yapılan hukuksuz uygulamayı resmen itiraf etmiş. Ancak anlaşılan o ki, FIFA’ya herhangi bir şikayet olmadığı için FIFA gönderilen listeyi karşılıklı güven çerçevesinde kurallara uygun kabul edince Halil Umut Meler kokardını erkenden takmış.

Halil Umut Meler, tabii ki bu kokardı hak eden bir hakemlik geçmişine sahip. Şu andaki konumu bunu zaten kanıtlıyor. Belki bu sezon FIFA listesine usulsüz yazılacak genç hakemler de başarılı bir FIFA kariyeri yapacaklar. Ancak burada önemli olan kişiler değil kurallar. MHK yeri geldiğinde kuralları eğip bükmeyi göze alabiliyor. Ama diğer yandan da herkesin kurallara uymasını bekliyor. TFF’nin özellikle FIFA’nın iyi niyetini kötüye kullanması işin tartışılması gereken bir başka boyutu.

Senin için hazırladığımız haberler