Hakem Serkan Tokat'a gösterilen tepki haklı mı? Skandal karar

09.03.2021 - 13:19 | Son Güncellenme: 09.03.2021 - 13:27

Son dakika haberleri... Spor Toto Süper Lig'in 29. haftasında Antalyaspor ile Kasımpaşa 1-1 berabere kaldı. Maçtan sonra Kasımpaşa takımı resmi adreslerinden maçın hakemi Serkan Tokat ve VAR'daki Atilla Karaoğlan'a sert bir tepki içeren açıklama paylaştı. Ajansspor Yazarı Hüseyin Özkök, Antalyaspor - Kasımpaşa maçındaki hakem kararını yazdı. İşte detaylar...

Hakem Serkan Tokat'a gösterilen tepki haklı mı? Skandal karar

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Dikkatli Ajansspor okuyucuları hemen hatırlayacaklardır. Daha dün Galatasaray-Sivasspor maçında Ziya-Onyekuru pozisyonu başta olmak üzere hakemin bazı kararları ile ilgili bir yazı yazmış ve şöyle bir giriş yapmıştım. Tekrarlamakta fayda görüyorum.

“Süper Lig’de haftalar geçip sona doğru gelinmeye başladığı bu dönemde hakem tartışmaları bütün hızıyla devam ediyor. İş artık öyle bir boyuta geldi ki, ana unsur futbol ikinci plana düştü ve tüm karşılaşmalar adeta hakemlerin üzerinden oynanmaya başlandı. Bunda kulüplerin kendi hatalarını dahi hakemlerin üzerine yıkma çabasının yanında hakemler de yaptıkları fahiş hatta bazen yazılı kuralların 180 derece aksine verdikleri kararlarla tartışmaların daha da alevlenmesine neden oluyorlar”

Evet dün bunları demiştim. Bu yazı henüz Ajansspor sayfalarından düşmeden kısa bir süre sonra Antalyaspor ile Kasımpaşa arasında oynanan karşılaşma yine “kural bilmezlik” olarak nitelenebilecek bir hataya sahne oldu.

Kasımpaşa'nın açıklaması: 'Bu skandala sessiz kalmayacağız'

Ofsayt kaçtı

Bir Antalyaspor atak başlangıcında Kasımpaşa yarı sahasında ancak sol tarafta orta saha ve taç çizgilerine yakın bir yerden Antalyasporlu bir oyuncu ceza sahası yayı üzerine bir uzun top attı. Top ayakla temas ettiği anda ofsayt pozisyonunda olan Antalyasporlu oyuncu topa rakibiyle birlikte yükselip kafayı vurdu. Yardımcı hakem bu ofsaytı kaçırarak bayrak kaldırmazken maçın hakemi Serkan Tokat, Kasımpaşa aleyhine çok tartışmalı bir faul kararı verdi. Buraya kadar her şeyi yine hakemin takdir ve değerlendirmesi “kılıfına” sokabiliriz.

Barajda vücut teması 2 yıl önce yasaklandı

Ancak verilen serbest vuruş sonrasında baraj kurulup atış kullanılmadan hemen önce görüyoruz ki Antalyasporlu bir oyuncu 4 kişilik Kasımpaşa barajının hemen yanında rakip oyuncu ile vücut temasında.

Oysa dünyada futbol oyun kurallarını uygulama veya değiştirme yetkisine sahip tek kurum olan IFAB, bundan tam 2 yıl önce 2019’da serbest vuruşlarda hücum eden takımın oyuncularının savunma takımı barajına en az 1 metre uzak durması kararını almıştı. Yani hakem Serkan Tokat, atış öncesi tam baraja doğru bakmasına karşın bu ihlali adeta görmezden geldi ve atışın kullanmasına izin verdi. Oysa yapacağı iki şey vardı.

• Ya atış kullanılmadan oyuncuyu barajdan uzaklaşması için uyarmak.

• Ya da atış yapıldıktan sonra oyunu durdurup Antalyaspor aleyhine endirekt serbest vuruşla oyunu başlatmak.

Skandal karara VAR müdahale edemez

Bunların ikisi de olmadığı gibi serbest vuruş doğrudan gol olunca ortaya çok ciddi bir skandal çıkmış oldu. Ancak bunun hemen maç tekrarını gerektirecek bir kural hatası değil hakem hatası olduğunu belirtmemiz gerek. VAR’ın karışmama nedenini penaltı atışları sırasında ceza sahası ihlallerine karışmaması durumuna benzetebiliriz. Çünkü VAR, protokole göre bir topun kazanılmasında yapılan ihlaller sonrasında atılan gollere müdahale edebiliyor.

4. hakem uyarmalıydı

Diğer yandan maçın hakeminin yardımcıları ve 4. hakemin bu durumda telsiz üzerinden hakemleri uyarmaması da anlaşılır gibi değil. Bu sezon birçok kurallara uymayan hakem uygulamalarında yardımcıların ve 4. hakemlerin sessiz kaldıklarına şahit olduk.

Senin için hazırladığımız haberler