Haftayı Bekleyin Demiştim, İşte Sonucu Gördük…

05.02.2017 - 16:49 | Son Güncellenme: 05.02.2017 - 16:49

Spor Toto Süper Lig’in 18. hafta maçında sahasında konuk ettiği Medipol Başakşehir’i 1-0 yenerek zirve yarışında var oluşunu yeniden kanıtladı. Bu seferde lig sonunu bekleyin bu takım şampiyon olacak….

Konuk ekip Medipol Başakşehir açısından;

Maça kontrollü ve sert başlayıp, baskılı oynayan rakibinin atakları durdurmaya yönelik bir oyun kurgusunu sahaya yansıtmaya çalıştılar. Ama bu olgu futbolcu kalitesi, oyun zekası ya da teknik adam taktiğin değil, tamamen acizliğin dışa vurumundandı. Fenerbahçe’den yedikleri baskı ve takım takım savunması karşısında kendilerine özgü o klasik ofansif futbol kurgularını bu maçta göremedik. Rakip yarı alanda pas organizasyonları ve atak hamlelerini istedikleri gibi yapamadılar. Çünkü Fenerbahçe takımı buna müsaade etmedi. Kırılgan futbolları güçlü rakip Fenerbahçe’nin baskılı ve bunaltıcı ataklarına daha fazla dayanamadı ve ilk yarım saat geçilirken kalelerinde beklenen gol göründü. 1-0 geriye düşen konuk takım Medipol Başakşehir, gol sonrası topa daha fazla sahip olarak organize ve etkili ataklar yapmaya çalışır gibi göründüler Ancak final vuruşlarına şans vermeyen Fenerbahçe savunması içinde kaybolup gittiler.   

İlk yarıyı 1-0 geride kapatan konuk ekip Medipol Başakşehir, Fenerbahçe takımının savunma güvenliği açısından topun gerisine geçip geriye çekilmelerini de fırsat bilerek maça daha önde oynayan bir futbol kurgusunu sahaya yanmaya çalıştılar. Dakikalar ilerledikçe skorun da verdiği dezavantaj ve gerginlik konuk ekibin konsantrasyon bütünlüğünü oyuna yansıtamamalarına sebebiyet verdi. Kanat atakları ve duran top organizasyon fırsatları buldular ancak Fenerbahçe savunması dikkatli ve konsantre bir şekilde tüm ataklarını sonuçsuz bıraktı. Bu arada hücum yapmaya çalıştıkları ve ileriye çıktıkları anlarda hemen karşılarında çok akıllı ve disiplinli taktik savaşı yapan güçlü rakipleri Fenerbahçe’yi buldular. Bu tür atak varyasyonlarında hem sonuç alamadılar hem de kendi alanlarında az adamla yakalanıp rakibe net pozisyonlar vererek kalelerinde ciddi tehlikeler yaşadılar. 

Sonuç olarak konuk ekip Medipol Başakşehir güçleri oranında ellerinden gelen ne varsa yaptılar ancak güçleri sadece farklı yenilmemeye yetti. Çünkü bu maç güçler dengesiydi. Bir başka ifadeyle klas ile motivasyonun mücadelesiydi. Doğal olarak motivasyon klası yendi. Bu iş bu kadar basit. Buraya kadar şanslarıyla gelen Medipol Başakşehir takımı bu ligin şampiyonu olacaksa ki bence mümkün değil, o vakit süper lige yayın ihalesi kapsamında 600 Milyon dolar veren beIN Media Group’a biz bu ligi iyi kakalamışız… 

Ve Fenerbahçe;

Geçen hafta Adanaspor beraberliğinden sonra yazmıştım sadece bir hafta bekleyin diye.. İşte gördük ne olduğunu. 

Ne garip bir dünyada yaşıyoruz. Ünlü atasözüne istinaden koyunun olmadığı yerde keçi…   Ama gerçekler hep acı oluyor maalesef. Ancak bu haftadan sonra daha acı gerçekler gelecek ligimize. Şampiyonluğun en güçlü adayları yine 3 büyükler olacak. Bunların içinde de kendi aralarındaki maçları kazanan bir büyük takım şampiyon olacak. O takım ise iyi bir analiz sonrası Fenerbahçe görünüyor. 

Vizyoner hoca Dirk Nicolaas Advocaat hakikaten zorluk derecesi yüksek ve kritik maçların hocası. Rakipleri mükemmel çözüyor ve sahada çok akıllı ve disiplinli taktik savaşları veriyor. Mevcut oyun düzeni içinde taktiksel varyasyonlara gidip, yerinde ve doğru zamanda yapmış olduğu oyuncu değişiklikleriyle oyuna ciddi hamlelerde bulunup zor maçları kazanan dahi bir teknik adam. Bilenler iyi hatırlarlar; aslında hocanın kendisine ait klasik bir tarzı var. O, da büyük takımların hocası olmak ve büyük sportif başarılara imza atmaktır. Lige nasıl geldi ne tür bir takım aldı ve Fenerbahçe’yi nerelere getirdi. İşte istikrar abideliği, işte büyük teknik adamlık göstergesi. Şimdi ben; Fenerbahçe’ye şampiyonluk şansı pek tanımayan sözde futbol ulemalarına buradan şu mesajı veriyorum. Tıpkı geçen hafta yazdığım haftayı bekleyin gibi, şimdi de ligin sonunu bekleyin…

Maça döndüğümüzde; Sarı lacivertliler bu maçı daha maçtan önce kafa yapılarında kazanmışlar. Pazar gecesi de Saracoğlu’na çıkıp sadece formalite gereği senaryoyu sahada canlandırdılar. Rakip oynayamadı falan değil. Yukarıda yazdığım gibi Vizyoner hoca Dirk Nicolaas Advocaat çözmüş adamları. Fenerbahçe rakibe oynama şansı vermedi ki, adamlar oynasın..

Maçın daha ilk dakikalarında sonucun nereye gideceği belliydi. Fenerbahçe kazanmaya istekli ve Medipol Başakşehir’i ezmeye başlayınca birden oyun sertleşti. Tüm oyun planları bozulan ve yenileceklerini anlayan Medipol Başakşehir takımı gereksiz faullerle tansiyonu yükseltip oyunu çirkinleştirerek paçayı kurtarmaya çalıştılar. Ancak bu sefer ligin ilk devresindeki şans faktörleri yanlarında değildi ve olamazdı da. Sergiledikleri pozitif nitelikli futbol olgularıyla gücünü ve kararlılığını rakibe iyiden iyiye hissettiren Fenerbahçe takımı karşısında Pazar gecesi rakip kim olursa olsun şansları yoktu ve mutlaka yenileceklerdi. 

Çünkü sarı lacivertliler takım birlikteliği ve skora yönelik kompakt oyun kurguları dahilinde futbolun doğrularını yaptılar. Takım olarak top rakipteyken adam ve alan markajı kapsamında doğru pozisyonlar alarak çok iyi bir takım savunması örneği sergilediler. Medipol Başakşehir takımının orta alan ya da Fenerbahçe yarı alanında pas organizasyonlarını engelleyip onların efektif hamle yapma şanslarını tamamen ortadan kaldırdılar ki rakipte zaten bu takım savunması karşısında bitti. 

Hücum varyasyonlarında ise gerek kaleyi karşıdan gören kolektif ataklar ve gerekse kanat varyasyonlarıyla rakip ceza alanı içi ve çevresinde yakaladıkları net pozisyonlar ve ürettikleri tehlikeler. Kaçan penaltı haricinde skoru 4 ya da 5’e taşıyacak kaçan net gol pozisyonları. 

Sonuçta Fenerbahçe’nin bu başarısı belki Beşiktaş’ı bu hafta liderlik koltuğuna oturtacak ancak aynı Beşiktaş’ı o koltuktan indirip şampiyonluğunu da ilan edecek takım yine Fenerbahçe olacak. Bunu da bekleyin lig sonunda neler olacak neler…..

Fenerbahçe takımını kutluyorum.

Senin için hazırladığımız haberler