Metin Ünlü Ve Alpay Köse'den Galatasaraylı Yusuf Demir Açıklaması

21.09.2022 - 13:43 | Son Güncellenme: 21.09.2022 - 14:03

Hukukçular Metin Ünlü ve Alpay Köse, Galatasaraylı Yusuf Demir'in yabancı statüsünde oynamasını değerlendirdi. Ünlü ve Köse'ye göre Yusuf Demir için top TFF'de! Detaylar haberimizde...

Metin Ünlü Ve Alpay Köse'den Galatasaraylı Yusuf Demir Açıklaması

AJANSSPOR HABER

Galatasaray, yaz transfer döneminin final bölümünde transfer ettiği Yusuf Demir'in Türk statüsünde oynayıp oynayamayacağı meselesi son günlerin en çok tartışılan konuları arasında yer alıyor.  Bu konuda uluslararası spor hukuk konusunda uzman avukat Alpay Köse ile Galatasaray'ın kongre üyesi avukat Metin Ünlü önemli açıklamalar yaptı.

"TFF'nin yetkisi var kuralı değişebilir"

Radyospor'da Özgür Sancar'ın canlı yayın konuğu olan Metin Ünlü, ''Yusuf Demir'in yabancı statüsünde oynatılması Anayasa'nın eşitlik prensibine aykırı... Yurttaşlık nasıl kazanılır, kanunlarımız bunu düzenlemiş; özellikle doğumla kazanılan vatandaşlık mutlak bir vatandaşlıktır. Sonradan zorlama nedenlerle vatandaşlığınızı kaybetseniz bile bu mutlak vatandaşlık değişmez. Yusuf'un vatandaşlığı var" dedi.

Mesut Özil örneği

Ünlü konuşmasına şöyle devam etti:

"Sanıyorum sonradan Avusturya devletinin çifte vatandaşlığı kabul etmemesi ve ekonomik nedenlerle vatandaşlıktan ayrılmışlar. Bu tür durumlarda vatandaşlıktan kendi istekleriyle çıksalar bile 'mavi kart' dediğimiz vatandaşlık hakkını her zaman alabilir. Tüm Tük vatandaşları gibi aynı haklardan yararlanır, vatandaşlık numarası alır. 2015'ten sonra değişen kurallara göre şimdi Türk milli takımında oynayamıyor; ama 2015'te Yusuf 11 yaşındaydı nasıl milli takım seçimi yapabilir ki (?). Dolayısıyla Mesut Özil gibi aynı statüye alamazsınız; çünkü Yusuf'un şartları değişik. Mesut, yerli statüsünde oynuyorsa, Yusuf'u yabancı statüsünde oynatamazsınız. Eşitlik ilkesine aykırı."

İlgini Çekebilir
Büyükekşi'den Yusuf Demir açıklaması: Galatasaray...
Habere Git

"Garabet bir durum var"

Yusuf Demir'in Türk statüsünde lisansının çıkması gerektiğini iddia eden Metin Ünlü, "Kanunlarda her zaman kişinin lehine, lehte olan hükümler uygulanır. 2015'teki mevzuat hukuka aykırı TFF'nin hemen toplanıp bu mevzuatı iptal etmeli... Garabet durum var. TFF'nin yerin de olsam bunlarla uğraşmam; yabancı futbolcu sınırlamasını kaldırırım. Ayrıca bu ülkede maçlar oynanır play-off sistemi değiştirildi. Neden şimdi kural değişmesin. TFF yönetim kurulunun elinde bu yetki var. Mevzuatı değiştirerek, hukuka aykırı kuralı ortadan kaldırabilirler. Ben Federasyonun bunu yapacağına inanıyorum'' diye konuştu.

"Yusuf Demir Türkiye Milli takımı'nda oynayamaz"

Radyospor'da Özgür Sancar'ın canlı yayın konuğu olan Alpay Köse, ''Yusuf Demir meselesi TFF'den çok FIFA'nın yetki alanına giriyor; çünkü milli takımlarla ilgili bir mesele; FIFA, futbolcuların 18 yaşından önce milli takım tercihini yapmasını istiyor. Tercih etmişlerse bir milli takımı, bu tercihi değiştiremiyorlar; bu oyuncu 19 yaşında... 18 yaşından küçük olsa dahi Ümit ya da A milli takımda bir milli takımda 4 maç oynarsa ve yabancı pasaportu varsa, bir başka milli takımda oynayamıyor" ifadelerini kullandı.

"FIFA karışmaz"

Alpay Köse konuşmasına şöyle devam etti:

"TFF'den bu kurala istinaden karar veriyor. FIFA ve TFF düzenlemelerine göre Yusuf Demir'in yerli statüsünde ya da Türk milli takımında oynaması mümkün gözükmüyor. TFF, Türk vatandaşlığı bulunan futbolcular yerli statüsünde oynayabilir şeklinde kural değişikliği yaparsa FIFA bu değişikliğe müdahil olmaz. TFF böyle bir değişiklik yapabilir. Anayasa'nın 59 maddesi 2. fıkrasında geçen hüküm gereğince futbol ve kurallarını ilgilendiren durumlarda Tahkim Kurulu dışında bir başka yere başvurulamıyor."

"Özbek kuralın değişeceğini düşünüyor"

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'in sözlerini de değerlendiren Alpay, "Bence Dursun Özbek, 'TFF bu konuda pozitif' derken, bir kural değişikliği olacağını düşünüyor. Benim kişisel fikrim, Türk pasaportu olan bir futbolcunun Türk statüsünde oynaması yönünde" dedi.

Senin için hazırladığımız haberler