Büyük Mehmet, "Galatasaray'ı Yenmeyin" Dedi Mi? Cemil Turan Açıkladı

18.12.2022 - 14:07 | Son Güncellenme: 18.12.2022 - 14:28

Galatasaraylı Sami Çölgeçen, Büyük Mehmet'in, kümede kalsın diye Fenerbahçe'den Galatasaray'ı yenmemesini istediğini öne sürdü. Fenerbahçe efsanesi Cemil Turan tanıklığını anlattı.

Büyük Mehmet, "Galatasaray'ı Yenmeyin" Dedi Mi? Cemil Turan Açıkladı

Yılmaz DİRİM - AJANSSPOR

Galatasaray Divan Kurulu Üyesi Sami Çölgeçen, dün çok ilginç bir konuşma yaptı. Çölgeçen, kariyerinin son yılında Fenerbahçe'de oynayan efsane futbolcuları 'Büyük' lakabı taşıyan Mehmet Oğuz'un sayesinde kümede kaldıklarını söyledi.

Çölgeçen, Büyük Mehmet'in kümede tuttuğunu söyledi, Turan cevap verdi

Çölgeçen, Büyük Mehmet'in, Fenerbahçe ile oynayacakları maç öncesi sarı lacivertli futbolcularla konuşarak Galatasaray'ı yenmemelerini istediğini ve böylece maçın 0-0 bittiğini, kümede kalmak için gereken puanın alındığını söyledi. Büyük Mehmet'in en yakın arkadaşlarından olan ve onu Fenerbahçe'ye götüren isimlerin başında gelen Sarı-Lacivertliler'in efsanesi Cemil Turan, Çölgeçen'in açıklamasını değerlendirdi.

Büyük Mehmet, Galatasaray'a karşı oynamak istemedi

1979-80 sezonunda Galatasaray, 29 puanla küme düşme hattının 4 puan üstünde yer alarak ligde kaldı. Sarı-Kırmızılılar, bitime 4 hafta kala İnönü Stadı'nda Fenerbahçe ile karşılaştı. Galatasaraylı Çölgeçen'e göre Büyük Mehmet'in konuşması sayesinde maç golsüz bitti.

İlgini Çekebilir
"Büyük Mehmet Fenerbahçelilerle konuştu Galatasaray kümede kaldı"
Habere Git

Ajansspor'a konuşan Cemil Turan, "Galatasaray o dönem çok kötüydü, küme düşme ihtimalleri vardı. Bizimle oynayacakları maç da bu açıdan çok önemliydi. Bu maç öncesi Büyük Mehmet hem bana hem de hocamız Şükrü Ersoy'a bu maçta oynamak istemediğini söylemişti. Kendisini ikna etmemiz çok zor olmuştu. Sahaya ilk 11’de çıktı ama 2. yarı oyundan çıktı" dedi.

Galatasaray'ı yenmeyelim konuşması olmadı

Peki Büyük Mehmet, Fenerbahçeli arkadaşlarından Galatasaray'ı yenmemelerini istedi mi? Cemil Turan bu iddiaya ise şu yanıtı verdi: "Galatsaray’ın bize yenilmesi halinde düşme ihtimali vardı ama bizim soyunma odasında maç öncesinde ya da devre arasında 'Galatasaray küme düşmesin, bu şekilde oynayalım' diye bir konuşma olmadı."

Sözlerine devam eden Turan, "Ama o dönem büyük takımda birçok oyuncu abi kardeş gibiydi. Maç esnasında yakın arkadaşların birbirinden oynamaması, gol atmaması yönünde ricaları olmuştur. Bu yönde şakalaşmalar olmuştur. Futbolun doğasında bu var çünkü. Ama maç öncesinde kimsenin bizden böyle bir talebi olmadı. Bizim de kendi aramızda böyle bir konuşma geçmedi. O gün maç zaten her iki takım için de kötüydü. İki takımın da oynadığı futbolun tadı tuzu yoktu. Ve karşılaşma 0-0 berabere bitti." dedi.

İlgini Çekebilir
Galatasaray bir gecede 1 milyar TL kazandı!
Habere Git

Mehmet'in Fenerbahçe'ye gelmesinde payım büyük

Sami Çölgeçen, Büyük Mehmet'in cenaze törenine Galatasaray'dan hiçbir yöneticinin gitmemesinin büyük bir vefasızlık olduğunu söylerken, onun Fenerbahçe'ye gitmesinin sorumlusunun kendi kulüpleri olduğunu söyledi. Üst üste 3 kez de dahil olmak üzere toplam 4 şampiyonluk yaşayan Galatasaray Kaptanı Büyük Mehmet'in Fenerbahçe'ye gitmesinde Cemil Turan başrol oynamıştı. Turan, transferin nasıl gerçekleştiğini de detaylı şekilde anlattı.

Galatasaray yönetimi oynamasını istemedi

Turan, "Büyük Mehmet, Fenerbahçe forması giydiyse bunda çok büyük payım var. Galatasaray Kulübü, Büyük Mehmet’i gözden çıkarmıştı. Başkanımız Faruk Ilgaz'dan rica etmiştim, bu transferin gerçekleşmesi için. Çünkü Galatasaray, Büyük Mehmet'in jübile yapmasını istiyordu. 1979-1980 sezonu öncesi Galatasaray, Bolu Abant’ta kamptaydı. Yönetciler Büyük Mehmet ile bir görüşme yapmışlar. 'Bir sezon daha oynamak, hiç olmazsa 6 ay daha oynayıp sezon ortasında jübile yapabilirim' demiş. Ama başkan ve antrenör kabul etmemiş. Abant kampından beni aradı ve olanı biteni anlattıktan sonra ona jübile yapmaması gerektiğini söyledim ve yanıma gelmesini istedim" dedi.

Kamptan ayrıldı, İstanbul'da buluştuk

Büyük Mehmet'in İstanbul'a dönüp kendisiyle buluştuğunu anlatan Cemil Turan, "O dönem divan kurulu üyesi olan Metin Ağabeyimiz var. Soyadını şimdi hatırlayamadım. Şahit olması için onun da gelmesini istemiştim. Üçümüz bir durum değerlendirmesi yaptık. Mehmet’le ben ağabey-kardeş gibiydik. Eşlerimiz çok iyi arkadaştı. 12-13 yıl Galatasaray’a hizmet etmiş; onun bu şekilde futbolu bırakmasına gönlüm hiç el vermiyordu. Fenerbahçe de olsa başka takıma gitmesine de gönlüm razı değildi. Çünkü o Galatasaraylı Büyük Mehmet’ti. Üçümüz uzun bir sohbet yaptık ve Büyük Mehmet olanı biteni bize anlattı. Metin Ağabey de futbolu bırakmaması gerektiğini söyledi. Ben de kendisine Fenerbahçe’ye gelmesini söyledim" ifadelerini kullandı.

Galatasaray'dan ayrılmaya razı değildi

Büyük Mehmet'in Galatasaray'dan ayrılmaya gönlü razı olmasa da başka bir seçeneği kalmadığını belirten Cemil Turan, "Biz ısrarlı olunca sonunda Fenerbahçe'ye gelmeyi kabul etti. Ben de önce Faruk Başkan ile konuştum, durumu izah ettim. Kendisinden rica ettim bu transferin gerçekleşmesi için. Beni kırmadı ancak ilk önce hocayla konuşmamı istedi. O dönem antrenörümüz Şükrü Ersoy’du. Ona da durumu anlattım ve beni kırmadı. Yani onay çıktı" diye konuştu.

Galatasaray, Mehmet'i vermeye dünden razıymış

Ersoy'dan onay aldıktan sonra yeniden başkan Faruk Ilgaz ile görüşmeye gittiğini kaydeden Turan, "Tüm bunlar olurken Büyük Mehmet, hâlâ daha hiç gönüllü değildi. Çaresiz kalmış ve artık futbolu bırakmayı düşünüyordu. Bu arada Büyük Mehmet için Faruk Başkan Galatasaray ile görüşmüş. Kulüp hiç ikiletmeden Mehmet’in bonservisini vermeyi kabul etmiş. Faruk Başkan beni yanına çağırdı ve Büyük Mehmet’in Galatasaray'a ne yaptığını sordu. 'Neden' diye sorduğumdaysa 'Dünden razıydılar, hiç lafını bile yapmadılar' diye cevap verdi" dedi.

Büyük Mehmet küçükken Fenerbahçeli'ydi

Fenerbahçe efsanesi Cemil Turan, Galatasaray'da futbola başlayan ve kaptanlığını yapan Büyük Mehmet'e dair çarpıcı bir bilgiyi de paylaştı: "Büyük Mehmet, çocukluğunda Fenerbahçeli’ydi. 11-12 yıl hizmet ettiği Galatasaray'a aşıktı; çok seviyordu. Artık o Galatasaraylı olmuştu, bunu bana defalarca söylediğini bilirim. Büyük Mehmet denildiğinde onun adının arkasında Galatasaray yazar. Bu değiştirilemez"

"Galatasaray'ı yenmeyin dedi kümede kaldık"

Türkiye Futbol Federasyonu'nda (TFF) geçmişte yöneticilik de yapan Galatasaray Divan Kurulu Üyesi Sami Çölgeçen, dünkü toplantıda Büyük Mehmet hakkında şunları anlattı: "Fenerbahçe'de oynadığı sene Fenerbahçe ligi ikinci bitirdi, Galatasaray küme düşmekten zor kurtuldu. Galatasaray'ın o tarihlerde deli gibi puana ihtiyacı vardı. Galatasaray-Fenerbahçe maçı geldi çattı. Galatasaray, düşme hattının hemen üstündeydi. Fenerbahçe'nin kampında Büyük Mehmet, amiyane tabiriyle papaz futbolcuların odalarına girdi ve onlara dedi ki 'Yarın Galatasaray'ı yenmeyeceğiz. Çünkü Galatasaray küme düşme tehlikesinde, bizden alacağı puana ihtiyacı var' dedi. İçimizde o maça gitmiş olanlar hatırlarlar; tatsız, tuzsuz, berbat bir maç 0-0 bitti ve Galatasaray, kümede kalması için gerekli o puanı aldı. Onun için, 'Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye gitti'..., bunlar hikâye!"

Senin için hazırladığımız haberler