Galatasaray'ın UEFA raporu ortaya çıktı! Hangi maddeler sıkıntılı?

24.03.2018 - 12:30 | Son Güncellenme: 24.03.2018 - 12:30

Galatasaray'ın UEFA raporu ortaya çıktı! Hangi maddeler sıkıntılı?

9 Mart’ta UEFA karşısına hesap veren ve o günden sonra iki kez yenileme amaçlı CFCB’ye evrak gönderen Galatasaray için hiç de iç açıcı haberler gelmiyor.

Araştırma Komisyonu (Investigatory Chamber-IC) müfettişleri hazıladıkları raporlarda Galatasaray’ın FFP’nin 58 ve 63’üncü maddelerine uygun hareket etmediğini not ettiler.

* UEFA tarafından belirlenen 2012 tarihli FFP kurallarının 58 ila 63’üncü maddelerinde belirtilen “başabaş” kuralına uyma taahhüdü G.Saray kulübü tarafından ikinci kez yerine getirilmemiştir.

* CFCB Baş Müfettişi (Yves Leterme) arafından görevlendirilen müfettişler, Uzlaşma Anlaşması’nın 2014 numaralı Usul Kurallarının 16(1) maddesi uyarınca CFCB Hakim Kurulu tarafından gözden geçirilmesini tavsiye etmektedir.

* CFCB Baş Müfettişi tarafından Başvuru Anlaşması'nın sonuçlandırılmasına ilişkin kararının, Usul Kuralları'nın 2014 sayılı maddesinin 16(2) fıkrası uyarınca CFCB Hakim Kurulu tarafından gözden geçirilmesini talep etmektedir.

 

* Yeni dönemde yapılacak Uzlaştırma Sözleşmesinde madde 1.2’de 2019-20 dönemi sonuna kadar yani 2018, 2019 ve 2020 yılları içinde başabaş uyum göstermesini sağlamak, UEFA’nın CLFFPR sözleşmesinin 63’üncü maddesi uyarınca kabul edilebilir sapmaların olabileceği göz önüne alınmalıdır.

1-2-3’ÜNCÜ MADDELERE UYULMADI 9 VE 10’DAN CEZA

CFCB Araştırma Dairesi, IC Müfettişlerinin hazırladığı rapordan yola çıkarak Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz’in lisanslama dönemi için kabul edilebilir sapmanın üzerinde toplam başabaş açığı bulunduğunu kabul ettiği notunu düştüler. Cengiz’in bunun doğruluğunu kabul etmesi Galatasaray için avantaj oldu. Yapılan savunmaya rağmen CFCB, anlaşmanın 1.2 ve 3. maddelerine uymadığına karar verdi. Daha önce yapılan anlaşmada yer alan ceza 9 ve 10. paragraflarında belirtildiği gibi ceza verilmesi tavsiyesinde bulundu.

CENGİZ’İN UZLAŞMA ANLAŞMASI YENİLENMESİ HAMLESİ OLUMLU

Başkan Mustafa Cengiz’in yaptığı; CL&FFP Yönetmeliği'nin Ek XI'in (e), (f) ve (g) fıkraları gereği mücbir sebepler, ekonomik ortamdaki büyük ve öngörülemeyen değişiklikler ve yapısal olarak verimsiz bir piyasada faaliyetler göz önüne alındı. Uzlaşma Anlaşmasını 31 Mayıs 2020 tarihine kadar yenilenmesi talebinin yargılamada gözönünden alınması rapora eklendi. (Fotospor)

Mustafa Cengiz'den UEFA açıklaması

Öte yandan başkan Mustafa Cengiz, daha önce yaptığı açıklamada UEFA ile yapılan görüme ile ilgili çarpıcı açıklamalar yapmıştı.

Cengiz, "Söylemeye utanıyorum ama belki de UEFA tarihinin en sağlıklı, en gerçekçi ve en doğru sunumunu yaptık. Karşımızda özellikle Disiplin Komitesi çok sıkı hukukçulardan oluşuyordu" demişti.

Mustafa Cengiz, "Biz Türk futbolunun ilerlemesinden yanayız. Tek başına Galatasaray’ın ilerlemesi ya da değerli bir rakibimizin ilerlemesi yeterli olmaz. Biz istiyoruz ki İngiltere ve İspanya’daki gibi en az 8 kulübümüz şampiyonluk için mücadele etsin. Tabii ben Galatasaray’ın bunların en tepesinde olmasını istiyorum. Her zaman en iyisini isterim, her zaman şampiyonluk ve birincilik isterim. Hiçbir acı beni yıkamaz, bizi yıkamaz. Biz siper siper mücadele ederiz. Milyonlarca taraftarımızın da gönlünü hoş, başını dik tutarız" ifadesini kullanmıştı.

Galatasaray Başkanı UEFA ile yapılan görüşmedeki bir diyaloğu da şöyle aktardı:
"UEFA bizden samimiyet, doğru konuşma ve şeffaflık istiyor. İnsan yaşamında da bu gerekli. Bu sadece FFP için değil, bizim karakterimiz de bu olmalı. Galatasaray’ın karakteri bu olmalı. Biz aslında 5 yıllık bir sunum yaptık. En kötü, en iyi ve mevcut duruma alt sunum yaptık. ‘Siz Şampiyonlar Ligi’ne katılamazsanız bu hesaplar ne olur’ dedi bir delege…  Biz kendilerine tekrar upgrade etti"

Cengiz, "25 Ocak’ta devir teslim aldığımız günden bu yana camiada müthiş bir kıyam, ayağa kalkma var. Sahiplenme var, aidiyet duygusunun oturması var. Bunları örneklerle verdik. Geçen hafta yolladık. Tekrar yollayacağız" diye görüş bildirmişti.

Mustafa Cengiz, "Örneğin loca satışlarımız 17 milyon TL’yi aştı. Bunlar tabii ne bankadan ne de faktoringden… Kemiksiz gelirler. Yellow Friday’den onların da haberi var. UEFA cephe almayı değil tam tersine yaşatmak istiyor. Ama gerçekçi, aldatmayan rakamlarla, uzun vadeli planlar istiyor. Biz bunu verdiğimize inanıyoruz" diye konuştu.

Cimbom haber bekliyor

Bu arada UEFA’nın Finansal Fair-Play kuruluna geçtiğimiz ay detaylı bir sunum yapan G.Saray yönetiminin gözü kulağı Nyon’dan gelecek haberde...

Gazete Habertürk'ün haberine göre; geçtiğimiz yıl aldığı ceza doğrultusunda Avrupa kupalarına katılamayan Cimbom, hem yaptığı başarılı sunum hem de Galatasaray’ın dev arena için önemi doğrultusunda aynı cezanın bir daha gelmeyeceğine inanıyor. 

Ancak mali anlamda büyük sıkıntılar içinde olan ve UEFA ile yaptığı anlaşmaya uymayan Sarı-Kırmızılı kulübe bir transfer yasağı cezasının gelme ihtimali gündemde...

Bu yüzden sezon sonu sözleşmeleri bitecek olan 7 oyuncusuyla henüz masaya oturmayan Mustafa Cengiz yönetimi, UEFA’dan çıkacak kararı bekliyor. 

 Transfer çalışmalarını durduran G.Saray yönetimi, mevcut kadrosundaki oyuncularla mukavele uzatma işlemlerini de ağırdan alıyor.

Olası bir transfer yasağı cezası durumunda şu anda gönderilmesi gündemde olan bazı oyuncularını mecburiyetten elde tutmayı planlayan Sarı-Kırmızılılar, bu yüzden tüm görüşmeleri erteliyor. Yetkililer, pazarlıklar için nabız yoklayan futbolcuların menajerlerine mayıs ayını işaret ediyor.

Sözleşmesi sezon sonunda bitecek 7 oyuncunun yanı sıra kiralık 2 futbolcusunun durumu da henüz netlik kazanmayan G.Saray’da tüm planlar UEFA’dan gelecek karara göre şekillenecek.

Nagatomu transferinde sıcak gelişme

Özellikle Nagatomo’nun performansından memnun kalan Sarı-Kırmızılılar, transfer cezası alınmaması durumunda Inter’le hemen görüşmelere başlayacak. 

Eğer ceza gelirse, bu kez yeniden kiralamak için pazarlık yapılacak. Ancak bir yıllık sözleşmesi kalacağı için Inter’in yüksek bir rakam talep etme ihtimali bulunuyor.

Bu arada Fatih Terim’in sakatlıktan yeni dönen Jason Denayer’in de kadroda tutulmasına sıcak baktığı biliniyor. 23 yaşındaki Belçikalı oyuncunun, M.City’yle 2020’ye kadar sözleşmesi bulunuyor.

Cimbom kapalı gişe

UEFA'dan gelecek haberi bekleyen Galatasaray'da, taraftarlar ise şampiyonluk yarışındaki takımlarına büyük destek veriyor.  

Galatasaray’da taraftarlar, Türk Telekom Stadı’ndaki 4 maça ayrı bir önem veriyor. Hedef; Trabzon, Başakşehir, Beşiktaş ve Yeni Malatya karşısında 50 bin seyirciyle takıma tam destek vermek.

Galatasaraylı taraftarların Türk Telekom Stadı’nda sırasıyla oynanacak Trabzonspor, Başakşehir, Beşiktaş ve Yeni Malatya maçlarında tribünde tek bir boş koltuk bırakmamak konusunda kararlı oldukları öğrenildi

Galatasaray taraftarları Fenerbahçe ile deplasmanda yapılan ve 0-0 sonuçlanan dev derbi öncesinde yapılan idmana da akın etmişti.

Galatasaray’ın taraftara açık idmanında 27 bin 681 kişi olduğu açıklanmıştı.

 

Senin için hazırladığımız haberler