Galatasaray için bir risk var mı? Alpay Köse açıkladı!

26.06.2018 - 14:14 | Son Güncellenme: 26.06.2018 - 17:14

Spor Hukuku Uzmanı Alpay Köse, UEFA'nın Galatasaray ile ilgili aldığı kararı Radyospor'da değerlendirdi.

Galatasaray için bir risk var mı? Alpay Köse açıkladı!

UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu Araştırma Komisyonu, Galatasaray ile yapılan anlaşmayı yeniden inceleme kararı aldı. Pekiyi bu inceleme ne anlama geliyor? Spor Hukukçusu ve Avukat Alpay Köse, UEFA'nın inceleme kararını değerlendirdi.

Radyospor’da yayınlanan Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in sorularını yanıtlayan Alpay Köse’nin açıklamalarından Ajansspor’un derledikleri şu şekilde;

Galatasaray için bir risk mi söz konusu?

Bu tür takımlarla ilgili konuları UEFA müfettişleri inceliyor. Bu müfettişler tarafından hazırlanan raporlar komiteye gönderiliyor. Komitenin kararlarını müfettişler yeterli bulmazsa, müfettiş tekrar incelenme talep edebiliyor. Komite başkanı tarafından da bu itiraz kabul edilmiş. Bundan sonra cezanın itirazı söz konusu olabilir ya da ceza artabilir. UEFA’dan men cezası da çıkacak kararlardan biri olabilir. Açıklama yapılana kadar söz konusudur. Böyle bir çıkarsa Galatasaray kararı CAS’a götürebilir.

Karar ne zaman açıklanır?

Transfer sezonunda oluşumuz ve Avrupa Lig’leri kura çekiminden dolayı bu karar 2 hafta içerisinde verilecektir. Bu Galatasaray için kesinlikle olumsuz bir haber. Komite itiraz noktasında dosyayı tekrar inceleyecek. Müfettişin itirazı da Galatasaray’ın borç sınırını aşmasından dolayı.

Kulüplerimiz için yakın vadede bir risk var mı?

Beşiktaş’ın UEFA ile devam eden bir anlaşması var. Fenerbahçe de yeni bir anlaşma yaptı. Şu an için diğer kulüpler açısından bir sıkıntı görünmüyor ancak; kulüplerimizin maddi açıdan durumu çok kötü. Bu seneki kadar durgun bir transfer dönemi geçirmemiştik. Kulüplerimiz zaten mali yük altında. 2 milyar TL borçları var. Taraftarın önümüzdeki sezon beklentisi olduğunub biliyoruz. Kulüplerimiz bu konuda sıkıntılar yaşamaya devam edecek. Biz her sene kulüplerimizin Finansal Fair-Play dosyalarını konuşmaya devam edeceğiz. Şu anki borç kolay kapanacak seviyede değil. Kur farkındaki artış da takımlarımızı çok etkiliyor. Euro’daki artış ciddi olumsuzluklar yaşatıyor. Kulüpler dolar bazında yayın gelirleri elde ediyor ancak burada da kur sabit seviyede.

TFF neler yapabilir?

TFF’nin Lisans Kurulu bu duruma müdahale etmelidir. Puan silme, lig düşürme gibi cezalar da verebiliyor. Bunlar şu ana kadar alt liglerdeki takımlara uygulandı. Federasyonun futbolu yönetme noktasındaki yetkisinin farkına varıp kulüplere UEFA’nın uyguladığı gibi yaptırımlar uygulaması ve bu kulüpleri disipline etmesi gerekir. Önümüzde Eskişehirspor, Samsunspor gibi örnekler var.

Senin için hazırladığımız haberler