Futbolda Kimlik Analizi

06.04.2020 - 17:02 | Son Güncellenme: 06.04.2020 - 17:08

Futbolda Kimlik Analizi

Teknik Direktör Emrah Bayraktar uzun bir aradan sonra aramıza döndüğü son yazısında, henüz görev ve sorumlulukları tam olarak anlaşılmayan Sportif Direktör konusunu ele alıyor...

Türk futbolunda çoğu şey olması gerektiği gibi değildir ve aslında bunun tam da böyle olması gerektiğine sizi ikna etmeye çalışacak ulemalar da boldur. İşlerin neden düzgün ve olması gerektiği gibi yönetilemeyeceğini anlatırlar size. “Burası Türkiye hocam, ne dolaplar dönüyor” şeklinde esrarengiz bir cümleyle başlar bu konuşmalar. Sonrasında da o kadar da zeka gerektirmeyen bir takım basmakalıp düzenbazlıkları anlatarak, kulüplerin kötü yönetilişini kutsamaya çalışırlar. Peki, bu neden böyledir, biliyor musunuz? Çünkü işler bir kez düzelmeye başladığında futbolun her alandaki vasat, iş bilmez, yeteneksiz ve ahlaksız figürleri işlevsiz hale gelecek.

Doğası gereği futbol hızlı öğrenildiği zannedilen bir spor branşıdır. Bu yüzdendir, başkanları seçildikten bir ay sonra soyunma odasında taktik vermeye başlarken görmeye başlarsınız. Taktik vermekle kalmaz; ilk 11, yapılan değişiklikler, oynanan oyun, yapılan antrenman gibi her şey üzerine söyleyecek bir sözleri vardır. Genelde de sağdan soldan duyduklarının kötü bir harmanıdır düşünceleri. Halbuki eleştirdikleri profesyonel belki de geçen ay sözleşme imzaladıkları teknik adamdır. Bir ay önce omuzlara alınan bu kişi artık ayaklar altındadır.

Başkanlara çok yüklendiğimi zannetmeyin. Teknik Direktörler de sütten çıkma ak kaşık değiller. Ama balık baştan kokar. Bir kulüp içerisinde doğru hiyerarşik yapıyı ve işleyişi inşaa etmesi gerekenler kulüp sahipleri ya da başkanlar oldukları için kısaca eleştirilerimden nasiplerini almış oldular.

Kim, kimdir, ne yapar?

Avrupa Kulüpler Birliği yaptığı son çalıştayların birinde, futbol kulüplerinde yönetici ve profesyonel olarak çalışan tarafların yetki ve sorumluluklarını belirledi. Gelin, bizde de genelde ihlal edildiği için büyük çatışmalara sebep olan bu alanı tek tek açalım. Kulüplerde başkanın, üst düzey profesyonel yöneticilerin (CEO), sportif direktörlerin ve teknik direktörlerin yetki ve sorumlulukları nelerdir, tanımlayalım...

1. Kulüp sahibi / Başkan
 CEO’yu işe alır,
 Kulüp vizyonunu belirler,
 Kulüpte sembolik görevi olur,
 Sportif alan hariç kulüp stratejisine yön verir.
2. Kulüp CEO’su
 Politik ve ekonomik değer oluşturur,
 Kulüp yapısını oluşturur (çalışanlar, birimler, işleyiş, hiyerarşi vb.)
 Kulübün spor ve iş alanlarını dengede tutar,
 Kulüp Başkanı üzerinde etki yaratma kabiliyeti vardır,
 Futbol zekası taşır,
 Sürdürülebilir ortam yaratır,
 Başkanla kulüp stratejisini ve vizyonunu belirler,
 İdareci ve direktör pozisyonunda çalışacakları atar,
 Güçlü kulüp politikasına yön verir,
 Kulüp değerlerini belirler,
 Paydaşlarla ilişki geliştirir.

3. Sportif Direktör
 Kulüp futbol politikasını geliştirir,
 Teknik Direktörü tavsiye eder, (bu tavsiyenin gücünü tahmin edersiniz…)
 Oyuncularla sözleşme imzalar ve takip eder,
 Oyuncu izleme ve seçme uzmanıdır,
 Takımın güçlü ve zayıf yönlerini belirler,
 Kulüp spor aktivitelerini planlar,
 Futbol Akademisini yönetir,
4. Teknik Direktör
 Teknik kadroda çalışacakları belirler,

 Kulübü medya önünde temsil eder,
 Antrenmanları planlar,
 Oyuncuları geliştirir,
 Maç kadrosunu belirler,
 Takım taktiğini uygular,
 Takımın başında maçlara çıkar.

Bugüne kadar çalıştığım kulüplerde her zaman tüm çalışanların görev tanımlarının net olarak yapılması gerektiğini savundum. Bu tablo da bize aslında bunu anlatıyor. Biz sadece başlıkları paylaştık, aslında her maddenin altı detaylandırılabilir. En tepeden başlayarak başkandan teknik direktöre kadar herkesin bir altında çalışan profesyonel ne kadar kaliteli olursa, kulüpte işleyiş o kadar güçlü olacaktır. Bu noktada ise görev tanımları kadar doğru profesyonelleri tercih etmek de en hayati konuların başında gelmektedir.

Şimdi bu yazılanlar bizde neden olmuyor, çok uzun ve detaylı bir analizini yapabilirim. Ama takipçilerim bilir, genelde yazılarımda herkesin malumu olan durum analizlerine uzun uzadıya takılmaktansa, bir çözüm önerisi ve ideal ortam tarifini yapmayı her zaman tercih ettim.

“Hocam dur! Mükemmel iyinin düşmanıdır” demeyin hemen... Çünkü ülkemizde futbol hiç de iyi durumda değil. Hatta vasatlıktan aşağı hızla uzaklaştığını söylemek fazla karamsarlık olmasa gerek.

Sağlıkla kalın, evde kalın.

Emrah Bayraktar
Teknik Direktör

Senin için hazırladığımız haberler