Futbol yeniden nasıl başlayabilir?

06.04.2020 - 14:26 | Son Güncellenme: 06.04.2020 - 14:32

Futbol yeniden nasıl başlayabilir?

Koronavirüs salgınının felce uğrattığı futbol dünyasında artık tek düşünce liglere en yakın zamanda başlayabilmek. Seyircili oynamanın orta vadede çok mümkün gözükmediği bu dönemde özellikle yayın ve yayına bağlı sponsorluk gelirlerinde çok büyük meblağların söz konusu olduğu büyük ligler ve Süper Lig'de bu bağlamda futbolun yeniden başlaması çok önemli.

Hüseyin Özkök

Belçika ve Hollanda'da ligin bitirilmesinin düşünülmesi bu iki ülkede yayın gelirlerinin kulüplerin girdilerinde cüzi bir miktarda olmasının rolü çok büyük. İki ülkenin kulüpleri yayın gelirlerinden çok tribün ve maç günü gelirlerinden en yüksek girdilerini elde ediyorlar. Dolayısıyla biraz da “Biz zaten tribüne taraftar da alamayacağız fazla riske girmeyip ligi bitirelim” düşüncesine sahipler. Ancak burada transferdeki satışları tabii ki ayrı tutuyorum.

Peki, yayın ve sponsorluk gelirlerine adeta mahkum olan liglerde futbol ne zaman ve hangi koşullarda başlayabilir. Öncelikle herkesin bilmesi gereken şu. Eğer ülkelerde bilim insanları hükumetlere yeşil ışık yakıp yasakları ortadan kaldırmazlarsa, futbola başlamak imkansız. Bu bağlamda tarih belirlemeler iyi niyetli tahminlerden öteye gitmiyor.

Nitekim Ağustos sonuna kadar Avrupa kupalarını bitirmek isteyen UEFA Başkanı Aleksander Ceferin bile ZDF'ye verdiği son röportajında “Eğer izin verilemezse oynayamayız” diyerek durumun gerçekliğini ortaya koydu.

Diğer yandan Koronavirüs salgınında en büyük darbeyi yiyen iki ülke İtalya ve İspanya'nın liglerine Avrupa'da en son başlayabilecek iki ülke olacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde toplam 10 takımı bulunan İtalya ve İspanya takımları, liglerine dolayısıyla futbola başlamadığı sürece, Avrupa kupalarının tamamlanması çok zor gözüküyor.

Yetkililerden izin çıktığı varsayımı ile bir ligin başlaması ise öyle düşünüldüğü gibi çok kolay olmayacak.

Alman virolog Alexander Kekule, hafta sonu katıldığı bir televizyon yayınında liglere teoride başlamanın mümkün olduğunu ancak bunun sadece futbol için adeta özel bir fanus yaratarak yapılabileceğini açıkladı. Kekule oyuncuların ve maçlarda görev yapanların özel yaşamları dahil ciddi tedbirlerle korunarak ligde kalan süreyi geçirmesi ve statlarda bulunacak herkesin maç öncesi teste tabi tutulması gerektiğinin altını çizdi.

Bu açıklama ile birlikte Alman Bilim İnsanı, benim de daha önce hiç düşünmediğim bir duruma da ayrıca parmak bastı.

Prof. Kekule, Bundesliga'nın böyle bir uygulamada sezon sonuna kadar yaklaşık 20.000 test kitine ihtiyacı olacağını ancak şu anda günlük 100.000 test yapılan Almanya'da aynı kişilere ayrımcılık yapıp sürekli ve bu kadar çok testin yapılmasının topluma nasıl anlatılacağının iyi düşünülmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

Evet, kulüpler zarar ediyor. Bazıları iflas noktasına geliyor. Ama görünen gerçekler futbol oynama şartlarının uzunca bir süre hiç de kolay olmayacağını ortaya koyuyor.

Senin için hazırladığımız haberler