Futbol dünyasını şoke eden karar!

25.03.2015 - 17:47 | Son Güncellenme: 25.03.2015 - 17:47

36 yaşındaki kaleci Heinz Müller, eski kulübü Mainz’a karşı açtığı davayı kazandı. Bosman kurallarının ardından bu karar da futbol dünyasındaki tüm dinamikleri yerle bir edebilir.

AJANSSPOR- 2009-2014 yılları arası Mainz forması giydikten sonra geçen sezonun sonunda sözleşmesi sona eren Heinz Müller serbest kaldı. Fakat deneyimli kaleci kulübünü mahkemeye verdi. Nedeni ise kulübünün 2012’de iki seneliğine uzattığı sözleşmesini yenilememesi.

Mainz İş Mahmekesi, dava ile ilgili kararını ise dün verdi ve Müller’i haklı buldu. Hakim Ruth Lippa yaptığı açıklamada, belirli süreli iş sözleşmesi bulunan futbolcuların sözleşmelerinde kısıtlamaya gidilemeyeceğini söylerken futbolcuların da diğer çalışanlar gibi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Yani hakim, bir futbolcunun sözleşmesinin bitmesinin onun takımdan gönderilmesine yol açamayacağını söylüyor.

Mainz Başkanı Harald Strutz ise Bild’e yaptığı açıklamada bu konuyu temyize götüreceklerini söylerken, “Çünkü bu, profesyonel futbol için çok önemli bir konu. Geçmişte bu yönde açılan davalar hep kulüp lehine sonuçlanmıştı. Eğer böyle devam ederse kulüpler birçok oyuncuya maaş ödemeye devam edebilir” dedi.

Bild’e konuşan konunun uzmanı bir avukat olan Christoph Schickhardt ise profesyonel sporcularla normal çalışanları kıyaslamamak gerektiğini düşünürken, “Sporcular belli bir yaşa spor yapabiliyor. Bu yüzden de diğer çalışanlara göre çok daha yüksek ücretler kazanıyorlar. Bu kararın bozulacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Bosman Kuralı ne diyordu?
Eğer bu davada verilen karar bozulmazsa Bosman kuralı ile gelen bazı değişikler tekrar gözden geçirilecek. Bosman kurallarına göre bir futbolcunun sözleşmesi bittiğinde serbest kalıyordu. Yine bu kuralla birlikte futbolcular serbest dolaşım hakkı elde etmişti. 

Senin için hazırladığımız haberler