Futbol da Rusya'ya savaş açtı

24.02.2022 - 17:07 | Son Güncellenme: 24.02.2022 - 21:22

Rusya'nın bu sabah Ukrayna'yı işgale başlamasının ardından futbolda da birbiri ardına önemli gelişmeler yaşanıyor. UEFA'nın harekete geçmesinin ardından bir hamlede Schalke 04'ten geldi.

Futbol da Rusya'ya savaş açtı

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Rus devlet şirketi Gazprom ile yoğun sponsorluk ilişkileri içinde bulunan UEFA, işgalin ardından İcra Kurulu'nu cuma günü acil toplantıya çağırdı. İcra Kurulu'nda yer alan Rusya Futbol Federasyonu Başkanı Alexander Dyukov, aynı zamanda Gazprom’a bağlı Neft şirketinin yönetim kurulu başkanı.

Şampiyonlar Ligi Finali'nin Rusya'dan alınması bekleniyor

Kurulun Dyukov'un muhalefetine karşı St. Petersburg'da oynanacak 2022 Şampiyonlar Ligi finalini Rusya'dan alması bekleniyor. Bunun yanında Gazprom ile yapılan tüm sponsorluk anlaşmalarının da askıya alınması bir diğer gündem maddesi olacak gibi gözüküyor. 

Rus şirketi Gazprom, UEFA'nın en büyük sporsorlarından

Uzun yıllardan beri UEFA'nın çeşitli organizasyonlarına sponsor olan Gazprom şirketi, Şampiyonlar Ligi ve Euro 2024'ün de ana sponsorlarından biri… 

İlgini Çekebilir
Avrupa karıştı! UEFA toplanıyor... Futbolculardan 'Bizi kurtarın' videosu
Habere Git

Schalke 04'ten Gazprom hamlesi

Gazprom bağlantılı bir diğer gelişme ise Almanya'da yaşandı. 15 yıldan bu yana Gazprom ile ana sponsorluk anlaşması bulunan Schalke kulübü, bugün internet sitesinden yaptığı açıklamayla Gazprom logosunun tüm forma ve malzemelerden çıkartılacağını ve forma göğsünde Schalke 04 yazısı ile sahaya çıkacaklarını açıkladı. 

Sponsor Rus şirketinin logosu kullanılmayacak

Daha önce olayların gözlendiği konusunda açıklama yapan Schalke ancak gelişmelere göre hareket edeceğini bildirmiş ve bu açıklama Almanya'da tepki toplamıştı, Kulüp bugünkü işgal haberinden sonra duruma kayıtsız kalamadı ve Sponsor logosunu kullanmayacaklarını bildirdi. Sponsorluğun sona erdirilip erdirilmeyeceği konusunda ise henüz bir açıklama ise yok.

Schalke'nin logo hamlesi istifa getirdi

Rusya ve Putin ile yakın ilişkileri bulunan Schalke Denetleme Kurulu üyesi Doğu Almanya kökenli eski Stasi (Doğu Alman gizli Servisi) çalışanı Matthias Warnig de yaşanan gelişmelerin ardından kuruldan istifa ettiğini açıkladı.

Augsburg'tan 'savaşa hayır!'

Rusya'nın uluslararası hukuku hiçe sayarak yaptığı müdahalenin ardından Augsburg, Ukrayna'nın yanında yer aldı. Alman kulüp, stat ışıklarını Ukrayna bayrağı renklerinde yaktı. Konu ile ilgili yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Augsburg bir barış şehridir! Farklılıkların olduğu bir toplumda barış içinde bir arada yaşama garantisi, bizim için sadece kendi şehrimizde değil, aynı zamanda dünya çapında da son derece önemlidir. Savaş veya şiddet, kendi çıkarlarını savunmanın bir yolu olarak kullanılmamalıdır."

Açıklamanın devamında ise "Kalbimiz Ukrayna halkıyla birlikte. Dayanışmamızın bir işareti olarak, WWK ARENA bu gece Ukrayna'nın ulusal renkleri olan mavi ve sarı ile parlayacak." denildi.

FIFA'dan açıklama

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizi hakkında FIFA Başkanı Gianni Infantino açıklama yaptı. Infantino, ""Gördüklerim karşısında şok oldum! Bu durum için endişeleniyorum. FIFA olarak Rusya'nın güç kullanımını kınıyoruz. Şiddet asla bir çözüm değldir. Tüm aktörleri diyalog yoluyla barışı sağlamaya çalışırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Senin için hazırladığımız haberler