Formula 1’in yeni Davut ve Golyat’ı

11.12.2021 - 11:56 | Son Güncellenme: 11.12.2021 - 12:21

Formula 1'de kıran kırana sezonunun sonuna geldik. Abu Dabi GP'de şampiyon belli olacak. Ajansspor yazarlarından Yiğit Yüksel, "Formula 1’in yeni Davut ve Golyat’ı" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Formula 1’in yeni Davut ve Golyat’ı

Yiğit YÜKSEL- AJANSSPOR

Fernando Alonso 2005 sezonunda dönemin tüm rekorlarını elinde bulunduran yedi kez dünya şampiyonu 36 yaşındaki Michael Schumacher’e meydan okuduğunda henüz 24 yaşındaydı. Her ne kadar asıl rekabet Raikkonen arasında geçmiş olsa da, Alonso son beş sezonu domine eden Schumacher’i mağlup etti ve ilk kez şampiyon oldu.
Tarih gerçekten de tekrardan ibaret. Şimdi Verstappen dönemin Golyat’ı Lewis Hamilton’a meydan okuyor. Ve yine, 24 yaşındaki Verstappen tüm rekorları elinde bulunduran yedi kez dünya şampiyonu 36 yaşındaki Hamilton’a karşı. Davut ve Golyat’ın meşhur düellosunda olduğu gibi, 2021 sezonu da sıradan bir pilotun dev bir pilotla olan mücadelesine dönüştü.

Önceki yazımda belirttiğim gibi son yarışlar gerçekten karakolda bitti. Özellikle Suudi Arabistan yarışı ikili arasında çekişmenin en yoğun olduğu, hırs ve gerilim dolu bir mücadeleye sahne oldu. Verstappen şampiyonadaki puan üstüğünlüğüne rağmen, Hamilton’un son iki yarışı kazanarak elde etmiş olduğu moral üstünlüğü karşısında yenik düştü. Sıralama turlarında yapmış olduğu hata yüzünden pol pozisyonundan da olunca, yarışta kaybetmeye tahammülü kalmadı.

Her iki pilotun da birbirilerine karşı vermiş olduğu mücadelenin seyir zevki açısından yarışı bambaşka bir noktaya taşıdığını düşünüyorum. Verilen cezalarla pilotlara yapabileceklerinin bir sınırı olduğu hatırlatılmaya çalışılsa da, daha az ceza verilerek yarış ruhunun korunması gerekliliği de ön plana çıkıyor. İkilinin sportmenlik çerçevesinde mücadele ettiğini düşünüyorum. Çizginin üstüne geliyorlar, ancak aşmıyorlar.

Abu Dhabi’deki son yarış da bu çizgi üzerinde gerçekleşecek. Kazanan her şeyi alacak. Kaybeden büyük hezimete uğrayacak. İki pilotun hata yapma lüksü kalmadı. Artık hastalanmaları bile yasak. Benzer şekilde RedBull ve Mercedes’in takım olarak maksimum potansiyeli ortaya koyması gerekiyor. Mercedes taktiksel açıdan daha garantici oynarken, RedBull daha agresif riskler alabiliyor. Taktiksel mücadele de şampiyonu belirleyecek olan en büyük faktörlerden birisi.

Son yarış, Rosberg-Hamilton çekişmesinden beş yıl sonra izleyeceğimiz en heyecanlı yarışa sahne olacak. Kalbim, F1’in artık genç ve yeni bir şampiyona ihtiyacı olduğundan Verstappen’den, mantığım ise pistteki en iyi pilot olduğunu bu sene tekrar ve tekrar ispatladığı ustalıktan ötürü Hamilton’dan yana. Kim kazanırsa kazansın, bu senenin en büyük kazananı tüm Formula 1 tutkunları oldu. Rekabet candır.

Senin için hazırladığımız haberler