Formula 1'de Red Bull'un düşüşü! McLaren ve Mercedes'in yükselişi

02.08.2024 - 16:17 | Son Güncellenme: 02.08.2024 - 16:56

2024 Formula 1 sezonunda pilotlar, Belçika GP sonrası yaz arasına girdi. Peki, takımlar ve pilotlar 14 yarışta neler yaptı? Ajansspor yazarı Furkan Sönmez, sizler için derledi.

Formula 1'de Red Bull'un düşüşü! McLaren ve Mercedes'in yükselişi

Furkan SÖNMEZ - AJANSSPOR

Formula 1'deki 2024 sezonu, 24 yarışlık takvimiyle tarihin en uzun takvimli sezonu olarak tarihe geçmeyi başardı. Sadece bununla da sınırlı kalmayıp, geçen sezon 22 yarışın 21'ini kazanan Red Bull ve Max Verstappen, 14 yarışın 7'sinde galibiyete uzandı. Ayrıca Hollandalı pilot, 2020'den sonra ilk kez 4 yarış üst üste galip gelemedi. Peki geçen sezonki dominasyon neden bu sezon tekrarlanmadı? Red Bull'un düşüşün sebebi ve diğer takımların performanslarına göz atalım.

Red Bull sezonu neden domine edemedi?

2023 sezonunda toplamda 22 yarış düzenlendi ve Red Bull takımı 21 yarışı kazanarak adeta rakiplerini gücüyle yerle yeksan ederek çok rahat bir şekilde hem Üreticiler hem de Pilotlar Şampiyonası'nda zafere ulaştı.

Max Verstappen, 22 yarışta 19 kez damalı bayrağı en önde gören pilot olmayı başarmıştı. Bu sezon ise 14 yarışta 7 kez kazanan Red Bull ve Max Verstappen, son 4 yarışta GP zaferi elde edemedi. Sezon başında takım patronu Christian Horner, kadın bir çalışana rahatsız edici mesajlar gönderdiği iddiasıyla soruşturma altına alınmıştı. Bu olaydan sonra takım içinde iç huzursuzluklar boy gösterdi ve padok dışında olan bu olaylar silsilesi takımı etkiledi.

Nitekim Max Verstappen'in babası Jos Verstappen'de, Christian Horner ile gerginlik yaşadı. Sezon başlarında Mercedes takım patronu Toto Wolff ile yüz yüze görüşen Jos Verstappen, Horner'ın takımdan ayrılması için baskı uygulamak istese de başarılı olamadı.

Horner krizi sonrası ayrılıklar başladı

Christian Horner'ın soruşturmasından sonra tecrübeli takım patronu, takım içindeki otoritesini kaybetti ve takımda birden fazla ayrılıklar yaşandı. Mühendislerin birçoğu takımdan ayrılırken, Adrian Newey gibi efsane bir mühendis sezon sonunda takımdan ayrılacağını doğruladı. Geçmiş günlerde ise bir başka isim Jonathan Wheatley, 2026'da gride dahil olacak AUDI'nin takım patronu oldu.

Geçen sezonki arabalarından daha iyi bir araba yapmak isteyen Avusturya ekibi, bu sezonki arabalarında düzlüklerde hızlarını kaybetmemesine rağmen birçok kez hem Max Verstappen hem de Sergio Perez tarafından araçta yol tutuşunun olmadığına dair şikayetler geldi. Bu sezon genelde virajlı pistlerde dominasyon sağlayamayan Red Bull, uzun ve düzlüklerin uzun olduğu pistlerde de istediği sonucu alamadı. Avusturya GP'de podyuma dahi giremeyen Red Bull, Mercedes'in galibiyetine tanıklık etmişti.

Mercedes sezona kötü başladı ama...

Mercedes, geçen sezon Üreticiler Şampiyonası'nda 2. sırada yer aldı. Lewis Hamilton ve George Russell, geçen sezonki aracı çokça şikayet ederek bir an önce sezonun bitmesini ifade ediyordu. Bu sezona ise geçen sezondan daha kötü bir başlangıç yapan Mercedes, Üreticiler Şampiyonası'nda 4. sırada yer alıyor. Son zamanlarda yaptıkları güncelleme ile üst sıralara kadar gelen ve kıymetli puanlar toplayan Mercedes, son dört yarıştan üçünde galibiyet elde etmeyi başardı ve güncellemelerden olumlu sonuç aldıklarını da Formula 1 takımlarına göstermiş oldu.

Lewis Hamilton şov yaptı

Mercedes pilotlarından Lewis Hamilton bu sezon tam 2 kez yarış zaferi elde etti. 2021'den sonra ilk kez Silverstone'da zafer elde eden 39 yaşındaki efsane pilot, 104. zaferini elde etmeyi başarırken aynı zamanda aynı pistte en çok yarış kazanan (9) pilot olmayı da başarmıştı.

Mercedes bu sezonki ilk zaferini Red Bull'un evi olan Avusturya GP'de George Russell ile elde etti. Üst üste iki kez yarış kazanan Mercedes, Kanada'da McLaren'in genç pilotu Oscar Piastri'nin galibiyetine engel olamasa da Lewis Hamilton ile podyumda yer aldı.

Sezon arası öncesinde yapılan son yarış olan Belçika GP'de George Russell'ın zaferiyle sonuçlanan ve Hamilton'ın da 2. sırada yer aldığı yarışta güçlü bir görünüm veren Mercedes, yarış sonrası Russell'ın diskalifiyesiyle hayal kırıklığına uğramıştı. 2. sırada yer alan Lewis Hamilton ise yarışı kazanan pilot olarak duyuruldu ve Britanyalı pilot kariyerinin 105. GP zaferini elde ederek kendisine ait olan rekoru geliştirmeye devam etti.

McLaren formuna devam etti

Bu sezon Ferrari gibi 2'şer yarış zaferi bulunan McLaren, bu zaferleri Lando Norris ve Oscar Piastri ile elde etti. Geçen sezonun ortasından başlayan olumlu form grafiklerini bu sezona da taşımayı başaran McLaren, gösterdikleri performansla griddeki en hızlı araca sahip takım tartışmalarının başlamasına neden oldu.

Lando Norris ile Pilotlar Şampiyonası'nda 2. sırada yer alan McLaren, Üreticiler Şampiyonası'nda da 2. sırada yer aldı. Düzlükte Red Bull'a kafa tutan tek takım olarak görülen McLaren, padok içinde de gösterdikleri pit stop süreleri ile Red Bull'la aynı seviyeye gelmek üzere. Norris ve Piastri gibi iki genç pilota sahip olan başarılı ekip, start anlarındaki aksiyon zamanlarında bonkörce puanları rakiplerine teslim etti.


Ferrari düşüşe geçti

Sezona etkili başlayan Ferrari, Üreticiler Şampiyonası'nda Red Bull'un ardında yer alan takımken McLaren'e geçilerek üçüncü sıraya geriledi. Pilotlar Şampiyonası'nda da Charles Leclerc ile 3. sırada yer alan Ferrari, Monakolu pilotuyla son altı yarışta iki kez puan alamadı ve bu yarışlarda 29 puan toplayabildi.

Yaptığı hatalı ve uzun pit stoplarla pilotlarının sürelerini yitiren Ferrari, birçok yarışta saç baş yoldurdu. Tifosiler, strateji olarak da istenileni pilotlarına yansıtamadı ve iç huzursuzluğa sebebiyet verdi. Carlos Sainz ise sezon başında takımdan ayrılacağını öğrenmiş ve yerine Lewis Hamilton'ın geleceği bildirimişti.

İspanyol pilot, geçen sezon olduğu gibi Red Bull'dan başka yarış zaferi alan ilk farklı pilot olmayı başarmıştı. Geçtiğimiz günlerde 2025 yılındaki takımını açıklayan Carlos Sainz, Williams takımı ile Formula 1 gridinde yer almaya devam edecek.

Senin için hazırladığımız haberler