FIFPRO ve Avrupa Ligler Birliği’nden AB Komisyonu’na FIFA şikayeti

23.07.2024 - 15:40 | Son Güncellenme: 23.07.2024 - 15:47

FIFPRO Avrupa ve Avrupa Ligler Birliği (European Leagues), sıkışık maç takvimi nedeniyle FIFA'ya karşı Avrupa Komisyonu'na ortak şikayette bulunacak. İşte detaylar...

FIFPRO ve Avrupa Ligler Birliği’nden AB Komisyonu’na FIFA şikayeti

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Avrupa’daki ligler ve futbolcular, futbolun yönetim organı FIFA’yı Avrupa Komisyonu’na şikayet etti. Avrupa Komisyonu’ndan uluslararası maç programını değiştirmeyi planlayan FIFA’ya müdahale etmesi istendi.

Şikayet, FIFA'nın maç takviminin yoğunluğunun Avrupa Birliği rekabet yasasını ihlal ettiğini savunurken oyuncu sağlığı, ulusal ligler ve gelecekteki futbol yönetimini korumak için kalan tek yolun hukuk olduğu ifade edilecek.

Resmi talep, FIFA Kongresi ve Konseyi'ne gönderildi

Birkaç yıldır ligler ve oyuncu birlikleri FIFA'ya uluslararası maç takvimine ilişkin açık, şeffaf ve adil bir süreç geliştirmesi yönünde defalarca çağrıda bulundu. En son resmi talep, Mayıs 2024'te FIFA Kongresi ve Konseyi'ne gönderildi. Ancak FIFA, ulusal ligleri ve oyuncu birliklerini karar alma sürecine dahil etmeyi sürekli olarak görmezden geliyor.

Oyuncuların refahına zarar verdiği anlatıldı

Avrupa Ligler Birliği’nden yapılan açıklamada uluslararası maç takviminin artık doygunluğun ötesine geçtiği ve ulusal ligler için sürdürülemez hale geldiği belirtilirken oyuncuların sağlığının riske edildiğinin altı çizildi. Açıklamada FIFA'nın son yıllarda aldığı kararların yalnızca kendi müsabakalarını ve ticari çıkarlarını ilgilendirdiğini, futbolun yönetim organı olarak sorumluluklarını ihmal ettiği ve ulusal liglerin ekonomik çıkarlarına ve oyuncuların refahına zarar verdiği anlatıldı.

İlgini Çekebilir
Kocaelispor Başkanı Durul açıkladı: Fenerbahçe'ye resmi teklif...
Habere Git

"Tek sorumlu adım; yasal işlemdir"

Açıklama şöyle sürdü;

“Ulusal düzeyde tüm kulüplerin ve tüm oyuncuların çıkarlarını temsil eden ve toplu olarak kabul edilen çözümlerle çalışma ilişkilerini düzenleyen ulusal ligler ve oyuncu birlikleri, küresel düzenlemelerin tek taraflı olarak kararlaştırılmasını kabul edemez. Artık Avrupa ligleri ve oyuncu birliklerinin futbolu, ekosistemini ve işgücünü FIFA'nın tek taraflı kararlarından korumak için atacağı tek sorumlu adım yasal işlemdir.”

"FIFA'nın tutumu, gerekliliklerin oldukça gerisindedir”

Şikayette, “FIFA'nın davranışının AB rekabet yasasını ihlal ettiği ve özellikle hakimiyetin kötüye kullanılması teşkil ettiği açıklanacak: FIFA, hem futbolun küresel düzenleyicisi hem de müsabaka organizatörü olarak ikili bir role sahiptir. Bu durum, AB mahkemelerinin güncel içtihatlarıyla tutarlı olarak, FIFA'nın düzenleyici işlevlerini şeffaf, objektif, ayrımcı olmayan ve orantılı bir şekilde yerine getirmesini gerektiren bir çıkar çatışması yaratmaktadır. FIFA'nın uluslararası maç takvimine ilişkin tutumu bu gerekliliklerin oldukça gerisindedir” denildi.

Oyuncu sendikaları, Brüksel ticaret mahkemesinde dava açtı

Avrupa Ligleri, LaLiga ve FIFPRO Avrupa tarafından resmi olarak sunulacak bu şikayet, ulusal düzeyde bireysel ligler ve oyuncu birlikleri tarafından başlatılan ayrı eylemlere paralel olarak yürütülecek. İngiliz, Fransız ve İtalyan oyuncu sendikaları Haziran ayında Brüksel ticaret mahkemesinde dava açtı. Avrupa Ligleri ve FIFPRO Avrupa’nın, kararlarını Avrupa Komisyonu'na bildirdi ve soruşturma süreci boyunca Komisyon, ilgili kamu kurumları ve futbol paydaşlarıyla yakın işbirliği içinde çalışmayı sabırsızlıkla beklediği bildirildi.

Senin için hazırladığımız haberler