FIFA yapacak hakem bulamadılar talimatı değiştirdiler

19.10.2024 - 08:52 | Son Güncellenme: 19.10.2024 - 08:57

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK), çok sayıda hakemi görevden uzaklaştırdı. Hakemlerin Tahkim Kurulu’na yaptığı itiraz da Kurul tarafından reddedildi.

FIFA yapacak hakem bulamadılar talimatı değiştirdiler

Hüseyin ÖZKÖK- AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK), çok sayıda hakemi görevden uzaklaştırdı. Hakemlerin Tahkim Kurulu’na yaptığı itiraz da Kurul tarafından reddedildi. Uzaklaştırılan hakemlerin içinde Abdülkadir Bitigen ve Bahattin Şimşek gibi iki FIFA hakemi de vardı. Yedi FIFA hakemi kontenjanı bulunan Türkiye’nin 2025 yılı FIFA listesine yazılacak isimlerden biri Cihan Aydın olacaktı. Ancak genç hakem bir maçta yaptığı hatalar nedeniyle MHK tarafından aforoz edildi. Bu kararların ardından MHK’nin elinde Arda Kardeşler, Zorbay Küçük, Halil Umut Meler, Kadir Sağlam ve Atilla Karaoğlan’la birlikte FIFA listesine yazılabilecek beş hakem kalmıştı.

Hakem eksiği doğdu

Böylece FIFA listesine yazma koşullarını karşılayan hakem eksiği doğdu. Çünkü MHK’nin “prensleri” olarak görülen ve sıklıkla maç alan Ozan Ergun, Mehmet Türkmen, ve Oğuzhan Çakır, FIFA listesine yazılma koşullarından biri olan “iki sezon üst klasman hakemliği yapmış olmak” koşulunu yerine getiremiyorlardı. Bunun üzerine TFF Yönetim Kurulu MHK Talimatına geçici bir madde ekleyerek bu hakemlere FIFA yoluna açtı.

FIFA tarafından tüm dünyada federasyonlardan isteniyor

MHK Talimatı’nın 53’üncü maddesi e bendinde FIFA Hakemliği için “en az toplam 2 sezon (mazeret süresi hariç) ÜKH (üst klasman hakem) kadrosunda görev yapmış olmak” şeklinde bir gereklilik söz konusu. Çünkü bu kural FIFA tarafından tüm dünyada federasyonlardan isteniyor.

İşte TFF bu maddeyi şu geçici madde ile adeta “taca” çıkarttı.

GEÇİCİ MADDE 6:

Bu talimatın 53. maddesinde yer alan giriş şartlarının (e) bendindeki koşul, 2024-2025 futbol sezonunda uygulanmaz. 2025-2026 futbol sezonunda 1 sezon olarak uygulanır.

TFF Yönetim Kurulu’nun 25.09.2024 tarih ve 19 sayılı toplantısında, bu Talimat’a Geçici Madde 6’nın eklenmesine karar verilmiş ve bu değişiklik 02.10.2024 tarihinde TFF’nin resmi internet sitesinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kısaca TFF Ferhat Gündoğdu’nun hakemleri “kılıçtan geçirmesi” sonrasında FIFA yapacak hakem bulamayınca talimat oyunuyla henüz bu görevi hak etmeyen hakemlerin önünü açtı. Yani geçici maddenin süresi dolunca hakemler yine FIFA listesine yazılmak için iki sezon üst klasman hakemlik yapacaklar ama bu hakemler eksik tecrübeyle ayrıcalıklı şekilde FIFA hakemi olabilecekler.

Ancak FIFA’nın koyduğu bu kuralı şu an için tanımayan TFF, bu durumu FIFA’ya nasıl kabul ettireceği ise merak konusu.

Senin için hazırladığımız haberler