FIFA yanlış adres

10.03.2021 - 18:26 | Son Güncellenme: 11.03.2021 - 11:50

Ajansspor.com yazarlarından Hüseyin Özkök, Trabzonspor Kulübü'nün Türk futbolunda "bağımsız ve tarafsız" bir spor yargısının oluşturulması gerekçesiyle FIFA'ya yaptığı başvuru ile ilgili "FIFA yanlış adres" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Özkök, FIFA'nın ülkelerin futbol düzenine siyaset doğrudan müdahale etmedikçe karışamayacağını örnek vererek anlattı. Detaylar haberimizden okuyabilirsiniz.

FIFA yanlış adres

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Trabzonspor 9 Mart günü internet sitesinden yapılan açıklamayla “adil oyun koşullarının en kısa sürede sağlanabilmesi için TFF kurullarının bağımsızlığını sağlayacak FIFA kriterlerine uygun adımların atılması” amacıyla FIFA'ya başvuru yapıldığını uzunca sayılabilecek bir metinle açıkladı.

Bir kere peşinen yazayım. FIFA ülkelerin futbol düzenine siyaset doğrudan müdahale etmedikçe karışmaz. Örneklerini aşağıda vereceğim. Türkiye'de görüntüde de olsa Futbol Federasyonu özerk bir yapıda ve başkanları legal şekilde TFF Genel Kurulu üyelerinin oylarıyla seçiliyor.

Evet başkan adayının belirlenmesi çok tartışmalı ama sonuçta bu belirleme kimsenin görmediği şekilde “işaretle” yapıldığı için yapacak bir şey yok. Sonuçta kulüplerin oluşturduğu delegeler de “tıpış tıpış” gidip oylarını veriyorlar.

Diğer yandan TFF'ye bağlı kurulların bağımsız olmadığı gerçeği ile uzun yılladır karşı karşıyayız. Trabzonspor ve diğer kulüpler bu gerçeği şu anda keşfetmediler diye düşünüyorum. Çünkü dediğim gibi hepsi her seçimde gidip bu gerçekler ortadayken oy veriyorlar ve düzene razı bir şekilde hayatlarına devam ediyorlar.

"Trabzonspor'un aklına neden şu anda böyle bir şey geldi bilemiyorum"

AİHM'in aldığı tazminat kararları ve federasyona kurulları bağımsız hale getirmesi uyarısı zaten aşikar olan çıplak gerçeği sadece yüzümüze vurdu. Ama aradan geçen 1 yıla rağmen bir girişim yapıldı mı? Hayır. Çünkü yaptırımı yok. Kararla birlikte sadece bundan sonra gelecek olan dosyalarla ilgili olarak tazminat kararlarının çıkacağı artık kesinleşti.

Burada şu soruyu sormadan edemeyeceğim. AİHM tazminat kararı aldığında ve kurulların bağımsız olması gerektiğini belirttiğinde neden Kulüpler Birliği hemen bağımsız kurulların oluşturulacağı bir futbol düzeni için FIFA nezninde bir girişimde bulunmadı? Nedeni çok basit. Çünkü onlar da biliyor ki başvuru yapılacak merci siyaset kurumu. Trabzonspor'un aklına neden şu anda böyle bir şey geldi bilemiyorum.

Kulüpler vergi borçları, borçların yapılandırılması gibi konularda devlete başvurmayı siyasetin kapısını aşındırmayı çok iyi biliyorlar. Peki neden bağımsız kurullara sahip bir TFF için kimse kılını kıpırdatmıyor ve girişimde bulunmuyor?

FIFA ne yapacak ki?

İşin çözümü Ankara'dayken İsviçre'deki FIFA'ya Türkiye'deki düzeni şikayet etmek bana göre tribüne oynamaktan başka bir şey değil. FIFA ne yapacak ki? Kurulları TFF Genel Kurulu'nda üye oylarıyla seçmezseniz sizi FIFA turnuvalarına almıyorum mu diyecek? Öyle olsa bunu zaten çoktan yapardı.

FIFA'nın bir ülkeye müdahale etmesi için yukarıda belirttiğim gibi siyasetin futbola doğrudan müdahalesi gerekir. Bunun da geçmişte Türkiye'nin de içinde olduğu çok sayıda örneği mevcut.

Türkiye örneği:

2008 yılında yapılan TFF seçimlerinde seçimi kazanan Haluk Ulusoy'u indirmek amacıyla mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alıp kayyum atanmasına karar verilmişti. Siyasilerin TFF Başkanı Haluk Ulusoy'u devirme girişimi olarak nitelendirilen bu karar, FIFA'dan çok büyük tepki görmüş, dönemin FIFA Başkanı Blatter, Türkiye'yi yaptırımlarla tehdit etmişti. Türkiye Euro 2008'den ihraçtan son anda kurtuldu.

Yunanistan örneği:

FIFA, 2006 yılında o dönemdeki Yunanistan Hükümeti'nin federasyon seçimlerine doğrudan müdahale ettiği gerekçesiyle Yunanistan Federasyonu'nun üyeliğini askıya almış ve tüm takımlarını uluslararası müsabakalardan menetmişti. Çünkü hükümet, federasyonun özerk yapısını ortadan kaldıracak bir karar almış ve riskler anlatılmasına rağmen kararda ısrar etmişti. Bunun üzerine FIFA da duruma el koyarak üyeliği askıya aldı.

İspanya örneği

Rusya'da düzenlenen 2018 Dünya Kupası öncesinde 2017 Aralık ayında İspanya'da da önemli bir federasyon krizi yaşandı. İspanya Hükümeti o dönemdeki federasyon başkanından yolsuzluğa karıştığı gerekçesiyle federasyon başkanlığı görevini bırakmasını ve yeni seçim yapılmasını istemişti. Ancak FIFA, hükümetlerin federasyonlara yönetim konusunda karışamayacağını ve bu durum sürerse İspanya'nın Dünya Kupası'ndan ihraç edilebileceğini içeren tehdit dolu bir mektup gönderince İspanya Hükümeti bu ısrarından vazgeçmişti.

FIFA geçmişte ayrıca, İran, Polonya, Azerbaycan, Kenya ve Portekiz gibi ülkeleri de siyasetin doğrudan müdahalesi nedeniyle suçlu bulmuş ve yaptırımlar uygulamıştı.

Oylarını veriyorlar ve düzenin sürmesinde katkıda bulunuyorlar

Bu bilgiler ışığında eğer FIFA şu anda Türkiye'ye TFF Kurulları bağımsız olsun yoksa yaptırım uygulayacağım der mi? Bence demez.

Peki başta Trabzonspor olmak üzere Kulüpler Birliği FIFA'ya “Türkiye'de siyaset TFF'ye müdahale ediyor, kurullar bu yüzden bağımsız değil” diyebilirler mi? Bence onu da diyemezler. Çünkü yukarıda belirttiğim gibi bu “özerk federasyona” yıllardır gidip oylarını veriyorlar ve düzenin sürmesinde katkıda bulunuyorlar.

Bu süreç bugünden yarına sonlanacak bir süreç değil. Trabzonspor'un başvurusu sonrası FIFA'nın bu konuda nasıl bir adım atacağını bekleyip göreceğiz.

Senin için hazırladığımız haberler