Basketbolda Yeni Kupa ve NBA Modeli Kapıda

20.05.2023 - 12:44 | Son Güncellenme: 20.05.2023 - 12:55

Euroleague ile FIBA yönetimleri arasındaki kavga Avrupa basketbolunda büyük bir kaos yarattı. Taraflar bir araya gelip yeni model üzerinde görüşecek. İşte detaylar.

Basketbolda Yeni Kupa ve NBA Modeli Kapıda

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

NBA’den sonra dünyada en çok ilgi gören basketbol organizasyonu olan Euroleague’de şampiyon pazar günü Real Madrid ile Olympiakos arasında oynanacak maçla belli olacak. Diğer yandan da yıllardan beri anlaşmazlıkların hüküm sürdüğü Avrupa basketbolunda yeni gelişmeler yaşanacağının işaretleri geliyor. 

Bir sezonda 80 maça çıkanlar oluyor

Euroleague her ne kadar çok ilgi çekse de oyuncuların maç yoğunluğu ve FIBA Avrupa ile Euroleague yönetimi arasında yaşanan sorunlar, kargaşaya neden oluyor. Ayrıca Euroleague tarafından organize edilen Eurocup ve FIBA Avrupa’nın organizasyonu Şampiyonlar Ligi’nin de aynı yoğunlukta maçlara sahne olduğunu unutmamak gerekiyor. Birçok oyuncu sezonda toplamda 80 maç oynamak zorunda kalıyorlar. 

Avrupa ve milli maçlar çakışıyor

FIBA’nın özellikle milli maç pencerelerini Avrupa maç haftalarına koyması birçok takımın oyuncusunu milli takımlara gönderememesine de neden oluyor. Elbet bu da ciddi eleştirilere neden oluyor. Bu durum için birbirlerini suçlayan iki kurum, bu çekişmeyi yıllardır sürdürmelerine karşın, anlaşmazlıkları gidermek için şimdiye kadar adım atmıyorlardı. 

İlgini Çekebilir
Trabzonspor'dan Fenerbahçeli Samet'e ağır tepki: İğrençliktir
Habere Git

Euroleague ve FIFA görüşecek

Son gelen haberler Euroleague yönetimiyle FIBA Avrupa’nın tartışmalı Avrupa basketbol organizasyonlarına kabul edilebilir bir düzen getirmek amacıyla yeniden görüşmelere başladıkları yönünde. Bayern Münin Basketbol Takımı Direktörü Marko Pesic’in Sportschau sitesine verdiği röportaja göre iki kurumun yeniden masaya oturmaları önemli bir gelişme. Pesic, her iki kurumun da basketbolda genel sistemin iyileştirilmesinin gerektiğini anladıklarını ve işleyecek yeni bir sistemin kurulacağı konusunda iyimser olduğunu belirtiyor.

Büyük plan! İki kupa birleştirilecek

Bununla birlikte düşünülen değişikliklerin başında Eurocup ile Şampiyonlar Ligi’nin birleştirilmesi ve sezon ortasındaki milli maç penceresinin tarihlerinin değiştirilmesi geliyor. Böylece daha iddialı ve güçlü yeni bir kupanın ortaya çıkmasına da vesile olunacak. FIBA Şampiyonlar Ligi takım profilinin düşüklüğü nedeniyle yeterli ilgiyi görmüyor. 

Eurolegue iki ayrı gruba bölünebilir

Diğer yandan Euroleague yönetiminin yakın gelecekte genişleme planı yaptığı haberleri de geliyor. Yeni takımların dahil olmasıyla takım sayısının 24’e çıkartılması ve NBA’de olduğu gibi sezonun iki grup halinde 12’şerlik oynatılması düşünülüyor. Bunun da maç sayısını azaltabileceği söyleniyor. Euroleague için masadaki bir diğer plansa yine NBA’de olduğu gibi, bir play-inn turnuvası yapıp, daha fazla takıma play-off turuna katılma şansı vermek. 

İlgini Çekebilir
İngilizler, milli yıldızın peşinde! 40 milyon Euro...
Habere Git

Eurolegue de ABD'ye açılmaya hazırlanıyor

Avrupa’da günden güne ilginin artığı Euroleague’i başta ABD olmak üzere, diğer kıtalara yaymak için de çalışmalar sürüyor. Yönetim, bazı maçları ABD’de ünlü salonlarda oynatmayı fikrine sıcak bakıyor. ABD piyasasına adımın ilk hamlesi olarak Euroleague, ABD’nin ünlü spor kanalı ESPN ile anlaştı. Kanal bundan sonra tüm maçları ABD’de kendi platformunda canlı yayınlayacak.

Senin için hazırladığımız haberler