Giresunspor'un Fenerbahçe'ye Attığı Gole Ofsayt Kontrolü Gerekiyordu

08.05.2023 - 08:05 | Son Güncellenme: 08.05.2023 - 13:21

Süper Lig'in 33. haftasında şampiyonluk yarışında yer alan Fenerbahçe ile 1-1 berabere kalan, Giresunspor'un golü öncesi ofsayt kontrolü gerekiyordu..

Giresunspor'un Fenerbahçe'ye Attığı Gole Ofsayt Kontrolü Gerekiyordu

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Kümede kalma mücadelesi veren Bitexen Giresunspor, Spor Toto Süper Lig'in 33. haftasında şampiyonluk yarışında yer alan Fenerbahçe ile 1-1 berabere kaldı.

Sarı lacivertli ekibin golünü 20. dakikada Batshuayi penaltıdan kaydetti. Giresunspor'un eşitlik golünü ise 68. dakikada Bajic attı ve mücadele 1-1 sona erdi. Ancak yeşil-beyazlı takımın beraberlik golünden önce ofsayt kontrolünün yapılması gerekiyordu. Çünkü pozisyon potansiyel bir ofsayt durumu içeriyor.

VAR'daki Serkan Tokat'ın ofsayt çizgisi çekmeliydi

Süper Lig’de dün akşamki Giresunspor-Fenerbahçe maçında ev sahibi takımın Rijad Bajic’in ayağından bulduğu gol, sezon başında IFAB tarafından değiştirilen bir ofsayt kuralı nedeniyle incelenmesi gerekiyordu. VAR görevi yapan hakem Serkan Tokat'ın ofsayt çizgisi çekmesi gerekmesine rağmen, bunu yapmadı. Bu nedenle de gol öncesi ofsayt olup olmadığı konusunda kesin bilgiye sahip olunamadı. Ofsayt kamerasından yayınlanan görüntü 7 numaralı oyuncu Borja Sainz’ın ofsayt olma ihtimalini oluşturuyor.

Bajic'den beraberlik golü geldi ama...

Maçın 69’uncu dakikasında Giresunspor savunmasından vurulan uzun bir topu Fenerbahçeli Szalai uzaklaştırmak istedi. Ancak Macar oyuncu bu hamleyi topa hakim olamadığı için kaliteli bir vuruş gerçekleştiremedi. Macar oyuncunun dokunduğu top, hız kaybedince orta sahadan koşarak gelen ve bu sayede topa yetişen Sainz, Serginho’ya pas verdi. Brezilyalı oyuncu da Bajic’e golü attırdı. 

İlgini Çekebilir
Toroğlu: "Lale Orta, Bahattin Şimşek'i aradı mı?"
Habere Git

Kural değişti, tam kontrol şartı geldi

IFA bu sezon başı kural değişikliğine gitti. Geçen sezonun sonuna kadar savunmanın arkasına atılan toplarda bir oyuncu bilinçli şekilde müdahale etmeye çalışıp, dokunduğunda top ofsaytta olan hücum oyuncusunun önüne düştüğünde ofsayt kuralı kalkıyordu. Ancak bu sezon başında yeni getirilen kurala göre artık savunma oyuncusunun bilinçli müdahalesinde sadece topa dokunması yetmiyor. Topu tam olarak kontrolü altına almış olması, bilinçli şekilde vurması, bedensel dengesinin sağlanmış olması ve topu tam olarak görmüş olması şartı da arınyor. Bu koşullar sağlandıktan sonra oyuncu topu rakibine kaptırıyorsa, bu durumda ofsayt ortadan kalkıyor. 

Tokat, Şimşek'i VAR'a çağırmalıydı

Giresunspor golü öncesi Fenerbahçeli Attila Szalai, arkasından ve çok yüksekten gelen topa bilinçli ama savuşturma amaçlı dengesizce müdahale ediyor. Topu kontrolü altına alamıyor. Topa dokunduğu anda da vücut dengesi dağılıyor. İşte bu nedenle VAR’da görev yapan hakemin öncelikle ofsayt kontrolü yapması gerekiyordu.

VAR'daki Serkan Tokat'ın, şeklen ofsayta gibi görünen Borja Sainz için ofsayt çizgisi çekip bunu yayıncı kuruluş ekranına da yansıtması lazımdı. Tokat'ın, eğer ofsayt varsa da, saha hakemi Barış Şimşek'i monitöre çağırıp pozisyon için karar vermesini sağlamalıydı. Çünkü yorum gerektiren bu pozisyonda kararı saha hekemi verir. Ancak Serkan Tokat, ya yeni yeni kuralı tam olarak bilmediğinden veya ofsayt çizgisi çekmeye kendince ihtiyaç duymadığından sezona damga vuracak bir olası hataya imza attı. 

Fenerbahçe'nin 'hata' korkusu gerçekleşti

Maçtan saatler önce Fenerbahçe Kulübü, bir açıklama yaparak, hata sayılmayacak hataların yapılmamasını istedi. Açıkalamada "Takımımızın bu akşam Bitexen Giresunspor ile oynayacağı karşılaşmada VAR’a atanan Serkan Tokat isminden hareketle maçın hakemi Bahattin Şimşek ve AVAR hakemi Cihan Aydın nezdinde görev alacak tüm isimlere şunu belirtmek istiyoruz;

Hata (!) tanımı ile geçiştirilemeyecek hakem yaklaşımlarına sabrımız kalmadı, sahada kayıtsız şartsız adalet görmek istiyoruz. Tüm muhataplarının dikkatine sunuyoruz" denildi. Ancak, buna rağmen maçta büyük bir tartışmaya neden olan bir hata yapıldı.

İlgini Çekebilir
F.Bahçe'den TFF ve MHK'ye çağrı: "Hataya tahammülümüz yok!"
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler