Fenerbahçe'ye Türkiye Kupası'ndan men cezası verilebilir mi?

09.04.2024 - 12:02 | Son Güncellenme: 09.04.2024 - 12:15

Ajansspor yazarı Hüseyin Özkök, Süper Kupa maçında sahadan çekilen Fenerbahçe'ye Türkiye Kupası'nda ceza verilip verilemeyeceği ihtimalini değerlendirdi. Detaylar haberimizde...

Fenerbahçe'ye Türkiye Kupası'ndan men cezası verilebilir mi?

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Süper Kupa maçında sahadan çekilen Fenerbahçe'ye hükmen yenilgi dışında sportif bir ceza gelecek mi? Bununla ilgili olarak statü ve talimatlara baktığımızda bunun mümkün olmayacağı ve bu konuda bir açık olduğu görülüyor. 

Futbol Müsabaka Talimatı lig usulü ile oynanan maçlarda sahadan çekilmeye bir yaptırım getiriyor. 

MADDE 24 - PUAN SİLİNMESİ, LİGDEN ÇIKARILMA ve ALT KÜMEYE İNDİRME
(1) Aşağıdaki hallerde puan tenzili yapılır, takım lig dışı bırakılır ve bir alt kümeye indirilir:  
a) Bir sezon boyunca müsabaka kıyafeti ile belirlenen ve ilan olunan saatte sahaya  gelmeyen, müsabaka sahasına gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan veya başlamış  bir müsabakayı terk eden takım hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilmekle  beraber ayrıca mevcut puanlarından galibiyet halinde verilen puan kadar puan silinir. 

İstanbulspor'a uygulandı ama...

Bu sezon lig maçında sahadan çekilen İstanbulspor'a bu madde uygulandı. 

Ancak ne Süper Kupa Statüsü ne Türkiye Kupası Statüsü ne de Futbol Müsabaka Talimatı'nda bu iki organizasyonda sahadan çekilmeyle ilgili hiçbir şey yok. Sadece maça çıkmamayla ilgili cezalar söz konusu.

İşte Süper Kupa ve Türkiye Kupası Statüsü'nde yer alan ilgili maddeler:

Süper Kupa Statüsü MADDE 6 - KULÜPLERİN GÖREV ve SORUMLULUKLARI  
(1) Kupa müsabakasında yer almaya hak kazanmasına rağmen müsabakaya katılmayan kulüp, takip eden sezon Türkiye Kupası’na katılmaktan men edilir ve takip eden sezonda Süper Kupa’da yer alamaz.

Türkiye Kupası Statüsü MADDE 10 – SAİR HÜKÜMLER 
(1) Türkiye Kupası müsabakalarında yer almaya hak kazanmasına rağmen müsabakada yer almayan kulüp hakkında, hükmen mağlubiyet kararı verilmekle birlikte o sezonki Türkiye Kupası müsabakalarından ihraç edilir ve takip eden sezonda Türkiye Kupası’nda yer alamaz. Ayrıca, Türkiye Kupası’nın ticari haklarından elde edilen gelirlerin dağıtımına ilişkin olarak hiçbir talepte bulunamaz. 

Verilecek Türkiye Kupası men cezası Tahkim'den döner

Geçmişte 1998 yılında Trabzonspor-Fenerbahçe Türkiye Kupası maçında Otto Baric'in sırtına gelen taş sonrasında Fenerbahçe sahadan çekilmiş Fenerbahçe'ye o dönem hükmen yenilgi ve bir sonraki sezon kupadan men cezası verilmişti. O yıl statü ve talimatlar nasıldı bilmiyoruz ne yazık ki. 

Bütün bunların ışığında PFDK Fenerbahçe'ye önümüzdeki sezon Türkiye Kupası'na katılmama cezası verirse bu karar Tahkim Kurulu'ndan döner. Çünkü Fenerbahçe haklı olarak itirazında "bana hangi maddeye göre bu cezayı verdin" der. Konuştuğum spor hukukçuları da aynı fikirde. Fenerbahçe Yönetimi de kendi hukukçularından muhtemelen bu doğrultuda görüş almıştır. 

Son bir not: TFF gelecek sezon Türkiye Kupası'nda grup maçları sistemini getirmeyi planlıyor. Bu durumda eğer bir grup maçında bir takım sahadan çekilirse o zaman grup maçları puan usulüne göre oynanacağı için hükmen yenilgi ve puan silme cezası verilebilir. Ama statü ve talimatlarda bahsettiğim açık giderilmezse elemeli maçlara geçildiğinde hükmen yenilgi dışında yine ceza verilemez.

Senin için hazırladığımız haberler