Fenerbahçe Panathinaikos'a ne yapmalı?

13.04.2017 - 18:17 | Son Güncellenme: 13.04.2017 - 18:17

Euroleague'de Final Four'a en yakın adayımız olarak hep Fenerbahçe'yi gördük, nitekim sezon başladığında, acaba 1. mi bitirecek, yoksa 2. mi olacak tartışmaları yapmaya başlamıştık. Sonrasında ki senaryo malesef istediğimiz gibi olmadı, önce 3. sıraya gerileme oldu, daha sonra Maccabi ve Unics Kazan karşısında alınan ''manasız'' mağlubiyetler sezonun 5. sırada tamamlanmasına neden oldu.

Sorun nerede?

Fenerbahçe, aslında 6 oyunculuk bir rotasyonda, bir NBA takımı kalibresinde basketbol oynayabiliyor. Dixon, Sloukas, Bogdanovic, Datome, Vesely ve Udoh'tan alınan katkı bence en üst seviyede ama sorun şu ki Dixon&Sloukas ikilisini ayrı tutarsak, 2-3-4-5 numara pozisyonlarının hiç birinde iyi bir rotasyon yok. Nunnaly, Antic, Kalinic, Bennet hedefi F4 olan hiç bir takımda kolay kolay süre alamazlar, bu isimler oyuna girdiğinde Fenerbahçe'nin oyun kalitesi NBA seviyesinden BSL seviyesine düşüyor. Tabi bu da bir çok maçın kaybedilmesine neden oldu. Rotasyon sıkıntısından bahsettik ama 4-5 numara pozisyonunda sorun daha büyük, Bennet, Antic ve Ahmet Düverioğlu oyuna girdikleri an da Fenerbahçe handikaplı bir takım oluyor. Bu 3 isim ne hücumda ne de savunmada Udoh ve Vesely'nin verdiği katkının çeyreğini veremiyorlar. Ayrıca koç Obradovic'in bazı maçlarda yaptığı rotasyon hataları, Kalinic ve Nunnaly'de ki gereksiz ısrarı, Melih Mahmutoğlu'nu unutması gibi faktörlerde yine negatif bir durum olarak yorumlanmalı.

Peki Panathinaikos'ta durum nedir?

Pao'yu analiz etmeye klişe bir cümle ile başlayacağım; 'kadro kaliteleri Fenerbahçe seviyesinde değil' amma ve lakin sezon başından sonuna oynadıkları basketbol büyük bir değişim ve olumlu bir evrim geçirdi. Yani sezonun sonuna doğru iyi bir takım kimyası yakaladılar. Nick Calathes, Chris Singleton ve Mike James, takımın istatistik liderleri olarak ön plana çıkıyorlar ama bence bizim dengemizi bozabilecek isimler daha farklı olacaktır. Bourosis ve Nikos Pappas X faktör olarak devreye girebilirler. Taraftarlarından alacakları desteği de unutmamak lazım, mümkün olduğunca sahaya baskı yapacaklar. Yoncaların zaaflarına geçecek olursak, hızlı tempoyu sevmiyorlar ama tempoyu düşürdüklerinde yani kontrol basketbolunda başarılılar, çok atletik bir takım olduklarını söyleyemeyiz. Özellikle hızlı hücumlarda geriye koşma gibi bir sorunları var, atletizm sorunları ribaundlara yansımış durumda, maç başına ortalama 30 ribaund çekebildiklerini görüyoruz, Ülker Arena'da 84-63 mağlup oldukları maçta ribaundlarda Fenerbahçe'ye ezildiklerini de hatırlayalım. 

Fenerbahçe Panathinaikos'a ne yapmalı?

Gelelim yazının finaline, Fenerbahçe bu seride mecbur kalmadıkça kesinlikle geniş bir rotasyona gitmemeli, özellikle Udoh ve Vesely'i tutabildiğimiz kadar sahada tutmalıyız, onların fiziksel üstünlüklerini sonuna kadar işlemeli.

Macera maçı rakibe verir, yani mecbur olmadıkça Bennet Kalinic Nunnaly gibi isimleri Obradovic sahaya atmamalı. 

Oyunu kısa oyuncuların üzerine değil de uzunların üzerine yıkmalıyız, şut atılacaksa da önce top bir içeriye geçmeli, savunma dengelerini bozduktan sonra şut atılmalı.

İkinci nokta ise tempolu oynamak olacak, eğer Sarı-Lacivertli oyuncular tempoyu yükseltebilirse, açık alan basketboluna rakibi çekebilirler bu da Fener'in sevdiği basketbolun devreye girmesini sağlayacaktır. Bu bölümde Pao'nun statik oyuncularına sıkıntı yaşatabilir. Ribaund zaaflarıyla beraber 2. 3. hücum şanslarını daha rahat elde edilir.

Oyuncular taraftarı devreye sokacak gerilimlerden sakınmalı, eğer maç içinde gerilimler yaşanırsa bu PAO için avantaj teşkil edebilir.

Bir basketbolsever olarak temsilcimiz Fenerbahçe'ye bütün kalbimle Final Four yolunda başarılar dilerim.

AJANSSPOR KÖŞE YAZISI / EYÜP YILDIZ

Senin için hazırladığımız haberler