Fenerbahçe futbolcu bonservislerini KAP'a neden açıklamıyor?

15.10.2020 - 15:33 | Son Güncellenme: 15.10.2020 - 15:38

Fenerbahçe transferlerin maliyetlerini neden tek tek Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıklamıyor? Hangi limitin üzerindeki gelirleri ve giderleri açıklamak zorunda? İşte detaylar...

Fenerbahçe futbolcu bonservislerini KAP'a neden açıklamıyor?

Barış ŞEHİRLİOĞLU-AJANSSPOR

Fenerbahçe bu sezon kadrosuna 18 yeni oyuncu katarken 10’u kiralık olmak üzere 21 futbolcu ile yollarını ayırdı. Sarı lacivertliler baştan aşağıya yenilenirken tek tek oyuncu maliyetlerinin KAP'a bildirilmemesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Öyle ki Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz ezeli rakibi Fenerbahçe’ye birçok kez KAP göndermesinde bulundu.

Şeffaflık üzerinde rakiplerine mesaj veren Cengiz, “Sadece biz ve Trabzonspor transferlere dair her şeyi şeffaf şekilde açıklıyoruz. Başka kimse rakipler açıklamıyor. 3 yıllık sözleşme yaptık diyorlar. Şeffaf ve vizyoner olduklarını söyleyen kulüpler bunu açıklamıyor. Rakiplerimiz inşallah transfer ettikleri tüm oyuncuların detaylarını KAP’a açıklarlar” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye’de faaliyet gösteren spor kulüplerinin birçoğu aynı zamanda halka açık bir şirket. Yani borsada işlem görüyorlar ve yatırımcıları var. Peki Fenerbahçe neye göre belli bedelin üstündekileri KAP'a bildiriyor?

Ajansspor olarak elde ettiğimiz bilgilere göre Fenerbahçe’nin bünyesindeki şirket Sermaye Piyasa Kurulu (SPK) kurallarına uygun olarak yönetim kurulu kararı alarak uygulamaya koydu.

İşte Fenerbahçe A.Ş.’nin aldığı ilgili karar;

SPK’nın Özel Durumlar Açıklama Rehberi’nde bulunan 5.6 maddesine göre eşik kriterleri belirlenmiştir. Bu maddenin asıl sebebi, halka açık olan şirketlerin kamuya yaptığı açıklamalarda spekülasyon yaratmaması için eşik belirlenmesidir. İlgili madde uyarınca, 19.06.2014 tarihinde alınan Fenerbahçe Futbol A.Ş. Yönetim Kurulu kararında; içsel bilgilerin kamuya açıklanmasına ilişkin olarak, sermaye piyasası aracının değerine, fiyatına ve yatırımcıların yatırım kararlarına olası etkileri göz önüne alınarak aşağıdaki konularda yapılacak açıklamalarda bir önemlilik eşiği tespit edilmesine karar verilmiştir.

Bu bağlamda;
 

Kamuya açıklanan son yıllık bilançodaki maddi olmayan duran varlıkların toplam net değerinin %25’ini veya aktif toplamının %5’ini aşan tutarda bonservis ödemelerinde, Dolayısıyla;
 

Futbol A.Ş.'nin 10/08/2020'de yayınlanan mali tablolarına göre KAP açıklamasında bulunacağımız eşikler aşağıdaki gibidir. Bu rakamların altında açıklama yapma zorunluluğumuz bulunmamaktadır.

  • 3,5 milyon Euro'yu aşan gelir yaratan (reklam, isim hakkı, sponsorluk) sözleşmeleri
  • Yıllık ücret tutarı 3,8 milyon Euro'yu aşan futbolcular
  • Toplam tutarı 4,4 milyon Euro'yu aşan transfer bonservis bedelini açıklamakla yükümlüyüz.

Fenerbahçe bu sezon oyuncu ücret giderlerini 64 milyon Euro’dan 35.9 milyon Euro’ya indirirken 23.1 milyon Euro’luk oyuncu satışı yapıldı. 

14.3 milyon Euro’luk bonservis bedeli ödendi. Teknik kadro ve bütün personel giderleri de 56 milyon Euro’ya geriledi.

Senin için hazırladığımız haberler