Fatih Tekke'nin oyundan atılması kararı doğru mu?

16.04.2024 - 09:38 | Son Güncellenme: 16.04.2024 - 09:44

Alanyaspor'un Galatasaray'a 4-0 yenildiği karşılaşmada ev sahibi takımın teknik direktörü Fatih Tekke 19. dakikada kırmızı kartla oyun dışında kalmıştı. Tekke'nin oyundan atılma kararı doğru mu? İşte yanıtı...

Fatih Tekke'nin oyundan atılması kararı doğru mu?

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Süper Lig'de dün akşam oynanan ve Galatasaray'ın 4-0 galibiyeti ile sonuçlanan Alanyaspor-Galatasaray maçında ev sahibi takımın teknik direktörü Fatih Tekke, Icardi'nin ofsaytta olduğunu düşündüğü bir pozisyon sonrası bayrak kaldırmayan yardımcı hakeme itirazı sonrasında hakem Cihan Aydın tarafından oyundan atıldı. Kırmızı kartın ardından Tekke acaba yardımcı hakeme küfür mü etti yorumları ön plana çıktı. 

Oyundan atılması için küfür şart değil

Oysa bu yorumlar da futbolumuzda doğru bilinen yanlışlardan biri nedeniyle yapıldı. Çünkü bir teknik direktörün oyundan atılması için çeşitli nedenler var ve bunlardan biri de alanını terk ederek hakeme itiraz etmek. 

IFAB kurallarda güncelleme yaptı

Futbol oyun kurallarını düzenlemeye tek yetkili kurum olan IFAB, hakemlere oyuncular ve teknik ekip görevlileri tarafından yapılan sözlü tacizleri azaltmak amacıyla kurallarda çeşitli güncellemeler yapıyor. Son dönemde yapılan değişikliklerden biri de dün akşamki uygulama oldu. 

Kural 12

Futbol oyun kuralları kitabının Kural 12  |  Faul ve Fena Hareketler maddesi kuralı şu şekilde tanımlıyor:

İhraç gerektiren ihlaller aşağıdakileri içerir;
teknik alanı aşağıdaki nedenlerle bilerek terk etme:
-bir maç görevlisinin kararlarına itiraz etmek veya karşı çıkmak için...

Tabii ki bu cümleler sadece dün akşam Fatih Tekke'nin yaptığı itirazı içeren bölüm. Madde daha başka hareket ve itirazlarda da kırmızı kart gösterilmesi gerektiğini söylüyor. 

Kısaca Fatih Tekke dün akşam ofsayt olmayan bir pozsiyona yaptığı gereksiz itiraz sonrasında haklı bir kırmızı kartı boşu boşuna görmüş oldu. VAR kullanılan bir karşılaşmada da zaten o atak taçla değil golle sonuçlanmış olsa VAR yarı otomatik ofsayt teknolojisi ile pozisyonun ofsayt olup olmadığını tespit edebilirdi.

Senin için hazırladığımız haberler