F1'de hayat kurtaran sistem "Halo"

30.11.2020 - 12:33 | Son Güncellenme: 30.11.2020 - 12:46

Formula 1'in 15. ayağı olan Bahreyn Grand Prix' sinde yangınlar yarışa damgasını vurdu. Mercedes'in Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton'ın kazandığı olaylı yarışta, Hass pilotu Romain Grosjean'ın kaza sonrası alevlerin içerisinden çıkması geceye damgasını vurdu. Peki Grosjean, yangından nasıl sağ kurtuldu, F1'de hayat kurtaran Halo sistemi nedir? İşte tüm detaylar...

F1'de hayat kurtaran sistem "Halo"

Orhan GÜLEK - AJANSSPOR

Formula 1'de sezonun bitimine son üç yarış kala, kazalar ve çıkan yangınlar yarışa damgasını vurdu. Mercedes pilotu Lewis Hamilton'ın kazandığı yarış sonrası, zaferden daha çok çıkan olaylar konuşuldu.

F1 aracı alev topuna döndü

Bahreyn Grand Prix'sin start almasından sonra AlphaTaauri pilotu Kvyat ile temas eden Haas pilotu Romain Grosjean, sağ tarafında bulunan bariyerlere çarptı. Kazanın hemen ardından da Grosjean'ın aracı ateş topuna döndü. Alevler içerisinde kalan Hass pilotu Grosjean'ı, medikal araç görevlileri 30 saniye sonrası yangının içerisinden çıkartmayı başardı.

Kaza sonrası Grosjean alevlerin içerisinden çıkarken, herkes de büyük bir korku hakimdi. Yangın anına müdahale için piste giren tıbbi araç sürücüsü Alan van der Merwe, yarış sonrası yaptığı açıklamada "Bizim için de büyük bir sürprizdi, 12 yıldır bu kadar büyük bir yangını hiç görmedik. Grosjean'ı böyle bir kazadan sonra arabadan kendi başına çıkması ve iyi olduğunu görmemiz çok rahatlatıcıydı " ifadelerini kullandı.

"Halo sistemi sayesinde kurtuldu"

Formula 1'in motor sporları genel müdürü Ross Brawn, 2018'de tanıtılan üç noktalı titanyum bir yapı olan halonun muhtemelen Fransız'ın hayatını kurtardığını söyledi.

Brawn, Sky Sports'a yaptığı açıklamada "Bariyerlerin yarılması ve yangın çıkışı gerçekten endişe vericiydi. Bence olumlu yönler arabanın güvenliği. Romain bu güvenlik sayesinde bu kazayı atlatabildi" değerlendirmesinde bulundu.

Halo sistemi nedir?

Formula 1 araçlarında 'Halo' isminde güvenlik duvarı olarak adlandırılan bir dış etken yapı var. Yunanca daire ya da halka anlamına gelen bir kelime olan Halo, 12 tona dayanıklı bir yapıdadır. Ayrıca F1 pilotlarının giymiş olduğu kokpit zırhı ise, 7 kilo ağırlıkta ve titanyum zırhından yapılmakta.

Halo sistemi, 2018 yılında yılında Formula 1 araçlarında bulunması zorunlu hale gelmiştir.

Grosjean :"Haloyu desteklemiyordum ancak o, F1'deki en harika şeymiş"

Kazayı hafif yanıklarla atlatan Hass pilotu Grosjean, hastanede tedavi altına alındı. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Grosjean 

"Herkese merhaba. İlk olarak iyi olduğumu söylemek istedim. Tüm mesajlarınız için çok teşekkürler. Birkaç sene önce haloyu desteklemiyordum ancak bu Formula 1'e getirdiğimiz en harika şeymiş. O olmasaydı, şu anda sizinle konuşuyor olamazdım. Pistteki ve hastanedeki tüm sağlık ekibine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler