EURO 2020’de İtalya’nın gizli silahı: Bankacı...

04.07.2021 - 09:59 | Son Güncellenme: 04.07.2021 - 16:43

İtalya, EUR 2020'de ilk maçtan bu yana sergilediği futbol ve oyun anlayışı ile izleyenleri hayran bıraktı. Gök Mavililer’de duran top organizasyonlarının arkasında ise eski bir bankacı olan 66 yaşındaki Gianni Vio yatıyor. Peki kimdir bu Vio?

EURO 2020’de İtalya’nın gizli silahı: Bankacı...

Deniz ŞEN - AJANSSPOR

EURO 2020’de son olarak Belçika’yı eleyen turnuvanın ev sahiplerinden İtalya, ilk maçtan bu yana sergilediği futbol ve oyun anlayışı ile izleyenleri hayran bıraktı. İtalyanlar, savunmada emniyeti hiçbir zaman bırakmazken, duran toplardan gelen organizasyonlarda da etkili oldu. Gök Mavililer’de duran top organizasyonlarının arkasında ise eski bir bankacı olan 66 yaşındaki Gianni Vio yatıyor. Peki kimdir bu Vio?

Bankacılık ile başlayan meslek hayatında antrenörlük kurslarına da katılan 66 yaşındaki Vio, Leeds United, Brentford ve AC Milan gibi kulüplerde 20 yılı devirdi. Kurslarını tamamlamasının ardından ‘Set oyunu: 15 gollü forvet’ tezi ile 2004 yılında ‘Ekstra yüzde 30’ adlı bir kitap yazdı.İkiz kardeşlerden ilham aldı.

İkiz kardeşlerden ilham aldı

Vio, antrenörlükle ilgili bu çalışmalarını yaparken henüz bir banka memuruydu. İtalya Serie D ekibi Quinto di Treviso takımında antrenörlük adına somut adımlar atarken, bu takımda yer alan ikiz kardeşler ona ilham kaynağı oldu. Vio, ikiz kardeşleri rakip oyuncuların ve kalecilerin ayırt edemeyeceğini düşünerek, onlardan sadece kalecinin gözlerinin içine bakmalarını istedi. Ona göre bu yaklaşım hem kaleciyi sinirlendirecek, hem de endişelendirecekti. Bu Vio’nun bulduğu pratik çözümleri sahaya nasıl yansıttığına dair bir örnek oldu.

‘Oyuncuların yeteneklerine uygun çözüm’

O dönem verdiği bir röportajda Vio, ikiz kardeşler fikrinden de yola çıkarak ‘’Tek söyleyeceğim, sahip olduğunuz oyuncuları analiz etmeniz ve onların yeteneklerine uygun çözümler bulmanız gerektiğidir’’ dedi. 

Tanıdık bir isim, Vio’ya profesyonel antrenörlüğün kapılarını açtı

Yıllar 2005’i gösterdiğinde Vio’nun antrenörlük kariyeri adına yeni bir kapı açıldı. Bir dönem Türkiye’de Gaziantepspor'u da çalıştıran Walter Zenga, Kızılyıldız’ın teknik direktörü olurken, Vio’nun ‘Ekstra yüzde 30’ adlı kitabını da okumuş ve etkilenmişti. Vio bu kitapta set oyunun önemine dikkat çekmişti. Zenga, bu defa Al Ain’in başına geçtiğinde, mail yolu ile iletişime geçtiği Vio’yu kitabında anlattığı bu oyun anlayışının eğitimini takıma da vermesi için davet ederken, ilerleyen dönemdeki Catania kariyerinde ise Vio’yu ekibine dahil etti. Zenga, artık birlikte çalıştığı Vio için verdiği bir röportajda ‘’Sadece benim gibi bir deli, Serie A’da görev alıp, bankacı olan ve lig dışı antrenörlük yapan birini ekibinde isterdi. Vio Perşembe günleri gelir, pazar günleri ayrılırdı. Bu bana göre bir çılgınlıktı’’ dedi.

Catania’nın o 17 golü, gözleri Vio’ya çevirdi

Zenga’nın delilik ve çılgınlık olarak bahsettiği bu adımı, aslında onu başarıya götüren etmenlerden biri oldu. O dönem küme düşme yarışından galip ayrılan Catania, attığı 44 golün 17’sini set oyunu sayesinde buldu. Vio’nun bu başarısı, gözleri de onun üzerine çevirdi.

Emekliliğe milli takım arası

Gianni Vio, İtalya Teknik Direktörü Mancini tarafından keşfedilmeyi bekleyene dek Florence, AC Milan, DC United, Brentford ve Leeds United takımlarında görev aldı. Vio emeklilik kararı alsa bile, Mancini geçtiğimiz yıl onunla temasa geçti ve ekibine dahil etti. Vio, bu gelişmeyi ‘’Mancini benimle doğrudan temasa geçti. Bologna’da buluştuk, sohbet ettik ve el sıkıştık’’ sözleriyle anlattı.Vio’nun İtalya Milli Takımı’nda yarattığı etki ise gecikmedi. Gök Mavililer, Uluslar Ligi’nde Bosna Hersek’e karşı Insigne ile serbest vuruş kullanırken İtalyan futbolcular Bosna Hersek barajının arkasında bir baraj daha oluşturdu. Bu İtalyan medyasında da artık Vio esintilerinin milli takımda görülmesi olarak yorumlandı.

Bankacılıktan Avrupa Şampiyonluğuna doğru

Türkiye’nin de yer aldığı A grubundaki tüm maçlarını kazanan İtalya, son 16 turunda Avusturya’yı, çeyrek finalde ise Belçika’yı geçti. İtalya, yarı finalde ise İspanya ile kozlarını paylaşacak. Gök Mavililer, eğer 1968’den sonra Avrupa Kupası’nı kazanabilirse, eski bir bankacı olan ve Zenga’nın attığı e-posta ile profesyonel kariyerini başlatan antrenör Gianni Vio’nun da bu başarıda etkisinin büyük olacağı şüphesiz.

Zenga, EURO 2020 değerlendirmesinde Vio’yu unutmadı

Zenga, EURO 2020 değerlendirmesinde de daha önce ekibinde yer alan ve profesyonel antrenörlük kariyerinin kapılarını açtığı Vio’yu es geçmeyerek, onun duran toplardaki etkisinin ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Son olarak, Zenga’nın bu değerlendirmesiyle noktayı koyalım:‘’Roberto Mancini, bunun 7 maçlık bir turnuva olduğunu biliyor. Ve İtalya başarırsa, bunda duran toplardaki organizasyonlar da pay sahibi olacak.

Senin için hazırladığımız haberler