Elle oynama masada! Kritik karar...

03.03.2021 - 14:02 | Son Güncellenme: 03.03.2021 - 15:52

IFAB’ın yıllık olağan İcra Kurulu toplantısı Galler Futbol Federasyonu başkanlığında 5 Mart tarihinde gerçekleştirilecek. İşte detaylar...

Elle oynama masada! Kritik karar...

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Dünyada futbol kurallarını uygulama ve değiştirme yetkisine sahip tek kurum olan IFAB’ın yıllık olağan İcra Kurulu toplantısı Galler Futbol Federasyonu başkanlığında 5 Mart cuma günü online olarak gerçekleştirilecek. Bu yıl düzenlenecek olan toplantının en önemli konuları, elle oynama konusunda yapılması planlanan değişiklik ile oyuncularda tespit edilen beyin sarsıntıları sonrasında normal oyuncu değişikliği hakları etkilenmeden ekstra oyuncu değişikliği hakkı verilmesi olacak. Kurulun gündeminde bazı diğer kurallarda küçük değişiklikler, yeni kural açıklamaları ile VAR konusu da bulunuyor.

IFAB’ın her yıl Şubat ayı sonu veya Mart ayı başında bir kez toplanarak kalıcı kararlar alan İcra Kurulu’nda sekiz üye bulunuyor. Bu üyelerin dördü, FIFA’nın en eski federasyonları olan İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda federasyonuna bağlı doğal üyeler.

Diğer dört üye ise FIFA tarafından atanıyor. Atanan bu dört üye daima gizli oy vermek zorunda. Diğer dört üye ise nasıl oy vereceklerine kendileri karar veriyor. Bu tip karar aşamalarında sekiz üye de genellikle dört federasyonun ve FIFA’nın en yüksek düzeyde yetkili kişilerinden oluşuyor.

FIFA’nın kuruluşundan yirmi yıl önce var olan dört federasyon tarafından kurulan IFAB, FIFA üzeri bir kurum olarak kabul ediliyor. FIFA 1904 yılında kurulduğunda IFAB’ın kural koyucu statüsünü kabul etmişti.

Bir kuralın değişmesi veya yeni bir kural konması için sekiz üyenin altısının lehte karar vermesi gerekiyor. Yeni kararlar 1 Haziran’dan itibaren geçerli olacak.

Yeni el kuralı nasıl olacak?

IFAB, 2019 yılında el değerlendirmesini yeniden tanımlamış, açık veya omuz hizasından yukarı kalkan kolların doğal olmadığını veya vücudun doğal olmayan şekilde genişletilmesi olarak sayılacağını karara bağlamıştı. Bu kararın öncesinde hakemler bu durumlarda eğer kasıt tespit ederlerse düdük çalıyorlar, yoksa pozisyon çarpma olarak değerlendirip oyunu devam ettiriyorlardı. Hem geçmişte hem de şu anda kullanılan el kuralının çok tartışma yaratması ve futbol kamuoyu tarafından anlaşılmaz olarak karşılanması üzerine IFAB, bu konuda yeni bir tanımlama yapma ihtiyacı hissetti.

Yeni alınacak el kararında bundan sonra uygulamanın şu şekilde olması düşünülüyor:

Vücuttan açık kol veya el ile omuz hizasının üzerine kalkan kollar artık otomatik olarak el değerlendirmesine tabi tutulmayacak.

Hakemler artık bu durumlardaki elin veya kolun doğal bir hareketin sonucunda olup olmadığına bakacaklar. Örneğin, topa vurmak için zıplayan oyuncunun dengeyi sağlamak için kolunu açıp açmadığı değerlendirilecek.

Kolun veya elin doğal olmayan konumlarının tanımlaması yapılarak bunlar hakemlere yazılı olarak iletilecek.

.

Senin için hazırladığımız haberler