Beyin Sarsıntısı ve Kafa Yaralanmasında 6. Futbolcu Değişikliği Geldi

22.11.2022 - 20:01 | Son Güncellenme: 22.11.2022 - 20:25

2022 Dünya Kupası, ciddi sakatlanmalara dair alınan yeni kuralların uygulanmasına da sahne oldu. Takımların 6. oyuncu değişiklik hakkı bulunuyor. İşte detaylar.

Beyin Sarsıntısı ve Kafa Yaralanmasında 6. Futbolcu Değişikliği Geldi

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

IFAB ve FIFA’nın uzun süredir gündeminde olan futbol sahalarında oyuncular için en tehlikeli sakatlık olan beyin sarsıntıları ve kafa yaralanmaları konusunda yapılan çalışmalar son aşamasına geldi. Kulüpler Dünya Kupası dahil, birçok turnuvada testler yapan FIFA, ilk olarak Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası’nda takımlara bu tip sakatlıklarda ekstra oyuncu değişikliği hakkı tanıdı.

Beyin sarsıntısında yapılacak işlemler

UEFA da kafa sakatlıkları ve beyin sarsıntıları ile ilgili 2021 yılı Ocak ayında bir genelge yayınlayarak Avrupa’daki tüm federasyonlara ve kulüplere göndermişti. UEFA beyin sarsıntısında uygulanmasını istediği prosedür şu şekilde.

  • Maç sırasında bir beyin sarsıntısı şüphesi ortaya çıktığında maçın hakemi oyuncuya takım doktoru tarafından müdahale edilmesi için derhal oyunu durdurur. Bu durumda diğer oyuncular sakin olmalı ve incelemeye müdahale etmemelidirler. 
  • Temelde inceleme 3 dakikadan uzun sürmemelidir. Ancak durum ciddi görünüyor ve sahada müdahale gerekiyor veya oyuncunun derhal hastaneye götürülmesini gerektiriyorsa oyuncu hareketsiz şekilde sahada bekletilmelidir. 

Kimse doktorunun kararına müdahale edemez

  • Eğer 3 dakika içinde bir tanı koymak mümkün olmuyorsa veya bir beyin sarsıntısı teşhisi konmuşsa oyuncunun oynamasına izin verilmemelidir. 
  • Kafasına darbe almış ve beyin sarsıntısı şüphesi ile müdahale edilmiş bir oyuncu ancak takım doktorunun onun oyuna devam edebileceğini açık bir şekilde hakeme bildirmesi ile mümkündür. 
  • Bununla birlikte bu konuda tek yetkili takım doktorudur. Teknik direktör, hakem ve oyuncular takım doktorunun kararına müdahalede bulunamazlar.

Christian Eriksen olayı da örnek verildi

FIFA ise bu yılın Temmuz ayında Dünya Kupası’na katılacak 32 takımın doktorlarını Katar’da 2 günlük bir çalışma grubuna davet ederek yeni uygulamalar hakkında bilgi verdi. FIFA Sağlık Direktörü Dr. Andrew Massey yönetiminde yapılan çalışmalarda sadece kafa sakatlıkları değil, EURO 2020’de Christian Eriksen’in yaşadığı kalp sorunu gibi ciddi sorunlarda yapılması gereken müdahaleler de takım doktorlarına anlatıldı. 

İlgini Çekebilir
İran'da kaleci kötü sakatlandı!
Habere Git

Altıncı oyuncu değişikliğine izin var

FIFA’nın Dünya Kupası’nda protokol altına aldığı sağlık uygulamaları şu şekilde olacak:

  • Kafa sakatlığı geçiren oyuncunun durumunu saha kenarında bulunan konunun uzmanı bir doktor duruma müdahale edecek durumunun daha iyi anlaşılması için oyuncunun oyuna dönüp dönmeyeceğine karar verecek.
  • Her takım doktoruna sakatlanan oyuncunun sağlık durumunu izlemesi için bir tablet verilecek. 
  • FIFA tarafından görevlendirilen bir sağlık koordinatörü sahada olup bite sağlık sorunlarını gözlemleyecek ayrıca tribünde oturan bir gözlemci ekrandan tespit ettiği görülmeyen ciddi sakatlıkları saha içindeki koordinatöre bildirecek. 
  • IFAB’dan alınan onay ile her takıma ekstra birer oyuncu değiştirme hakkı verilecek. Bununla birlikte takımlar altıncı oyuncuyu oynatabilecek ya da maç içinde 4 defada değişiklik yapabilecek. 
  • Tüm takım doktorlarına ortaya çıkabilecek kalp problemlerini bildirebilmeleri için 24 saat hizmet sunulacak. 
  • Takımlara FIFA tarafından özel olarak hazırlanan ve defibrilatör de içeren “Mini klinik” olarak adlandırılan ilk yardım çantaları verilecek.

Katar'da iki ciddi sakatlık yaşandı

İşte tüm bu hazırlıkların ardından Dünya Kupası’nın daha ilk dört karşılaşmasında iki ciddi kafa sakatlığı yaşandı. Pazar günü oynanan İngiltere-İran karşılaşmasında İran kalecisi Beiranvand maçın 20. Dakikasında başından sakatlanarak oyundan çıktı. İran kalecisinin yerinde yedek kaleci geçmesinin ardından İran normal şekilde 5 oyuncu değişikliği daha yaptı.

Arabistan'a değişiklik için 4. durdurma hakkı

Arjantin-Suudi Arabistan karşılaşmasında ise Suudiler oyun içinde 3 kez değişiklik yaptığı halde, son dakikada başından sakatlanan Al Burayk’ın yerine dördüncü bir değişiklik yaparak yeni bir oyuncu aldı. (Ancak burada maçın Sloven hakeminin oyunu geç durdurması, böyle üst düzey bir karşılaşmada çok ciddi bir hataydı) Bu iki sakatlıkla birlikte hem fazladan oyuncu oyuna alma hem de oyuncu içinde dördüncü değişiklik ihtimalleri de gerçekleşmiş oldu.

Senin için hazırladığımız haberler