Dünya Kupası Öncesinde LGBTQ Krizi

27.05.2022 - 09:45 | Son Güncellenme: 27.05.2022 - 10:17

2022 Dünya Kupası Katar'da düzenlenecek. Ancak Katar’da eşcinselliğin kanunen suç olması nedeniyle LGBTQ bireylerinin turnuva sırasında durumlarının ne olacağı ise merak konusu oldu. Detaylar haberimizde...

Dünya Kupası Öncesinde LGBTQ Krizi

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

2010 yılındayız. Tarih 2 Aralık. Yer Zürih, FIFA Genel Merkezi. FIFA 2008’de İcra Kurulu’nun aldığı karar sonrası hem 2018 hem de 2022 Dünya Kupaları’nı düzenleyecek ülkeleri aynı anda belirleyecek. Kıtalararası rotasyon prensibine göre 2018 Avrupa 2022 ise Asya kıtalarına verilecek. Seçim yapılıyor Avrupa’da Rusya Asya’da Katar kazanan ülkeler oluyorlar. Özellikle de Katar’ın seçimi sonrası büyük tartışmalar başlıyor. Çünkü seçim öncesinde Ekim 2010’da Katar’ın rüşvetle 2022 Dünya Kupası’nı alacağı iddiaları ortaya atılıyor. Oylamanın iddialar doğrultusunda sonlanmasından sonra bu iddialar daha da yoğunlaşıyor. Soruşturma açılıyor hem Rusya hem de Katar’ı zan altında bırakacak kanıtlar bulunmasına karşın FIFA alınan karardan vazgeçmiyor. Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası’nın üzerinden 4 yıl geçti. Şimdilerde Rusya, Ukrayna krizi nedeniyle futbol dünyasından silinmiş vaziyette. O günlerde gelmiş geçmiş en güzel turnuva 2018 Rusya diyen FIFA Başkanı Infantino bugünlerde aynı şeyleri Katar için söylüyor.

Tartışmalar 12 yıldır devam ediyor

Katar’da gerçekleştirilecek 2022 Dünya Kupası ile ilgili tartışmalar 12 yıldır bitmek bilmiyor. Yapılan tartışmaları dört ana başlıkta toplayabiliriz.

-Organizasyonun rüşvetle alındığı iddiaları

-Turnuvanın yaz aylarında oynanmasının Katar’daki iklim nedeniyle imkansız oluşu çerçevesinde 5 yıl boyunca yapılan tartışmalar ve turnuvanın 2015’te alınan kararla kış aylarına kaydırılmak zorunda kalınması ile birlikte bu defa kış Dünya Kupası tartışmalarının başlaması.

-Statların inşaatlarında çalışan yabancı işçilerinin çok kötü şartlarda çalıştırılması ve bununlar birlikte 6500 işçinin öldüğü iddiaları ile ciddi insan hakları ihlalleri.

-Katar’da eşcinselliğin kanunen suç olması nedeniyle LGBTQ bireylerinin turnuva sırasında durumlarının ne olacağı konusundaki tartışmalar.

"Gelin ama sakın kimliğinizi belli etmeyin"

FIFA Başkanı Gianni Infantino, tüm bu sorunlara rağmen adeta göğsünü siper ederek Katar’ı yıllardır savunuyor. Özellikle yabancı işçilerin uğradığı hak ihlalleri konusunda FIFA Başkanı son yıllarda sürekli “her şey her geçen gün daha iyi oluyor” derken LGBTQ bireylerinin turnuvada asla sorun yaşamayacaklarını sıklıkla ifade etti.

Stat inşaatları artık bitti ve işçilerin sorunları gündemden düştü. Şimdi ise sıklıkla gündeme gelen konu LGBTQ bireylerinin 6 ay sonra başlayacak Dünya Kupası’nda durumlarının hala tam olarak açıklığa kavuşmaması. Geçtiğimiz günlerde Almanya’yı ziyaret eden Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, kendisine konu hakkında sorulan soru üzerine her inanç ve kültürden insanı Katar’da ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını ancak kendi kültürleri konusunda da saygı bekledikleri cevabını verdi. Yani üstü kapalı “gelin ama sakın kimliğinizi belli etmeyin” cevabıydı bu. Dünya Kupası Organizasyon Komitesi Başkanı Nasser Al-Khater ise aralık ayında yaptığı açıklamada, LGBTQ bireylerin ülkeye herhangi bir tedirginlik yaşamadan gelebileceklerini açıklamıştı.

3 muhabir FIFA'nın resmi otellerini aradı

Ama diğer yandan bütün bu açıklamalara rağmen FIFA tarafından tescilli bazı otellerin bu kişilere rezervasyon yapmayı reddettiği haberleri de geliyor. Norveç, Danimarka ve İsveç’ten 3 TV muhabiri FIFA’nın 69 resmi otelini arayarak kendilerini homoseksüel çift olarak tanıtıp rezervasyon yaptırmayı denediler. 59 otel aramalara karşılık verirken bunlardan üçü soruya cevap vermeyip sorduğunuz için teşekkür ederiz demişler. 20 otel eğer normal giyinip normal şekilde davranırlarsa kendilerini kabul edebileceklerini aksi takdirde polisle başlarının derde girebileceğini belirtmiş. 33 otel herhangi bir soru sormadan çiftleri kabule derken 13 otel ya cevap vermeye gerek görmemiş ya da şu an biz karantina oteli durumundayız cevabını vermiş.

FIFA yaptırım uygulanacağını açıkladı

Rezervasyon taleplerini homoseksüellik nedeniyle geri çeviren oteller konusunda açıklama yapan FIFA yetkilileri otelleri ayrımcılık yapılmaması konusunda uyaracaklarını ve FIFA ile sözleşmesi bulunan kurumların ayrımcılık yaptıkları takdirde sözleşmelerinin feshedileceğini, her türlü ayrımcılığın kesinlikle yasak olduğunu bildirdiler.LGBTQ konusu EURO 2020'de de sorun olmuş ve Macaristan ile Rusya statlarda gökkuşağı renkleri kullanılmasını yasaklamıştı.Katar'da homoseksüellik kanunen yasak. Kırbaçlama, hapis ve hatta ölüm cezasına giden uygulamalar mevcut.

Senin için hazırladığımız haberler