Dünya futbolunda İspanya dominasyonu

15.08.2024 - 09:32 | Son Güncellenme: 15.08.2024 - 09:37

Ajansspor köşe yazarlarından Ahmet Özölçer, "Dünya futbolunda İspanya dominasyonu" başlıklı bir yazı kaleme aldı. İşte detaylar...

Dünya futbolunda İspanya dominasyonu

AHMET ÖZÖLÇER - AJANSSPOR

İspanya futbolunun son 25 yılı, ülkenin spor tarihinde dönüm noktası niteliğinde başarılar ve evrimlerle doludur. İspanya millî takımının uluslararası alandaki üstün başarıları ve İspanyol kulüplerinin global arenadaki etkileri, bu dönemin en önemli özelliklerindendir.

İspanya’nın uluslararası futbolda yükselişi, 2008 Avrupa Şampiyonası'nda elde edilen zaferle büyük bir ivme kazandı. 2010 Dünya Kupası ve 2012 Avrupa Şampiyonası'nda zaferler elde etmesiyle İspanya’nın dünya futbolundaki dominasyonu perçinlenmiş oldu. Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Sergio Ramos gibi oyuncular bu başarılı dönemin yıldızlarıydı.

Kulüp düzeyinde, İspanyol futbolunun dominasyonu, Barcelona ve Real Madrid'in elde ettiği başarılarla öne çıktı. Barcelona, 2009 ve 2011 yıllarında UEFA Şampiyonlar Ligi'ni kazanarak taktiksel bir devrim yaptı. Pep Guardiola'nın yönetiminde futbol anlayışını tamamen değiştiren Barcelona, Lionel Messi gibi dünya yıldızlarını futbol sahnesine kazandırdı.

Real Madrid ise 2014 ile 2018 yılları arasında beş yıl içinde dört kez Şampiyonlar Ligi zaferine ulaştı. Bu dönemde Cristiano Ronaldo, Luka Modric ve Sergio Ramos gibi yıldızlar, Madrid'in başarısının anahtar oyuncuları oldu. Atlético Madrid de, Diego Simeone'nin liderliğinde Avrupa'da kendine sağlam bir yer edindi. İspanya'nın futbol altyapısı, dünya çapında üne kavuşmuş futbolcular yetiştirerek ülkenin futbolunu sürekli yeniledi. Fernando Torres, Cesc Fabregas, Gerard Pique gibi isimler genç yaşta uluslararası sahnede etkili oldular. Ansu Fati, Ferran Torres ve Pedri gibi yeni nesil yetenekler, millî takımda ve kulüplerinde önemli roller üstlenerek İspanya'nın genç yeteneklere olan güvenini pekiştirdiler.

2024 yılına geldiğimizde 2024 Paris Olimpiyat erkekler futbolda İspanya, Fransa’ya karşı final oynadı ve altın madalya kazandı. Euro 2024’ü İspanya kazandı malum. Bu yaz oynanan UEFA U-19 maçlarında da İspanya finalde Fransa’yı 2-0 yendi ve şampiyon oldu.

Kulüp takımlarında da Real Madrid UEFA Şampiyonlar Ligi’ni aldı ki o kupayı malum en fazla alan kulüp. Bir önceki sene İstanbul’da oynanan finalde Pep Guardiola’ın çalıştırdığı Manchester City kupayı kazandı. Hoş Pep bir Katalan ama o da o topraklardan ve o maçta golü atan oyuncu Rodri İspanya milli takım oyuncusu. Geçen sene Avrupa Ligini Sevilla ile ve bu sene Konferans Ligini Olympiakos ile kazanan teknik direktör yine bir İspanyol Jose Luis Mendilibar. Bu sene Avrupa Ligi’nde finalde Atalanta’ya kaybeden, Almanya Ligi şampiyonu olup taraflı tarafsız tüm futbolseverlerinin oynadığı futbolla ilgisini çeken Bayer Leverkusen’in teknik direktörü yine bir İspanyol Xabi Alonso.

Birçok örnek saymak mümkün son yıllardan. İşin aslı 2026 FIFA Dünya Kupası’nın da şu an doğal şampiyon adayı İspanya. 2008-2010’da yaptıkları duble gibi bir duble gelir mi bekleyip göreceğiz. Sonuç olarak hem kulüp hem de milli seviyede, tüm yaş kategorilerinde büyük bir dominasyon kurmuş durumda İspanya. Futbolda örnek alınması gereken bir ülke varsa şu an o ülke İspanya dünya futbolunda.

Son 25 yıl içinde İspanya futbolu, teknik ve taktiksel açıdan büyük bir dönüşüm geçirdi. Millî takımın ve kulüplerin elde ettiği başarılar, İspanya'nın futbol anlayışını ve kültürünü dünya çapında şekillendirdi. Euro 2024'teki performansı da dahil olmak üzere, İspanya futbolunun bu başarıları ve yenilikçi yaklaşımları, ülkeyi futbolun global sahnesinde etkili bir güç olarak konumlandırmaya devam ediyor. Gelecekte de bu başarıların ve yeniliklerin İspanya futbolunun etkisini sürdüreceği ve genç yeteneklerin bu mirası ileriye taşıyacağı beklenmektedir. Bu süreç, İspanya'nın futbolun her alanında liderlik yapma kapasitesini ve kültürünün zenginliğini göstermekte, ülkenin spor tarihinde yeni sayfalar açmaktadır.

Son olarak İspanyol futbolunu yakından takip etmek için İspanya Ligi (La Liga) maçları ülkemizde S Sport Plus’tan yayınlanıyor. Dünyanın en başarılı futbol ülkesinin maçları da yeni sezonda nefes kesecekmiş gibi duruyor.

Senin için hazırladığımız haberler